Kansainvälinen kilpaileminen vie suomalaista vesialan osaamista maailmankartalle. Samalla se ruokkii työntekijöiden intoa ja kunnianhimoa sekä kehittää ammattitaitoa.
Lämmitä uuni 105 asteeseen. Kaada jätevesi alipainesuodattimen läpi. Punnitse filtteri ennen suodatusta. Suodata. Kuivata filtteri uunissa. Punnitse jälleen ja laske filtterille jääneen kiintoaineen massa. Toista kahdeksan kertaa.
Tiivistetysti tällä reseptillä eteni laboratoriotehtävä Operations Challenge -kilpailussa Yhdysvaltain Chicagossa lokakuun alussa.
– Hienointa oli nähdä, miten omaa osaamista arvostetaan laajasti ympäri maailmaa. Koneasentaja Seppo Lius
Tehtävä oli yksi viidestä tehtäväkokonaisuudesta, kun suomalaiset vesialan ammattilaiset ottivat mittaa muiden maiden osaajista kansainvälisillä Weftec-messuilla (Water Environment Federation’s Technical Exhibition and Conference). Arvostettu Weftec on yksi maailman suurimmista vesialan tapahtumista.
Toiseksi parhaat eurooppalaiset
Neljä miestä ja valmentaja. Koneasentaja Seppo Lius, putkiasentaja Antero Dillström, koneasentaja Mauno Pasanen ja tuotannon esimies Kim Nyman sekä valmentaja, vesihuoltoinsinööri Jani Ojala.
Suomesta kilpailuun osallistui tällä kokoonpanolla HSY:n (Helsingin seudun ympäristöpalvelut) joukkue, joka sijoittui 14:nneksi omassa sarjassaan, mutta oli koko kisan toiseksi paras eurooppalainen joukkue. Vain tanskalaiset kirivät edelle.
– Hienointa oli nähdä, miten omaa osaamista arvostetaan laajasti ympäri maailmaa, JHL:läinen Seppo Lius pohtii.
Yksi suuri ero arkityöhönkin löytyi, ja se saa Liuksen hymyilemään.
– Tehdessä ei haissut kuten normaalisti, Lius toteaa siksi, että varsinaisen jäteveden sijasta kilpailutehtävissä käytettiin puhdasta vettä terveyssyistä.
Voitto Kööpenhaminasta vuotta aiemmin
Vuosi aikaisemmin HSY:n joukkue oli ehtinyt testata tiimitaitojaan Kööpenhaminassa pienemmällä kokoonpanolla. Kim Nyman ei ollut vielä mukana.
Silloin joukkue kilpaili IWA:n (International Water Association) maailmankongressin yhteydessä järjestetyssä, hieman pienemmässä Operations Challenge -kisassa.
Kööpenhaminaa varten HSY:n päälliköt olivat etsineet vapaaehtoisia ammattilaisia vesihuollon eri operatiivisilta osastoilta: verkosta sekä veden- ja jätevedenpuhdistuksesta.
– Meillä kävi Köpiksessä sellainen mahtava tsägä, että voitimme, Seppo Lius muistelee.
– Ei se kyllä tsägää ollut. Aikamoinen ammattitaidon näyte, kun treenaamatta tuli voitto. Jätevedenpuhdistuksen osastonjohtaja Kristian Sahlstedt
Lähes 50 vuotta pumppuasennuksia tehnyt Lius vaikuttaa vaatimattomalta, vaikka tuurista tuskin oli kyse. Tätä mieltä on myös työnantaja.
– Ei se kyllä tsägää ollut. Aikamoinen ammattitaidon näyte, kun treenaamatta tuli voitto. Joukkue taisi nähdä toisensa ensimmäistä kertaa lentokentällä, jätevedenpuhdistuksen osastonjohtaja Kristian Sahlstedt HSY:stä korostaa.
Menestys kasvatti nälkää
Kööpenhaminan menestys ruokki sekä joukkueen että työnantajan kunnianhimoa. Yhteistuumin päätettiin alkaa treenata Chicagon Wefteciä varten. Tehtävät toistuvat kilpailuissa samankaltaisina joka vuosi.
Joitain Chicagon kilpailun osia ehdittiin treenata viikoittain puolentoista kuukauden ajan, joitain vain kerran.
Treenimäärä oli varsin pieni verrattuna useisiin amerikkalaisjoukkueisiin, jotka järjestään treenaavat Yhdysvalloissa järjestettäviä Wefteciä varten ympäri vuoden.
Ammattitaidolla eteenpäin kilpailun ristipaineessa
Kello tikittää. Kiire on, koska nopein onnistunut suoritus voittaa. Hosua ei silti kannata, sillä virheistä saa aikarangaistuksen. Yleisön äänet kaikuvat messutilassa.
Tässä ristipaineessa joukkue teki kilpailussa laboratoriotehtävän lisäksi jätevesiprosessiin liittyviä lasku- ja simulointitehtäviä, korjasi PVC-putken ja jätevesipumpun.
– Meillä ei ollut kenellekään labrasta mitään kokemusta, sehän on ihan oma ammattinsa. Koneasentaja Seppo Lius
Lisäksi tiimi pelasti hapettomaan tilaan parin metrin syvyiseen monttuun pyörtyneen työkaverin, kilpailussa nuken. Monttu imitoi kaasuputken päällä kulkevaa huoltomonttua.
Liukselle ominta oli jätevesipumpun korjaustehtävä. Siinä tiimin nosti pumpun vedestä, vaihtoi rikkoutuneen juoksupyörän toimivaan ja palautti pumpun paikoilleen.
– Ei HSY:llä edes ole samanlaista pumppua käytössä, mutta onneksi saimme harjoittelua varten vanhan pumpun Jyväskylästä, Lius sanoo.
Tiimityö on menestyksen avain
Kaikki kilpailun tehtävät olivat tilanteita, jotka voisivat toteutua todellisuudessa. Ei tosin jokaisen kilpailijan työssä mutta vesialalla ylipäätään.
– Meillä ei ollut kenellekään labrasta mitään kokemusta, sehän on ihan oma ammattinsa. Ehdimme treenata vain muutaman kerran, joten yllättävän hyvin meni, Lius kertoo.
– Tiiimityö toimi ihan pirun hyvin, vaikka emme ole aiemmin tehneet hommia yhdessä. Koneasentaja Seppo Lius
Lius arvelee joukkueen menestyksen salaisuudeksi hyvän tiimityön.
Kun HSY:n tiimi sai eteensä uuden tehtävän, se puhuttiin porukassa auki. Mitä oikeastaan pitäisi tehdä? Mitä vaiheita tehtävässä olisi? Kuka tekee ja mitä?
– Tiiimityö toimi ihan pirun hyvin, vaikka olemme eri yksiköistä ja emme ole aiemmin tehneet hommia yhdessä. Onko se sitten jokin suomalainen luonteenpiirre, vai satuimmeko kaikki vain olemaan samanlaisia siinä mielessä, että kaikki yksinkertaisesti teki sen, mitä sovittiin.
Kisahammasta kolottaa
Koska tiimityö toimii, kisaura ei suinkaan ole jäämässä tähän. Joukkueen on tarkoitus kilpailla myös seuraavassa Weftecissä New Orleansissa syksyllä 2024.
HSY kehittää harjoitteluohjelmaa Chicagon-kokemusten turvin.
– Aikomuksena on esimerkiksi rakentaa HSY:n tiloihin kaveripelastuksessa käytettävä lava, jota voidaan käyttää laajemminkin henkilökunnan turvallisuuskoulutuksessa, jätevedenpuhdistuksen osastonjohtaja Kristian Sahlstedt sanoo.
– Kilpailu osaajista on tosi kovaa. Ei ole yhdentekevää, millaisen kuvan työpaikka itsestään antaa. Jätevedenpuhdistuksen osastonjohtaja Kristian Sahlstedt
Henkilökunnan kouluttaminen ja vireänä pitäminen ovatkin syitä, miksi HSY panostaa kilpailuun. Samalla se luo kontakteja suurien kaupunkien vesilaitoksiin ja edistää HSY:n omaa ja koko Suomen vesialan näkyvyyttä.
– Kilpailu osaajista on tosi kovaa. Ei ole yhdentekevää, millaisen kuvan työpaikka itsestään antaa. Me haluamme kertoa, että meillä jos hieman laittaa itseään likoon, pääsee tekemään poikkeuksellisen hienoja juttuja, Sahlstedt kertoo.
Ajatus ei ole tuulesta temmattu. Esimerkiksi Seppo Lius on työskennellyt vesialalla lähes 50 vuotta. Vuosikymmeniä jo julkisellakin sektorilla eri vesilaitoksilla ja alusta alkaen vuonna 2010 perustetussa HSY:ssä.
– Vesiala kehittyy jatkuvasti ja pääsee oppimaan uutta. Siksi tykkään tästä.