9.6.2023

Yhden naisen show Säätytalolla: Päivi Niemi-Laine vaatii, ettei lakko-oikeutta rajoiteta

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine Säätytalon edessä

Lakko-oikeudella on perustuslain suoja. Sen puolesta JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine on valmis nousemaan barrikadille. Sen hän tekikin tänään (9.6.) Säätytalon edustalla Helsingissä.

Viistoista astetta lämpöä, tuuli pohjoisesta kuusi metriä sekunnissa. Yllä prinsessamekko, mustat sukkahousut, seitsemän sentin korot ja lakkoliivi.

korkokengät
Korkokengät ja mustat sukkahousut ovat puheenjohtaja Päivi Niemi-Laineen tavaramerkki.

– Ei mulle kylmä tule. Lakko-oikeus on sen verran tärkeä puolustettava, vakuuttaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ja aikoo päivystää Snellmaninkadun jalkakäytävällä ainakin tunnin, ellei pidempäänkin.

Ohi kulkee kokoomuksen kansanedustaja Heikki Autto ja nostaa käden tervehdykseen. Niemi-Laine pyytää Auttoa yhteiskuvaan, mutta tällä on kiire raput ylös Säätytaloon.

Lakkoon vasta viime tingassa

Säätytalossa, Suomen Pankkia vastapäätä, neuvotellaan parhaillaan Suomen seuraavaa hallitusohjelmaa. Neuvotteluista kantautuneet huhut ovat tuoneet JHL:n puheenjohtajan kylttien kera Säätytalon eteen.

Lakko-oikeus on perusoikeus! lukee yhdessä Niemi-Laineen kyltissä.

Päivi Niemi-Lainen ja lakkokyltit
Säätytalolla Helsingissä valmistellaan uutta hallitusohjelmaa. Siksi Päivi Niemi-Laine osoittaa mieltä sen edustalla.

– Nyt perustuslakiin ja kansainvälisiin sopimuksiin perustuva oikeus on vakavasti uhattuna, hän sanoo ja viittaa elinkeinoelämän vaatimuksiin rajoittaa työntekijöiden lakko-oikeutta.

Niemi-Laine vakuuttaa, että ay-liike ei ryhdy lakkoon kevein perustein, vaan vasta viime tingassa.

– Heikommalla neuvotteluosapuolella on oltava oikeus lakkoon.

– Työntekijöillä, eli työehtoneuvottelujen heikommalla osapuolella, on oltava oikeus lakkoon.

Niemi-Laine hyväksyy myös tuki- ja poliittiset lakot, kun syy on perusteltu.

– Palvelujen ulkoistaminen ja siitä aiheutuva työn halpuuttaminen on pätevä syy työtaistelulle.

Lue lisää: Laiton vai laillinen? 5 tärkeää asiaa lakko-oikeudesta

Pikkutyttönä äidin käsipuolessa

SAK:n kyselytutkimuksen mukaan työtaisteluilla on kansalaisten vankka tuki. Myös EVAn tuoreessa kyselyssä 62 prosenttia vastaajista piti lakko-oikeutta perusoikeutena, jota ei saa rajoittaa missään oloissa.

Niemi-Laine torjuu myös vaatimukset, joiden mukaan laittomiksi tuomituista työtaisteluista tulisi langettaa kovemmat lakkosakot.

– Nykyinen taso on riittävä. Työtaisteluista aiheutuvat laskennalliset kustannukset on vaikea todentaa. Sitä paitsi Suomessa ei lakkoilla yhtenään eikä pitkiä aikoja. Kyse on usein muutamasta päivästä.

Pian tämän kuvan ottamisen jälkeen poliisi kehotti Päivi Niemi-Lainetta siirtymään kadun toiselle puolelle.

Oletko koskaan itse ollut lakossa?

– En aikuisena, mutta muistan riippuneeni äidin käsipuolessa, kun hän haki lakkoavustusta Riihimäen työväentalolta. Kyse oli Elintarviketyöläisten työtaistelusta.

Minkä asian puolesta olisit valmis lakkoilemaan?

– Sortoa ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan ja ihmisoikeuksien puolesta. Ja silloin, kun palkalla ei tule toimeen, koska sekin on perusoikeus.

Niemi-Laine lähettää lämpimän tsemppiviestin työnantajamallilla palkatuille henkilökohtaisille avustajille, jotka ovat parhaillaan lakossa – ensimmäistä kertaa ammattikunnan historiassa.

Lue lisää: Henkilökohtaiset avustajat lakossa: Jarmo Lahdenperä tekee työtä kuutena päivänä viikossa, jotta rahat riittäisivät elämiseen

Poliisi puuttuu asiaan

Kun kuvaaja ja toimittaja ovat poistuneet Säätytalolta, jää Niemi-Laine passiin kylttejä heilutellen.

Kymmenen minuutin kuluttua puhelin soi. Päivi Niemi-Laine soittaa.

– Poliisi tuli paikalle ja vaati minua siirtymään kadun toiselle puolelle kylttien kera. Muodostan kuulemma turvallisuusuhan, vaikka olin yksin jalkakäytävällä ja suoja-aidan ulkopuolella, hän puuskahtaa.

Mikä perusoikeus on seuraavaksi uhattuna, mielenosoituksetko?