Ammattiliitto JHL:ään liittyi yli 12 000 uutta jäsentä tammi-kesäkuun 2022 aikana. Määrä on lähes kolminkertainen viime vuoden alkupuoliskolla liittyneisiin. Eelis Näppi toivoo liitoltaan jämäkkyyttä ja hyviä neuvoja.
Eelis Jelmeri Näppi, 30, päätti huhtikuussa liittyä ammattiliittoon ensimmäistä kertaa elämässään. Riihimäkeläinen Näppi työskentelee Vantaan kaupungilla metsurina.
– Aiemmin kuuluin vain työttömyyskassaan, sillä pidin liittoja turhan passiivisina, hän kertoo.
Syyskuun puolivälissä Näppi käyttää moottorisahaa Vantaan Korsossa, Vierumäen pientaloalueella. Puun runkoon nojatessaan hän kertoo olevansa omimmassa elementissään.
Työkaveri vihjasi ammattiliitosta
Näppi valmistui metsuriksi 2011, aloitti työuran Savossa ja jatkoi sitten muutamia vuosia yksityisen puistometsäyrityksen palveluksessa pääkaupunkiseudulla. Vuodesta 2019 lähtien palkan on maksanut Vantaan kaupunki.
Näppi kuuluu metsänhoitoyksikköön, joka vastaa kaupungin metsäomaisuuden hoidosta.
– Meitä on tiivis porukka: neljä metsuria, traktorinkuljettaja, lähiesihenkilö ja päällikkö.
– Seurasin kevään tes-neuvotteluja ja päätin, että nyt on aika olla hereillä.Metsuri Eelis Näppi
Kun vanhempi työkaveri Toni Berndtson vihjasi JHL:stä, pohti Näppi asiaa ja täytti jäsenkaavakkeen.
– Seurasin melko tiiviisti kevään palkkaneuvotteluja ja JHL:n aktiivista roolia. Päätin, että nyt on aika olla hereillä.
Ammattiliiton jäsenyyden Näppi rinnastaa koti- ja henkivakuutukseen.
– Se on hyvä olla, vaikka mökki ei palaisikaan.
Jäsenmaksun alennus kannustimena
Kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla JHL:ään liittyi kaikkiaan 12 005 uutta jäsentä. Järjestöjohtaja Pertti Paajasen mukaan poikkeuksellisen myönteinen jäsenkehitys johtuu useista eri syistä. Yhtenä hän pitää liiton jäsenmaksun alentamista.
Vuoden alusta lukien JHL:n jäsenmaksu on ollut tasan yksi prosentti veronalaisesta palkkatulosta. Siihen sisältyy sekä liiton että työttömyyskassan jäsenmaksu.
Yksi syy jäsenmäärän kasvuun on edullinen jäsenmaksu.
– Myös hyvä ja oikein ajoitettu jäsenhankintakampanja, kevään tes-neuvottelukierros ja liiton runsas medianäkyvyys vaikuttivat liittyjien määrään, hän sanoo.
JHL:n Kyllä joku hoitaa -kampanja on ollut menestys ja kerännyt paljon katselukertoja sekä markkinointiviestinnän palkinnon.
Paajanen korostaa, että jäsenmäärän kasvu johtuu liiton ja sen aktiivitoimijoiden ponnisteluista. Kyse on orgaanisesta kasvusta, eikä esimerkiksi liittofuusiosta.
– Se lupaa hyvää myös loppuvuodelle ja seuraaville vuosille, hän sanoo.
Laaja tutkimus: Nuoret jäävät ammattiliittojen ulkopuolelle vain siksi, että kukaan ei kysy
Valtaosa parhaassa työiässä
Valtaosa JHL:ään tänä vuonna liittyneistä on työssä käyviä. Heitä on 11 300. Loput ovat opiskelijoita.
Hyvä merkki on, että alle 35-vuotiaita on liki puolet, tarkalleen 45 prosenttia. Maahanmuuttajataustaisia uusista jäsenistä on noin neljä prosenttia.
Noin kolmasosa uusista jäsenistä asuu ja työskentelee Uudellamaalla. Myös Pirkanmaalta, Varsinais-Suomesta, Pohjois-Pohjanmaalta, Keski-Suomesta, Satakunnasta ja Lapista liittyi satoja uusia jäseniä.
Uusien jäsenten yleisimmät ammatit ovat varhaiskasvatuksen lastenhoitaja ja lähihoitaja.
Huhtikuussa eniten liittyneitä
Varsinainen jäsenbuumi osui huhtikuuhun 2022. Silloin JHL:ään liittyi lähes 5 000 uutta jäsentä. Eelis Näppi oli yksi huhtikuussa liittyneistä.
Omalta ammattiliitoltaan Näppi odottaa etenkin neuvoja ja tukea mahdollisiin ongelmatilanteisiin, koska työnantajana on iso ja kasvoton organisaatio, Suomen neljänneksi suurin kaupunki.
Apua ja joukkovoimaa saatetaan tarvita, sillä lokakuun alussa Vantaa vaihtaa HR- ja palkanmaksujärjestelmäänsä Sarastiaan. Vastaavan järjestelmämuutoksen takia Helsingin kaupungin palkanmaksu on ollut huhtikuun alusta lukien kaaoksessa ja tuhannet työntekijät jääneet joko kokonaan tai osittain ilman palkkaa.
– Tämä oli yksi syy järjestäytyä ammattiliittoon, toteaa Näppi.
Lue lisää: Laskut tuli, liksa ei – Helsingin palkkakaaos kuumensi tunteet #Eräpäivä-mielenilmauksessa
Oikaisu: Maahanmuuttajataustaisten uusien jäsenten osuus alkuvuonna 2022 liittyneistä on noin neljä prosenttia, eikä kymmenen kuten jutussa aluksi mainittiin. Korjattu 26.9. kello 7.20.