27.4.2017

Taideyliopisto aloitti yt-neuvottelut – 30 työntekijää uhkaa potkut

Taideyliopisto käynnisti tänä aamuna yhteistoimintaneuvottelut, joiden tavoitteena on sopeuttaa yliopiston toimintaa ja uudistaa palveluorganisaatiota. Potkut uhkaa 30 työntekijää. Sekä yt-neuvottelut että irtisanomiset yllättivät Taideyliopiston henkilökunnan ja JHL:läisen  pääluottamusmiehen Jaana Forsströmin.

Taideyliopisto aloitti tänään yt-neuvottelut. Niiden kohteena ovat kaikki kolme akatemiaa,  Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia, Teatterikorkeakoulu, sekä yhteiset palvelut, eli  yliopiston hallintoa ja palveluja tuottava muu henkilöstö. Neuvottelut eivät koske opetus- ja tutkimushenkilöstöä tai tuntiopettajia.

Yhteensä neuvottelujen piirissä on noin 340 työntekijää, joiden ammattikirjo on laaja.  Taideyliopistossa on 65 JHL:n jäsentä, ja neuvottelut koskevat kaikkia heitä.

Alustavien arvioiden mukaan enintään 30 työntekijää irtisanotaan. Pääluottamusmies Jaana Forsström yllättyi yt-neuvotteluilmoituksesta.

–       Tämä tuli kaikille suurena yllätyksenä, samoin 30 irtisanottavaa. Porukalla on järkyttyneet ja hämmentyneet fiilikset. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Taideyliopistossa tai akatemioissa on irtisanomisiin johtavat yt-neuvottelut.  Omat tuntemukseni ovat hyvin samanlaiset kuin muillakin. Ja tietenkin neuvottelijana teen parhaani, jotta irtisanottavien määrä olisi mahdollisimman pieni, hän sanoo.

Forsström on huolissaan paitsi irtisanottavista myös supistusten ja tehostamisen vaikutuksista jäljelle jääviin työntekijöihin.

–       Irtisanomiset ja uudelleenorganisointi luonnollisesti lisää jäljelle jäävien työntekijöiden työmäärää, joka jo ennestään on melkoinen, hän kertoo.

Syynä yt-neuvotteluille on yliopistolle kertyvä 4,5 miljoonan euron rahoitusvaje vuoden 2020 loppuun mennessä. Vajetta kertyy, koska yliopiston perusrahoitus vähenee samalla, kun kulut kasvavat.

Yt-neuvotteluilla tavoitellaan 1,8 miljoonan euron säästöjä hallintoa ja palveluita selkeyttämällä. Tavoitteena on palvelutoiminnan uudelleenorganisointi ja tehostaminen hyödyntämällä kolmen akatemian yhdistymisen mahdollistamat synergiat ja poistamalla päällekkäisyydet.

Loput, 1,5 miljoonaa euroa, on tarkoitus kattaa karsimalla kuluja, lisäämällä ulkopuolista rahoitusta ja hyödyntämällä sijoitustoiminnan tuottoja ja 1,2 miljoonaa euroa pitkäjänteisellä strategisella henkilöstösuunnittelulla ja toiminnan fokusoinnilla vuoteen 2020 mennessä.

Neuvottelut päättyvät aikaisintaan kuuden viikon kuluttua, eli 8.kesäkuuta.