13.2.2023

Vaalistaja kannustaa palkansaajia äänestämään: Joni, Kati ja Miikka pistävät itsensä likoon ja kampanjoivat ehdokkaiden tukijoukoissa

Joni Leppänen, Miikka Viitala ja Kati Kytömaa yhteiskuvassa

Vaalistaja-tapahtuma 10. helmikuuta Helsingissä käynnisti palkansaajien eduskuntavaalikampanjan. Tavoitteena on nostaa SAK:laisten ammattiliittojen jäsenten äänestysaktiivisuutta. Vaaleihin ei mennä otsa rypyssä vaan ilo pinnassa!

Sillä on väliä, millaisen hallituksen Suomi saa. Millaista politiikkaa se tekee, miten se kohtelee palkansaajaa ja mitä se ajattelee työelämästä ja hyvinvointivaltiosta. Näin evästi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta Vaalistaja-kampanjan startissa Marina Congress Centerissä Helsingin Katajanokalla.

Paikalla oli satamäärin SAK:laisten liittojen aktiiveja ja jäseniä, jotka ovat lupautuneet pitämään työpaikoillaan ääntä kevään eduskuntavaaleista ja kannustamaan ihmisiä käyttämään äänioikeuttaan

JHL:n jäsenet täyttivät yhden portaikon alhaalta ylös. Paidoissa luki liiton tuttu slogan Kyllä joku hoitaa. Tällä kertaa se joku on me itse.

JHL:n jäsenet Vaalistaja-startissa
Tämä JHL-joukko suuntaa vaalikentille, ja heitä on paljon!

Hyvätuloiset, hyvässä sosioekonomisessa asemassa olevat ja korkeasti koulutetut äänestävät tilastojen mukaan noin 80–90-prosenttisesti, SAK:laiset noin noin 60-prosenttisesti.

– Tähän tarvitaan muutos. Vain niiden ääni kuuluu, jotka äänestävät. Tehdään näistä palkansaajien vaalit! kannusti Eloranta.

Vaalistaja-startissa julkistettiin eduskuntavaaligalleria, johon päässeet ehdokkaat ovat sitoutuneet työntekijämyönteiseen politiikkaan.

Minkä puolesta Vaalistaja toimii, ja mitä se haluaa nostaa keskusteluun eduskuntavaaleissa?

Vaalistajan teesit

1 Rahojen on riitettävä, vaikka hinnat nousevat

  • Kokoaikatyö on normi, jos työntekijä sitä haluaa.
  • Ansiosidonnaista työttömyysturvaa ei saa heikentää.
  • Kiky-maksujen periminen työntekijöiltä on lopetettava.

 2 Hyvinvointipalvelut kuuluvat kaikille

  • Lasten varhaiskasvatuksen ja koulutuksen laatu on turvattava.
  • Vanhusten hoidon ja huolenpidon on oltava inhimillistä ja ammattitaitoista ja vastattava ikäihmisten tarpeisiin.

3 Sopu työpaikoille

  • Työehtosopimuksia ja lakeja on noudatettava.
  • Yleissitovuutta ei saa heikentää.
  • Luottamusmiesten asemaa on vahvistettava.
  • Lakko-oikeus on turvattava vähintään nykyisessä laajuudessa.

4 Ihmisarvo kuuluu kaikille

  • Kaikenlainen syrjintä on kiellettävä niin työpaikoilla kuin laajemmin yhteiskunnassa.
  • Ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjuminen vaatii kaikkien panosta.


Vaalistaja-kampanja julkaisee viikoittain uuden videon, jossa pureudutaan huumorin keinoin työelämän ja yhteiskunnan asioihin, joista on syytä puhua. Videoilla esiintyvät Eeva Vekki ja Johannes Mollberg.

Kestävyysvajeella ja ananaspizzalla on paljon yhteistä. Katso vaikka!

JHL-kolmikko tositoimissa

Moni Vaalistaja-starttiin osallistuneista JHL:n jäsenistä on lupautunut toimimaan jonkun hyvänä pitämänsä kansanedustajaehdokkaan tukijoukoissa. Motiivi tarttui kolmea hihasta ja kysyi, mikä sai heidät aktivoitumaan. Vastaajina Joni Leppänen, Kati Kytömaa ja Miikka Viitala.

Jyväskyläläinen Joni Leppänen, 44, on JHL:läisten päätoiminen pääluottamusmies Keski-Suomen hyvinvointialueella. Alkuperäiseltä ammatiltaan hän on ruokapalvelutyöntekijä.

Joni Leppänen
Jyväskyläläinen Joni Leppänen kuuluu ehdokas Jukka Hämäläisen taustajoukkoihin.

Leppänen toivoo, että tuleva eduskunta varmistaisi vuoden alussa toimintansa aloittaneiden hyvinvointialueiden rahoituksen ja sujuvan toiminnan.

– Ensin niiden toiminta on saatava kunnolla käyntiin. Työ on alussa, ja vasta myöhemmin voidaan katsoa, onko tehostamisen tarvetta, hän toppuuttelee.

Jyväskylän demarien kunnallisjärjestön toimintaan Leppänen tempautui mukaan ay-luottamustoimien innoittamana. Hän on ollut itsekin ehdolla kunnallis- ja aluevaalissa mutta viihtyy paremmin taustajoukoissa.

Kevään eduskuntavaalissa Leppänen on lupautunut jyväskyläläisen Jukka Hämäläisen tukiryhmään.

Millä perusteella päädyit toimimaan Jukka Hämäläisen (sd) hyväksi eduskuntavaaleissa. Kehu ehdokasta!

– Tunnen Jukan pidemmältä ajalta. Hän on tuttu nimi Jyväkylän kunnallispolitiikasta ja on nykyisen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja. Jukalla on työntekijämyönteinen asenne: hän on AKT:n pääluottamusmies mutta tekee luottamustoimen ohella edelleen perustyötä linja-autonkuljettajana. Jukka on suoraselkäinen ja seisoo sanojensa takana.

Mitä teet ehdokkaan valinnan varmistamiseksi?

– Olen Jukan tukiryhmän johtoryhmässä, jossa olemme yhdessä suunnitelleet kampanjaa. Hankin äänestyslupauksia, suunnittelen kiertueaikataulua ja sen toteutusta, jaan mainoksia ja osallistun viestintään. Autokuskiksi en kelpaa, koska lisenssi puuttuu, mutta tarvittaessa olen vaalikojulla paistamassa makkaraa, jakamassa flaijereita ja luukuttamassa mainoksia.

Mikä ratkaisee eduskuntavaalit?

– Se, että saamme ihmiset äänestämään. Tunnettu tosiasia on, että kokoomuksen äänestäjät menevät herkästi uurnille. Meidän on saatava myös heikommassa asemassa olevat ymmärtämään, että yhdelläkin äänellä on merkitystä.

Lue lisää: Tiedätkö, ketä äänestät eduskuntavaaleissa? JHL:n jäsenet kertovat, kuinka oma ehdokas löytyy: ”Nämä vaalit ratkaisee yksi asia”

Eka kertaa taustatiimissä

Jyväskyläläinen Kati Kytömaa, 42, kiinnostui politiikasta, koska se on väylä vaikuttaa niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti. Vasemmistoliiton hän valitsi poliittiseksi kodikseen, koska se on lähinnä hänen arvojaan.

– Se on duunarien puolue ja huolehtii kaikista heikoimmistakin. Lisäksi vasemmisto katsoo kauemmaksi kuin tähän hetkeen. Tiedämme, mitä syrjäytyminen loppupeleissä yhteiskunnalle maksaa.

Kytömaa on koulunkäynninohjaaja ja JHL:läisten pääluottamusmies Jyväskylän kaupungilla.

Kati Kytömaa
Kati Kytömaa voisi kuvitella olevansa joskus itsekin ehdolla. Nyt hän avustaa ehdokas Sirpa Martensia.

– Työelämään, työttömyysturvaan ja työmarkkinamalliin liittyvät kysymykset ovat juuri nyt pinnalla. Siksi nämä ovat palkansaajien kannalta kohtalon vaalit, hän sanoo.

Kytömaa voisi kuvitella olevansa joskus itsekin ehdolla eduskuntaan, mutta tällä hetkellä hän auttaa mieluummin muita.

Millä perustella päädyit toimimaan JHL:läisen Sirpa Martensin (vas) hyväksi kevään eduskuntavaalissa? Kehu ehdokasta!

Sirpalla on kokemusta ja osaamista politiikan saralta, ja hän on todennäköinen läpimenijä näissä vaaleissa. Ihmisenä Sirpa on yhteistyökykyinen, oikeudenmukainen ja sanavalmis. Vaikuttajana hän osaa perustella asiat johdonmukaisesti.

Mitä teet ehdokkaan valinnan varmistamiseksi?

– Olen ensimmäistä kertaa mukana kansanedustajaksi pyrkivän taustatiimissä. Autan häntä olemalla aktiivinen Facebookissa ja Twitterissä ja ylipäätään sosiaalisessa mediassa. Lisäksi pyrin aktivoimaan JHL:n jäseniä ottamalla yhteyttä heihin puhelimitse ja keskustelemalla äänestämisen merkityksestä.

Mihin asioihin seuraavan eduskunnan tulee suunnata toimintatarmonsa?

– Oikeudenmukaiseen ja tasa-arvoiseen työelämään, jossa palkalla tulee toimeen. Myös varhaiskasvatuksen epäkohtien korjaaminen ja varhaiskasvatuslain uudistaminen on tärkeää, koska ala on kriisissä.

Luvassa keskusteluja ja luukutusta

Hämeenlinnalainen Miikka Viitala, 53, on työskennellyt seitsemän viime vuotta päätoimisena työsuojeluvaltuutettuna. Sitä ennen hän oli palomies.

Tämän vuoden alussa työnantaja vaihtui Hämeenlinnan kaupungista Kanta-Hämeen hyvinvointialueeksi. Siellä hän huolehtii erityisesti palo- ja pelastustoimessa, ensihoidossa sekä terveyspalveluissa työskentelevien työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin kehittämisestä.

Miikka Viitala
Miikka Viitala osallistuu pitkäaikaisen kansanedustaja Johannes Koskisen vaalikampanjaan.

Viitala on SAK:n Hämeenlinnan paikallisjärjestön puheenjohtaja. Ay-toiminnan myötä hän kiinnostui politiikasta ja liittyi noin kuusi vuotta sitten SDP:hen.

Johannes Koskisen tukitiimiin Viitala päätyi, sillä hän tuntee pitkäaikaisen kansanedustajan entuudestaan.

– Pidän mielelläni esillä palomiesten eläkeasiaa, ja Koskinen on pyrkinyt eduskunnassa edistämään eläkeratkaisun löytymistä.

Palohenkilöstön yhteisenä tavoitteena on nykyisen eläkeiän laskeminen.

Millä perustella päädyit toimimaan Johannes Koskisen (sd) hyväksi? Kehu ehdokasta!

– Johanneksella on pitkä kokemus eduskuntatyöstä ja hän hallitsee lainsäädännön. Hänellä on näkemystä siihen, mihin Suomea ja maailmaa tulisi kehittää. Hän osaa myös perustella kantansa. Arvostan hänen rauhallisuuttaan, eduskuntaan ei möyhkääjiä kaivata. Lisäksi hän on JHL:n jäsen.

Mitä teet ehdokkaan valinnan varmistamiseksi ennen vaalia?

– Olen mukana SAK:n koordinoimassa Vaalistaja -kampanjassa. Kun käyn ammattini vuoksi työpaikoilla, otan vaalit puheeksi ja muistutan äänestämisen merkityksestä. Perheen nuorten kanssa meillä on yhteinen ”harrastus”, jaamme yhdessä ilmaisjakeluja. Saatan sujauttaa postiluukusta myös Johanneksen vaalimainoksen.

Miten tärkeät kevään eduskuntavaalit ovat?

– Erittäin tärkeät. Ei saisi tulla toisintoa Juha Sipilän hallitukselle, ja kikylle ja leikkauksille, Ne kohdistuivat erittäin kivuliaasti julkiseen sektoriin ja sen työntekijöihin. Vaalit ratkaisevat, lähteekö Suomi yksityistämisen polulle vai säilyvätkö julkiset palvelut nykymitassa.