7.6.2019

”Varapää” Jaana Kesänen leikkipuistokierroksella: Edunvalvonta on kokouksia mutta ennen muuta ihmisten kohtaamista

Luottamushenkilöiden aika on usein kortilla. – Aikaa työpaikkakäynteihin ja jäsenten kohtaamiseen ei ole, ellei sitä itse ota, sanoo varapääluottamusmies Jaana Kesänen. Motiivi tapasi hänet kesken leikkipuistokierroksen.

Maailman paras työ. Näin hehkuttaa Jaana Kesänen Kipinäpuiston leikkipuistossa Helsingin Kivikossa seuratessaan ohjaajien kesäisiä puuhia lasten ja alakoululaisten kanssa.

– Ohjaaja on tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa, niin pienten lasten ja koululaisten kuin näiden vanhempien ja isovanhempien. Työ on vaihtelevaa ja muuttuu vuodenaikojen mukaan. Ja ulkoilmaakin saa riittävästi, hän kehuu.

Leikkipuisto on maailman paras työpaikka.

Kesänen tietää mistä puhuu, sillä hän aloitti varhaiskasvattajan työuransa leikkipuisto-ohjaajana vuosituhannen alussa. Paikka oli Isonevan leikkipuisto Helsingin Haagassa.

Sittemmin elämä vei ay-luottamustehtäviin, ja puolitoista viime vuotta hän on toiminut pääluottamusmies Anita Vihervaaran oikeana kätenä ja ”varapäänä”.

Jaana Kesänen toimii JHL:n varapääluottamusmiehenä Helsingin varhaiskasvatuksen toimialalla.

Kipinäpuistoon Kesänen ei ole tullut pelkästään tunnelmoimaan, vaan tapaamaan ja kuulostelemaan leikkipuisto-ohjaajien tuntoja ja viestejä edunvalvojille.

– Kierros alkoi toukokuussa Länsi-Helsingistä Viirin ja Ulvilan leikkipuistoista ja jatkuu Kipinäpuiston jälkeen Mustakiven leikkipuistoon Vuosaareen, Kesänen kertoo.

Kipinä syttyi järe-kurssilla

Idea jalkautumiseen syntyi JHL:n järjestämiskurssilla, johon Kesänen on monen muun ay-aktiivin lailla osallistunut.

– Isossa kaupungissa pääluottamusmiesten kalenteri täyttyy työnantajan määräämistä kokouksista, yhteistoimintaneuvotteluista ja muista pakollisista menoista. Aikaa kaikkein tärkeimpään eli jäsenten kohtaamiseen ei löydy, jos ei sitä tietoisesti järjestä, hän sanoo.

Helsingissä on kuutisenkymmentä ympäri vuoden toimivaa leikkipuistoa, joten kierrettävää riittää.

Kesällä Kipinäpuiston leikkipuistossa on päiväleiri ja muuta kivaa toimintaa alakoululaisille ja lapsille. Kuvassa myös Jaana Kesänen.

Järjestämiskurssi antoi uusia eväitä ihmisten kohtaamiseen.

– Aloitin alakohtaisena luottamusmiehenä viitisen vuotta sitten, ja olen vuosien mittaan käynyt noin 45 leikkipuistossa. Järjestämiskurssilta sain uusia eväitä työntekijöiden kohtaamiseen ja tästä lähtien teen jalkatyötä entistä suunnitelmallisemmin, Kesänen sanoo.

Helsingin varhaiskasvatus JHL-yhdistyksessä jäsenten kohtaaminen on muutenkin arvossaan. Kaikki yhdistyksen luottamusmiehet kiertävät vuorollaan päiväkoteja ja järjestävät niiden koko henkilökunnalle yhteisiä kesäkahveja ja juttutuokioita.

Monta haastetta edunvalvonnalle

Mitä sinulle kuuluu? Mikä työssä tuottaa iloa ja mikä harmia? Näillä kysymyksillä Jaana Kesänen ja muut järjestämistyön sydämenasiakseen ottaneet aktiivit lähestyvät työntekijöitä.

– Helsingissä leikkipuistojen ja päiväkotien väkeä puhuttaa pari vuotta sitten tapahtunut kaupungin organisaatiouudistus ja siitä johtuneet muutokset, hän kertoo.

Näin kesäisin myös vuosilomaan ja lomarahojen vaihtoon liittyvät asiat ovat pinnalla ja niistä luottamusmiehille sataa kysymyksiä.

– Kohtaamisissa tärkeintä on osata kuunnella, sanoo Kesänen.

Puistoruokailu on ainutlaatuinen julkinen palvelu koko maailmassa.

Varhaiskasvatuksen ammattilaiset ovat varsin hyvin järjestäytyneet, mutta silti toimiala on haaste edunvalvonnalle.

– Alan työntekijät kuuluvat niin moneen liittoon. JHL on merkittävä toimija, mutta osa työntekijöistä kuuluu Jytyyn, Superiin, Tehyyn, Talentiaan ja Jukoon. Osa on tyytynyt pelkkään työttömyyskassan jäsenyyteen, Kesänen tietää.

JHL:läinen Timo Ketola tuo keittokanisterit puistoruokailua varten. Tänään Helsingin palvelukeskusessa on valmistettu makkarasoppaa lapsille ja nuorille.

JHL:läinen Timo Ketola tuo keittokanisterit puistoruokailua varten. Tänään Helsingin palvelukeskuksessa on valmistettu makkarasoppaa lapsille ja nuorille.

– Järjestämistyö tarkoittaa paluuta ay-liikkeen juurille. Se on järjestöllisen pohjan vahvistamista ja työntekijöiden aktivoimista valvomaan omia etujaan, muotoilee JHL:n järjestötoimitsija ja Kesäsen mentori Kalle Hyötynen.

Mutta toki järjestämisessä on myös jäsenhankinnallinen kulma, ja uusia jäseniä tarttuu matkan varrella mukaan. Niin Kesäsen ja Hyötysen kesäisellä leikkipuistokierroksellakin.

Järjestäminen tarkoittaa ammattiliiton näkyväksi tekemistä työpaikoilla. Lue juttu: Tukikeskuksen ohjaaja Jukka Siltala, 31, kyllästyi kuulemaan, ettei ammattiliitto kiinnosta nuoria – Muutama keskustelu toi lukuisia uusia jäseniä.