25.8.2022

Laskut tuli, liksa ei – Helsingin palkkakaaos kuumensi tunteet #Eräpäivä-mielenilmauksessa

Eräpäivä-mielenilmauksen osallistujia

Helsingin kaupungin työntekijät vaativat palkanmaksun korjaamista raiteilleen välittömästi. JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine uhkasi tulla pormestari Juhana Vartiaisen painajaisiin.

Helsingin kaupungin kyvystä maksaa työntekijöidensä palkat on tullut vitsi, joka ei naurata. Sen aisti keskiviikkona 24. elokuuta Senaatintorilla ammattiliitto JHL:n ja opettajien ammattijärjestö OAJ:n #Eräpäivä-mielenilmauksessa.

Pahoittelulla ei makseta laskuja eikä ruokaostoksia, luki yhdessä kyltissä. Toisessa todettiin ytimekkäästi: Laskut tuli, liksa ei.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine osallistui #Eräpäivä-mielenilmaukseen Senaatintorilla Helsingissä.

Mielenilmaus oli koolla juuri ennen Helsingin kaupunginvaltuuston kokousta, jotta työntekijöiden vaatimukset kuultaisiin.

Lista oli lyhyt:

  • Jokaisen työntekijän pitää saada palkkansa oikein ja ajallaan.
  • Tehdyt virheet on korjattava ja hyvitettävä välittömästi.
  • Vahingonkorvausten saamisen pitää olla sujuvaa ja helppoa, jotta se ei aiheuta lisäkuormitusta työntekijöille.

Myös joukoille puhunut JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine vaati, että palkat on maksettava sinä päivänä kuin on sovittu.

– Vaikka ruskeassa kirjekuoressa, hän sanoi.

Katso videolta, miten Helsingin yhteisjärjestö JHL:n puheenjohtaja Stefan Loman kommentoi palkkasotkua ja vaati johdolta ripeitä toimia asian korjaamiseksi.

”Me tullaan pormestarin yöuniin”

Helsingin neljä apulaispormestaria kävi lavalla pahoittelemassa sotkua. Nasima Razmyarin (sd) mielestä on anteeksiantamatonta, etteivät työntekijät saa palkkaansa. Daniel Sazonov (kok) myönsi, että kyseessä on epäonnistuminen, jota hän on hävennyt koko kesän.

Razmyar vastaa kasvatuksen ja kulttuurin toimialasta ja Sazonov sosiaali- ja terveystoimesta. Kummassakin on ollut erityisen runsaasti palkanmaksuun liittyviä ongelmia.

Helsingin apulaispormestarit lavalla
Helsingin apulaispormestarit Paavo Arhinmäki (vas.), Daniel Sazonov, Nasima Razmyar ja Anni Sinnemäki pahoittelivat kaupungin palkanmaksun ongelmia. Oikealla Helsingin yhteisjärjestö JHL:n puheenjohtaja Stefan Loman.

Myös Helsingin ylintä vastuunkantajaa, pormestari Juhana Vartiaista (kok), huhuiltiin paikalle. Juuri ennen mielenilmauksen päättymistä hän nousikin lavalle.

Vartiainen pyysi palkanmaksusotkua nöyrästi anteeksi mutta joutui myöntämään, että vielä menee kuukausi pari ennen kuin palkanmaksu on normaalitasolla.

– Kuule, me tullaan vaikka sinun yöuniin, ellei asia korjaannu nopeasti, uhkasi Niemi-Laine.

Siihen pormestari totesi, ettei ole viime aikoina nukkunut erityisen hyvin.

Pormestari Juhana Vartiainen ja JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine
Pormestari Juhana Vartiainen ja JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanailivat kipakastikin.

Lue lisää: Helsingin kaupungin työntekijöiden palkkapäivä on kuin lottoarvonta: Koskaan ei tiedä, kilahtaako raha tilille vai purraanko seuraava kuukausi näkkileipää

Tilille tuli vajaa satanen

Varhaiskasvatuksen lastenhoitajan Maija Tiilin yllätys oli melkoinen, kun hän tutki elokuun palkkakuittiaan.

– Minulle oltiin tilittämässä kuukauden työstä 98 euroa!

lastenhoitaja Maija Tiili
Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Maija Tiilin arvosana Helsingin palkkasotkun hoidosta on ytimekäs: ”Hylätty”.

Kaupungin kokoaikaisena työntekijänä hän odotti hiukan enemmän palkkaa. Seuraavana päivänä Tiili jonotti puolitoista tuntia saadakseen puhelinyhteyden Helsingin kaupungin taloushallintopalvelu Talpaan.

Pian solmu alkoi aueta: Elokuun alussa Tiili oli ottanut vastaan varhaiskasvatuksen lastentarhanopettajan puolivuotisen sijaisuuden. Esihenkilö oli kirjannut määräaikaisuutta koskevat tiedot kuten häntä oli neuvottu. Palkkoihin oli kuitenkin välittynyt tieto, jonka mukaan Tiilin 27 vuotta kestänyt vakituinen työsuhde olikin muuttunut määräaikaiseksi.

– Minulle oltiin tilittämässä kuukauden työstä 98 euroa.Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Maija Tiili

– Niinpä minulle maksettaisiin elokuun palkka vasta kuukauden lopussa, eikä 14. päivä kuten vakituisille.

Puuttunut palkka luvattiin maksaa kolmen tai neljän päivän kuluessa, ja näin tapahtuikin. Lisäksi selvisi, että esihenkilöä oli ohjeistettu väärin ja sekaannus johtui siitä.

Onni onnettomuudessa oli, että kyse ei ollut heinäkuun palkasta.

– Sen yhteydessä maksetaan lomaraha. Olisin ollut todella vihainen, jos tilille olisi tullut vain vajaa satanen.

Lue lisää: HKL:n palkanmaksuissa jatkuvasti virheitä – vuorotyöläisten mitta tuli täyteen:”Meitä kohdellaan kuin tiskirättejä”

Lomamatka uhkasi jäädä haaveeksi

Missä lomarahat, luki JHL:läisen työnjohtajan Hanna Keräsen kyltissä. Keränen on yksi niitä Helsingin kaupungin työntekijöitä, joiden heinäkuun tilistä puuttui lomaraha, 1 422 euroa.

– Olin todella pettynyt. Olin lähdössä ystävän kanssa lomalle Kreikkaan. Odotin, että heinäkuun puolivälissä tilille tulee runsas 3 000 euroa, mutta sainkin vain nettopalkan.

työnjohtaja Hanna Keränen
Sote-toimialueen työnjohtaja Hanna Keränen kaipaa yhä lomarahojaan.

Vielä elokuun loppupuolellakaan hän ei ole saanut kaikkia puuttuvia rahojaan.

Keräsen Kreikan matka olisi mennyt pipariksi, ellei matkakumppani olisi lainannut rahaa.

– Ystäväni sairasti syövän viime vuonna. Olin hänen tukenaan jokaisessa sytostaatti- ja sädehoidossa. Käytin niihin viime vuoden lomani, mutta parempaakaan tarkoitusta en olisi voinut keksiä.

Tänä vuonna ystävä sai terveen paperit, ja kaksikko halusi juhlistaa sitä yhteisellä matkalla.

Tuliset terveiset pormestarille

Helsingin palkkasotku johtuu huhtikuussa käyttöön otetusta uudesta palkanmaksujärjestelmästä, Sarastiasta. Sen hankkiminen oli Keräsen mielestä virhe. Toinen emämunaus tapahtui järjestelmän käyttöönotossa.

– Ala-arvoinen suoritus, kuuluu tuomio.

Kiitosta ei saa myöskään kaupungin terävin kärki, varsinkaan pormestari Juhana Vartiainen. Keräsen mielestä palkkasotkun takia henkilökunnalle järjestetty infotilaisuus 10. elokuuta oli pohjanoteeraus.

– Pormestari Vartiaisen käytös palkkasotkun aikana on osoittanut välinpitämättömyyttä henkilöstöä kohtaan.Työnjohtaja Hanna Keränen

– Info järjestettiin Helsinki-kanavalla, johon kaikilla ei ole edes pääsyä. Kanavalla ei ollut myöskään mahdollisuutta esittää pormestarille ja henkilöstöjohtajalle kysymyksiä tai kommentteja.

Keräsen mukaan Vartiaisen käytös palkkasotkun aikana on osoittanut suurta välinpitämättömyyttä henkilöstöä kohtaan.

– Henkilöstöinfossa Vartiainen uhrasi asialle kokonaiset kolme minuuttia. Me kellotimme ajan.

Lue lisää: Sarastia-yhtiön palkanmaksut takkuavat – Ami Kortesniemi joutui kärttämään palkkaansa viikon: ”Onneksi tilillä oli rahaa ruokaan”

Pitääkö työskennellä ilman palkkaa?

Koska Helsingin kaupunki ei maksa minulle peruspalkkaa, voinko minä lopettaa työn teon? Tätä varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Virpi Hakanen kysyi pääluottamusmieheltään sen jälkeen, kun hänen kuukausipalkastaan oli puuttunut 500 euroa.

– Vastaus oli ei. Tiesin sen itsekin, mutta kiehuin raivosta.

lastenhoitaja Virpi Hakanen
Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Virpi Hakasen palkoissa on ollut toistuvasti korjattavaa. Asioiden selvittelyyn on kulunut paljon omaa aikaa.

Ensimmäinen virhe tapahtui huhtikuussa, kun Hakaselle maksettiin vain 500 euroa, ja loppu palkasta jäi maksamatta.

– Talpa lupasi korjata virheen, ja puuttuva summa maksettiinkin seuraavana päivänä. Olin tyytyväinen.

Seuraavasta Hakasen tilistä oli puolestaan vähennetty 500 euroa. Jälleen Hakanen jonotti puolitoista tuntia päästäkseen läpi Talpaan.

– Sain sähköpostiviestin, jossa todettiin, että minulle oli edellisessä kuussa maksettu perusteettomasti 500 euroa ja se oli peritty takaisin.

Paljon ylimääräistä vaivaa

Hakanen kulutti omaa aikaa ottamalla kuvakaappauksia aiemmista palkkatilityksistä. Hän lähetti ne Talpaan ja vaati vahingonkorvausta sekä hänelle kuuluvaa summaa korkojen kera.

– Pahoitteluviestin sain, samoin viivästyskorkoa alle euron, mutta vahingonkorvauksesta ei ollut tietoakaan.

Samalla Hakaselle selvisi, ettei työnantaja ollut ilmoittanut tulorekisteriin hänen palkkatietojaan.

– Pahoitteluviestin sain, vahingonkorvauksesta ei ole tietoakaan.Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Virpi Hakanen

– Nyt jännitän palkkapäivän lisäksi sitä, mitä vuoden lopussa on verottajan tiedoissa.

Hakanen moittii kaupunkia myös siitä, että Sarastian palkkanauhat ovat liian vaikeita ja monitulkintaisia.

– Nyt työntekijöiltä menee kohtuuttomasti aikaa sen selvittämiseen, onko palkat, työaikalisät ja lomarahat maksettu kuten kuuluu, hän sanoo.