28.2.2018

Yksityisten päiväkotien työntekijät valmiina lakkoon ”Yhteisestä asiasta kyse”

Monissa yksityisissä päiväkodeissa työ katkeaa ensi viikolla kahdeksi päiväksi, mikäli yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluissa ei saada ratkaisua aikaiseksi sitä ennen. JHL on tehostanut lakkovalmistelujaan soittamalla henkilökohtaisesti lähes kaikille yksityisissä päiväkodeissa työskenteleville jäsenilleen.

Lukuisten yksityisten päiväkotien toiminta keskeytyy ensi viikolla keskiviikoksi ja torstaiksi (7.–8. maaliskuuta) valtakunnallisen työseisauksen vuoksi, mikäli yksityisen sosiaalipalvelualan tes-neuvotteluissa ei edetä ratkaisuun sitä ennen. JHL tavoittelee neuvotteluissa ostovoimaa turvaavia palkankorotuksia sekä palkkaohjelmaa, jolla korjataan alan kunta- ja terveyspalvelualasta jäänyttä palkkatasoa. Lisäksi JHL hakee parannusta nollasopimusten ja osa-aikatyön ongelmiin.

Koska yksityiseltä varhaiskasvatussektorilta puuttuu vielä kattava luottamusmiesverkosto, on JHL päättänyt lisätä panoksia lakkovalmiuden kohottamiseksi.

─ Tiedämme, että yksityisellä varhaiskasvatussektorilla jäsenkuntamme on jakautunut hyvin pirstaleisesti ympäri maata. Siksi pyrimme tavoittamaan henkilökohtaisesti kaikki yksityisissä päiväkodeissa työskentelevät jäsenemme. Tämä on hyvin poikkeuksellista mutta tarpeellista toimintaa, koska monelle tämä on ensimmäinen työtaistelu-uhka, kertoo JHL:n järjestämispäällikkö Pertti Paajanen.

Yhteydenotoista ovat vastanneet reilu viikko sitten työnsä aloittaneet yhdeksän järjestäjää, jotka ovat kukin soittaneet oman alueensa yksityisten päiväkotien työntekijöille. Keskiviikkoaamupäivään mennessä noin 70 prosenttia eli lähes 300 kaikista 450 jhl:läisestä henkilöstä oli tavoitettu.

─ Soittokierros on otettu hyvin vastaan. Se on poikinut myös toistakymmentä uutta liittoaktiivia, jotka osallistuvat tarvittaessa ensi viikolla työtaisteluun muun muassa lakkovahteina. Olemme saaneet myös hyviä luottamusmiesehdokkaita, Paajanen iloitsee.

Liekki roihuaa

Oulun seudulla työskentelevä järjestäjä Sonja Kokko kertoo, että hänen tavoittamistaan jäsenistä lähes kaikki ovat olleet tyytyväisiä JHL:n neuvottelutavoitteisiin sekä henkilökohtaiseen kontaktiin.

─ Kaikki ovat ehdottomasti tukemassa neuvottelijoiden työtä lakolla, jos siihen asti mennään. Suurimmalla osalla liekki on kytenyt jo aiemminkin, mutta puhelinkeskustelun aikana se on kyllä roihahtanut tuleen. Paljon on myös ollut sellaisia kysymyksiä, jotka ovat vahvistaneet halua osallistua ja olla vaikuttamassa.

Järjestäjä Sonja Kokko kertoo, että yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelijoilla on jäsenten vahva tuki takanaan.

Kokko sanoo olleensa positiivisesti yllättynyt siitä, miten hyvän vastaanoton hän on ihmisiltä saanut.

─ Yhteydenottoni on selvästi innostanut ja aktivoinut ihmisiä työpaikoilla, Kokko uskoo.

Yksityisten päiväkotien lakkovaroitus on ensimmäinen, jolla pyritään vauhdittamaan yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluja. Mikäli neuvottelut venyvät, on JHL laajentanut lakkovaroitustaan koskemaan myös suuria hoiva-alan yrityksiä kolmessa vaiheessa 12.3., 14.3. ja 19.3.

Voit seurata neuvottelutilanteen etenemistä JHL:n verkkosivuilta.