30.3.2017

Svenskan håller ställningarna i representantskapet

Enligt det preliminära valresultatet går tre av 120 platser i JHL:s representantskap till svenskspråkiga kandidater. Riksdagsledamoten Li Andersson blev invald som ny medan Mikaela Luoma och Maria Holmstedt-Lehtinen förnyade sina mandat.

Det fanns knappt 7 000 röstberättigade med svensk språkkod i valet. Valdeltagandet var 25,4 procent bland svenskspråkiga JHL-medlemmar, medan det i hela förbundet var 27,3 procent. Resultatet är preliminärt.

Sammanlagt ställde 20 medlemmar med svensk språkkod upp i valet. Förutom de tre invalda kom sju svenskspråkiga kandidater på suppleantplats. Av de svenskspråkiga fick Li Andersson (Vänstern jämte obundna) flest individuella röster, 301. Maria Holmstedt-Lehtinen (JHLsossarna jämte obundna) fick 195 röster i Österbottens valdistrikt.

Valresultatet kom som en positiv överraskning. Jag hade inte väntat mig att bli invald.

Mikaela Luoma (JHLsossarna jämte obundna) kammade hem näst flest röster i Egentliga Finlands valdistrikt.

– Valresultatet kom som en positiv överraskning. Jag hade inte väntat mig att bli invald, speciellt med tanke på att den första omgången röstsedlar förkastades, säger Luoma.

Fortsätter jobba för jämlikhet

Mikaela Luoma fick 209 röster i årets val, vilket är 125 färre än för fem år sedan.

– Skillnaden i antalet röster är ganska stor, men valdeltagandet var 10 procent lägre totalt nu än 2012. Det påverkar också den individuella röstmängden.

Luoma ser valresultatet som frukten av ett flerårigt, långsiktigt arbete i föreningen och på förbundsnivå. Inför valet tryckte hon upp en broschyr tillsammans med de övriga fyra kandidaterna i Egentliga Finland. Hon har också delat ut en egen valbroschyr, deltagit i valcaféer och gjort valreklam på Facebook och per e-post.

– Stämningen mellan oss kandidater har varit god, vi har bytt erfarenheter och peppat varandra genom hela kampanjen, säger Luoma.

Hon har inte avgett något speciellt vallöfte, utan lovat att jobba vidare för ett tvåspråkigt förbund också i fortsättningen.

– Vi svenskspråkiga kräver ingen särbehandling, men eftersom vi betalar samma medlemsavgift tycker jag vi borde ha rätt till samma grundservice som finskspråkiga medlemmar. Tyvärr är det inte alltid så i praktiken.

Suppleanter kan bli ordinarie

Ålands röstmagnet i tidigare val, Henrik Sjöblom, ställde inte upp för omval. Av de två uppställda kandidaterna på Åland blev ingen invald.

– De åländska kandidaterna fick sammanlagt 156 röster. JHL har kring 1 000 medlemmar på Åland, så det tyder på ett förhållandevis lågt valdeltagande, säger JHL:s regionombudsman i Södra Finland, Santeri Halttunen.

Överlag är Halttunen mycket nöjd med valresultatet. Enligt hans beräkningar fick de svenskspråkiga kandidaterna 1 685 röster av totalt 54 578 godkända röster.

– Jag är besviken över att den allmänna röstningsprocenten var endast 27,3 procent, men glad över att vi behöll våra svenskspråkiga mandat, säger Halttunen.

Fördelningen av representantskapsplatserna kan ännu ändras, till exempel i samband med att representantskapet inom sig väljer förbundets styrelse. Ifall en invald väljs till medlem i förbundsstyrelsen, tar suppleanten från samma valkrets över hans eller hennes plats i representantskapet. En förutsättning är att suppleanten och styrelseledamoten representerar samma valförbund och avtalssektor.

Centralvalnämnden fastställer valresultatet den 18 maj.

Läs mer om valet:

Preliminära valresultatet i JHL:s förbundsval

Kandidater som valdes in i JHL:s representantskap