22.3.2019

Upeat kuvat tien päältä: Sähköasentaja Veli-Matti Rintala teki unelmiensa reissun Tampereelta Aasian perukoille

Sähköasentaja Veli-Matti Rintala matkasi Tampereelta Keski-Aasiaan. Jo reissun suunnitteluvaiheessa hän päätti, että pahamaineinen Vitimin silta on koettava.

Seikkailijaryhmä Fennomads teki viime kesänä reissun Tampereelta Venäjän Altain tasavaltaan Keski-Aasiaan. Matkaan lähti kolme moottoripyörää ja kolme maastoautoa. Mukana oli myös Tampereen sähkölaitoksella työskentelevä JHL:läinen Veli-Matti Rintala, 39.

Kulkuneuvona oli hänen matkakumppaninsa Juho Pajulahden Land Rover Discovery. Kaikkiaan kilometrejä kertyi seitsemän viikon aikana noin 17 000.

Land Rover Siperiassa

Land Roverilla pääsi pitkälle. Maastureiden maailmassa Veli-Matti Rintalaa inspiroi erikoisuus.
– Käyttöautonikin päihittää maastokelpoisuudessa nykyiset katumaasturit, hän sanoo.

Mikä sai lähtemään?

– Jos tilaisuus tällaiseen reissuun tulee, siihen on tartuttava. Ystäväni Juho sai muutama vuosi sitten päähänpinttymäkseen ajaa autolla 700 metrin pituisen huteran Vitimin sillan yli ja pyysi minua apukuskikseen. Lupauduin oitis, vaikken uskonut, että matka oikeasti tulisi toteutumaan.

Ketä porukkaan kuului?

– Porukka vaihtui jonkin verran ennen reissua eri syistä. Monella ei ole mahdollisuutta pitkään, raskaaseen ja kohtalaisen kalliiseen matkaan. Lopulta meitä valikoitui lähtemään yhdeksän henkeä. Kaikilla oli toisiaan täydentäviä ja reissussa tarpeellisia kädentaitoja.

Minkälaisia valmisteluja reissu edellytti?

– Reittisuunnittelua, säiden kannalta parhaan ajankohdan selvittelyä, kontaktien sekä sponsoreiden ja yhteistyökumppanien hankkimista, somerummutusta ja ajokaluston rakentamista. Meillä oli satelliittipuhelin ja hätälähetin sekä kattavat ensiaputarvikkeet. Kävimme myös meille räätälöidyn ensiapukurssin. Kaikki ovat kokeneita reissaajia, mutta kellään ei ollut kokemusta tämänkaltaisesta matkasta.

– Jos tilaisuus tällaiseen reissuun tulee, siihen on tartuttava.

View this post on Instagram

Impressions from Zimnik 110.

A post shared by Fennomads (@fennomads) on

Miten kokemuksesi vaikuttivat käsitykseesi venäläisistä?

– Olen matkustellut Venäjällä ja tiesin suunnilleen, mitä odottaa. Venäläiset ovat ystävällistä ja vieraanvaraista kansaa. Erityisen hyvällä muistelen Burjatian tasavaltaa. Saimme hyvää kohtelua kaikkialla ja myös viranomaiset olivat ystävällisiä.

Veli-Matti Rintala

Veli-Matti Rintala on paitsi reissaaja myös työsuojeluvaltuutettu. – Työnantajani suhtautuu työturvallisuuteen vakavasti. Työsuojeluvaltuutettuna toimiminen on mielekästä, ei tuulimyllyjä vastaan taistelua.

Miten matka muutti teitä ihmisinä?

– Sitä pitäisi ehkä kysyä läheisiltä. Sosiaalisuuden kiintiö täyttyi matkan aikana ja siitä toipuminen vei parisen kuukautta. Nyt on taas kiva viettää aikaa matkakavereiden kanssa.

Fennomads näkyi matkan aikana mediassa ja somessa. Minkälaista palautetta saitte?

– Nettiyhteydet pelasivat miltei koko matkan ajan erämaaosuuksia lukuun ottamatta. Tutut ja tuntemattomat elivät mukana reissussamme ja kannustivat kotoa käsin.

Minkälaisia yllätyksiä matka toi mukanaan?

– Meidät kutsuttiin tienvarresta datsalle saunomaan. Kerran osuimme ensimmäisinä kolaripaikalle syrjäisellä metsätiellä. Kun poikkesimme paluumatkalla Kazakstanin puolella, poliisit koettivat huijata meiltä rahaa. Matkan katkeaminen Vitimin huonokuntoiselle sillalle ei sen sijaan ollut suuri yllätys. Edellisen talven tulvat olivat saaneet liikaa tuhoja aikaan.

Mitä matka vaati?

– Kolmen vuoden valmistautumisen ja paljon joustoa läheisiltä, työkavereilta ja työnantajalta. Kun ajomatka on 17 000 kilometriä pitkä, se vaatii istumalihaksia. Tiiviissä porukassa pitkään matkaaminen edellyttää sosiaalisia taitoja ja hyviä hermoja.

Vitimin silta on korkea, kaiteeton ja vaarallisen maineessa. Miltä sen ylittäminen tuntui?

– Silta on maineensa veroinen: kiehtova ja vaarallinen. Sen yli ajaminen kiellettiin jo 2016. Olisi siitä autollakin yli päässyt. Jotkut asiat on kuitenkin hyvä jättää tekemättä, jos haluaa päästä ehjänä takaisin kotiin. Sillan jälkeen meitä olisivat odottaneet vielä suuremmat haasteet. Kevättulva oli vienyt mennessään paitsi yhden sillan pylväistä, myös toistakymmentä kokonaista siltaa suunnitellun reittimme loppupuolelta. Niinpä oli hyvä ratkaisu muuttaa suunnitelmia ja ajaa Magadanin sijaan Altaille ja Kazakstaniin.

– Kokemusta viisaampana osaisin tehdä monet asiat fiksummin.

Lähtisitkö uudelleen?

– Ehdottomasti, mutta vasta parin vuoden päästä. Sen verran pitää ajatella lähipiiriä ja työkavereita. Matkan alkuperäinen päämäärä, Ohotanmeren rannan Magadan, jäi saavuttamatta. Ehkä se asia pitää vielä korjata. Nyt kokemusta viisaampana osaisin myös tehdä monet asiat fiksummin.

Kumpi on tärkeämpää: matka vai päämäärä?

– Urheilijat tavoittelevat päämäärää, reissaajalle tärkeämpää on matka. Onnistuneelta reissulta palaa monta kokemusta rikkaampana.