Lagen förpliktar arbetsgivaren att följa upp arbetstiden. Brister i arbetstidsuppföljningen kan leda till oklarheter.
1 Varför följer arbetsgivaren arbetstiden?
Enligt arbetstidslagen har arbetsgivaren en lagstadgad skyldighet att följa upp arbetstiden. Arbetstidslagen tillämpas i princip på allt arbete som utförs i arbets- och tjänsteförhållanden. Undantag från tillämpningsområdet fastställs i arbetstidslagen 2 §.
Enligt arbetstidslagen 3.1 § är arbetstid den tid som används till arbete, oberoende av var arbetet utförs, och den tid under vilken arbetstagaren är skyldig att stå till arbetsgivarens förfogande på arbetsstället. Enligt arbetstidsdirektivet och arbetstidslagen kan man inte avtala om arbetstid till nackdel för arbetstagaren. I flera kollektivavtal finns noggrannare arbetstidsbestämmelser.
Juristen svarar: Får arbetstagaren spåra var arbetstagarna är?
Arbetstidslagen 32 § förpliktar arbetsgivaren att bokföra antalet utförda arbetstimmar och de ersättningar som betalats för dem särskilt för varje arbetstagare. Med hjälp av arbetstidsuppföljning skiljer man på arbetstid och fritid.
Syftet med arbetstidsuppföljningen är att säkerställa att arbetstidslagen följs, att man inte arbetar för mycket och att arbetstagaren också har tid för återhämtning. I praktiken innehåller arbetstidsbokföringen arbetsskiftsförteckningar som visar arbetstagarens ordinarie arbetstid, inklusive start- och sluttid per arbetsdag, dagliga vilotider och betalda ersättningar.
Arbetstidsbokföringen har betydelse till exempel om man blir tvungen att lösa meningsskiljaktigheter mellan arbetsgivaren och arbetstagaren om utförda arbetstimmar och ersättningar för dem. Om arbetstidsbokföringen sköts dåligt leder det till oklarheter.
2 När får arbetsgivaren ändra på arbetsskiftsförteckningen?
Arbetsskiftsförteckningen ska delges arbetstagarna i god tid. De ska meddelas senast en vecka innan den tidsperiod som anges i förteckningen börjar. Därefter får arbetsskiftsförteckningen endast ändras med arbetstagarens samtycke eller av vägande skäl relaterade till arbetsarrangemangen.
Enligt arbetstidslagen har arbetsgivaren en lagstadgad skyldighet att följa upp arbetstiden.
Arbetsgivaren ska beakta bestämmelserna i det tillämpliga kollektivavtalet vid upprättandet av arbetsskiftsförteckningarna. Ta kontakt med din egen förtroendeman om du misstänker att arbetsgivaren ändrar en redan fastställd arbetsskiftsförteckning på ett sätt som strider med kollektivavtalsbestämmelserna.
3 Hur länge ska arbetstidsbokföringen bevaras?
Arbetsgivaren ska på begäran lämna en skriftlig utredning om arbetstagarens arbetsskiftsförteckningar och arbetstidsbokföring till arbetstagaren och förtroendemannen – eller, om en förtroendeman inte har valts, till arbetarskyddsfullmäktige, förtroendeombudet eller någon annan person som arbetstagaren befullmäktigat. Om arbetsgivaren inte överlämnar dokumenten på arbetstagarens begäran, kan regionförvaltningsverket förplikta arbetsgivaren att överlämna dem.
Arbetsgivaren ska bevara arbetsskiftsförteckningarna åtminstone till utgången av den i 40 § och 41 § föreskrivna tiden för väckande av talan. I strafflagens 47 kapitel 3 § fastställs böter eller fängelse i högst sex månader för arbetstidsbrott.
Om arbetsgivaren har försummat arbetstidsbokföringen eller om det finns fel i den kan man ge tyngd åt de utredningar och anteckningar som arbetstagaren lägger fram.
Kati Piipponen arbetar som jurist inom området för juridiska ärenden vid JHL.