5.4.2023

Tohtori, rehtori ja tapahtumatuottaja  – Eduskunnassa aloittavat JHL:n jäsenet paljastavat, mitä aikovat oikeasti tehdä duunarin eteen

Uudet kansanedustajat Minja Koskela, Anna-Kristiina Mikkonen ja Saku Nikkanen katsovat kameraan, taustalla kuva äänestyspaikasta.

Vasta valitussa eduskunnassa on yli 20 ammattiliitto JHL:n jäsentä, muutama heistä ensikertalaisia. Minja Koskela, Anna-Kristiina Mikkonen ja Saku Nikkanen kertovat, mitä oppeja vievät entisistä työpaikoistaan mukanaan politiikkaan.

Uudessa eduskunnassa on yhtä vahva JHL:läinen rintama kuin entisessäkin. Ainakin yksi kymmenestä kansanedustajasta kuuluu Suomen suurimpaan julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliittoon.

He tulevat koko maasta Helsingistä Lappiin ja ainakin neljästä eri puolueesta. Kaikki tiedossa olevat liiton kansanedustajat näet JHL:n verkkosivuilla.

Motiivi kysyi kolmelta eduskunnassa aloittavalta JHL:läiseltä neljä kysymystä tulevasta eduskuntatyöstä. Minja Koskela (vas.) pääsi eduskuntaan ensi yrittämällä ahkeran somekampanjoinnin ja kenttätyön tuloksena. Anna-Kristiina Mikkosen (sd.) sinnikkyys palkittiin viidennellä yrittämällä. Saku Nikkanen (sd.) oli ehdolla kolmatta kertaa. Lisäksi uusista kansanedustajista Timo Furuholm (vas.) on kertonut kuuluvansa JHL:ään. 

Minja Koskela, Helsinki, vasemmistoliitto 

Eduskunnassa aloittava kansanedustaja Minja Koskela katsoo kuvan vasenta reunaa.
Somevelhona tunnettu Minja Koskela meni läpi Helsingissä yli 10 000 äänen potilla. – En vielä sano mitään tiettyä valiokuntaa, mihin haluaisin, mutta minua kiinnostavat sivistys, koulutus, kulttuuri, tasa-arvo ja työelämä. 

Ikä: 35 

Koulutus: Musiikin tohtori, valtiotieteiden maisteri 

Luottamustoimet: Helsingin kaupunginvaltuutettu 

Ammatti: Kirjoittaja, entinen musiikinopettaja 

1 Kolme tärkeintä asiaa, joihin haluat eduskunnassa vaikuttaa? 

– Ne ovat samat kuin vaalikärkeni. Ensinnäkin se, että talouspolitiikka toimisi ilmastopolitiikan antamissa kehikoissa eikä toisin päin. Eli ryhdytään pohtimaan talouden ja ilmaston yhteensovittamista sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla. Kokoomuksen ja perussuomalaisten voiton jälkeen hirvittää, mihin suuntaan tässä asiassa menemme. 

– Politiikkaan pitää saada feministinen linssi, jotta kaikkien ihmisten tasa-arvo toteutuu. Minja Koskela, kansanedustaja

Toiseksi: reilut työehdot. Perussuomalaisten takinkääntö kiky-maksujen siirtämisessä työntekijöiltä työnantajille muistutti, että ainoastaan vasemmisto ajaa reiluja työehtoja ja sitä, että työelämästä tulee reilu niillekin, jotka eivät ole palkansaajan asemassa. Vaikka työehdoista päätetään neuvottelupöydissä, näen tärkeänä, että poliitikot käyvät keskustelua koko ajan. Ja onhan vasemmistoliiton ohjelmassakin lakisääteinen minimipalkka. 

Kolmanneksi: politiikan teon osaksi pitää saada feministinen linssi – eli se, että kaikkien ihmisten tasa-arvo toteutuu. Jos joku on altavastaaja vaikka luokkataustan vuoksi, politiikan keinoin pystytään vahvistamaan sitä, että mahdollisuudet ovat hänelle samat kuin muille. 

2 Mitä konkreettista lupaat tehdä eduskunnassa tavallisen duunarin eteen? 

– Lupaan pitää ääntä! Sitä olen tehnyt tähänkin asti.  

3 Pitäisikö vasemmistoliiton pyrkiä hallitukseen? 

– Juuri valittuna kansanedustajana ei ole minun mandaattini tätä päättää, mutta näen haastavana ajatuksena olla perussuomalaisten tai kokoomuksen kanssa samassa hallituksessa. Toki asia riippuu hallitusohjelmasta, mutta kokoomuksen vaaliohjelma näyttää hyvin erilaiselta kuin vasemmistoliiton, ja perussuomalaisilla vaaliohjelmaa ei edes ollut. 

4 Mikä on suosikkisi kaikista aiemmista työpaikoistasi? 

– Opettajana toimiminen on määrittänyt tosi paljon myös hakeutumistani politiikkaan. Koin työn todella merkitykselliseksi, ja kun Sipilän hallitus alkoi leikata koulutuksesta, koin seuraukset itse. Se on puskenut eteenpäin. 

Opettajan työstä otin mukaani myös sen, että kuunteleminen on tärkeää. Se on kantanut myöhemmissäkin tehtävissäni. 

Lue lisää: Gabriela Rendón sai Suomen kansalaisuuden, Laura Körköstä tuli täysi-ikäinen –8 seikkaa ratkaisee, millä perusteella ensi kertaa äänestävät valitsevat ehdokkaansa

Anna-Kristiina Mikkonen, Savonlinna, SDP 

Eduskunnassa aloittava kansanedustaja Anna-Kristiina Mikkonen katsoo kameraan ja hymyilee
Anna-Kristiina Mikkonen jättää ainakin neljäksi vuodeksi johtamansa Linnalan Setlementin ja suuntaa eduskuntatyöhön Helsinkiin.

Ikä: 38 

Koulutus: Yhteiskuntatieteen maisteri, jatko-opiskeluoikeus tohtorin tutkintoon 

Luottamustoimet: Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Etelä-Savon hyvinvointialueen aluevaltuuston puheenjohtaja 

Ammatti: Linnalan Setlementti ry:n toiminnanjohtaja, rehtori ja Kiinteistö Oy Linnalankulman toimitusjohtaja 

1 Kolme tärkeintä asiaa, joihin haluat eduskunnassa vaikuttaa? 

– Koulutus ja osaamisen kehittäminen on investointi tulevaisuuteen. Niihin kannattaa panostaa aina varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle. Toimin sen puolesta. 

– Työelämään on saatava lisää joustoa omaishoitajia varten.  Anna-Kristiina Mikkonen, kansanedustaja

Lisäksi eduskunnan on taattava julkisten palveluiden riittävä rahoitus, ennen kaikkea sosiaali- ja terveydenhoidon ja muiden hyvinvointipalveluiden. 

Itäsuomalaisena nostan esiin myös saavutettavuuteen liittyvät asiat. Suomen liikenneinfrasta on pidettävä huolta, ja se tarkoittaa tiestön ja raiteiden kunnossapitoa. 

2 Mitä konkreettista lupaat tehdä eduskunnassa tavallisen duunarin eteen? 

– Suomessa on kasvava joukko työssä käyviä omaishoitajia, jotka pitävät huolta ikääntyvistä vanhemmistaan. Haluan vaikuttaa työlainsäädäntöön, jotta työelämään saadaan lisää joustoa heitä varten. 

3 Pitäisikö demarien pyrkiä hallitukseen? 

– Riippuu hallitusohjelmasta ja sen tavoitteista ja miten eri puolueiden tavoitteet voidaan sovittaa yhteen. Vaalituloksen perusteella näyttää siltä, että edessä voi olla ennätyksellisen haasteelliset neuvottelut.   

4 Mikä on suosikkisi kaikista aiemmista työpaikoistasi? 

– Olen Savonlinnasta, jossa myös lapset ja nuoret ovat tavalla tai toisella sidoksissa oopperajuhliin. Aloitin 9-vuotiaana oopperan kuorossa, ja roolit vaihtelivat katulapsesta koiraan. Kuoro antoi esiintymiskokemusta. 

Lue lisää: Eduskunnan työntekijät paljastavat, millaista on arki vallan kulisseissa: ”Kolme kansanedustajaa oli kaulassa kiinni”

Saku Nikkanen, Salo, SDP 

Eduskunnassa aloittava kansanedustaja Saku Nikkanen katsoo kameraan.
Liikunnanohjaaja Saku Nikkasen työuraan mahtuu tapahtumatuotantoa ja liikuntatoimen johtajan pitkä sijaisuus.

Ikä: 46 

Koulutus: Liikunnanohjaaja, merkonomi 

Luottamustoimet: Salon kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuutettu ja aluehallituksen jäsen 

Ammatti: Liikunnanohjaaja, tapahtumatuottaja 

1 Kolme tärkeintä asiaa, joihin haluat eduskunnassa vaikuttaa? 

– Hyvinvointipalvelujen säilyttäminen on tärkeintä. Tulen itse yrittäjäperheestä, jota kohtasi konkurssi, ja sen takia joudumme turvautumaan yhteiskunnan tukeen. Olen elävä esimerkki siitä, että tuella oli merkitystä. Omin voimin en ehkä olisi pärjännyt elämässä.

– Työvoimapula ja työttömät on saatava kohtaamaan.  Saku Nikkanen, kansanedustaja

Toinen tärkeä asia on työllisyysasteen nosto. Meillä on toisaalta kova työvoimapula ja toisaalta paljon työttömiä. Ne on saatava kohtaamaan. 

Kolmanneksi panostaisin koulutukseen, niin nuorten kuin jo ammatissa toimivien. Matalapalkka-aloilla työskentelevien on voitava halutessaan vaihtaa alaa ja ammattia, ja sitä varten heille on taattava koulutuspolku. 

2 Mitä konkreettista lupaat tehdä eduskunnassa tavallisen duunarin eteen? 

– Haluan poistaa kiky-sopimuksella työntekijöiden maksettavaksi sälytetyn 2,05 prosentin osuuden työnantajan sosiaalivakuutusmaksusta. Tämä vaatimus sisältyi myös SAK:n eduskuntatavoitteisiin. 

3 Pitäisikö demarien pyrkiä hallitukseen? 

– Minulla on kaksijakoiset tunnelmat sen suhteen. SDP on iso puolue ja menestyi vaalissa, mutta oma arvopohja on hallitusneuvotteluissa säilytettävä. Se vaatii tiukkaa neuvotteluotetta, omaa nahkaa ei saa myydä halvalla. 

4 Mikä on suosikkisi kaikista aiemmista työpaikoistasi? 

– Olin vuoden töissä karjatilalla Australiassa, ja se oli tietynlainen game changer, muutosvoima. Palattuani Suomeen olin aikuistunut ja pääsin silloiselle Muurlan kunnalle töihin. Kouluttauduin oppisopimuksella liikunnanohjaajaksi, ja siitä ura urkeni.