Jäsenten muodostamat yhdistykset ovat ammattiliitto JHL:n kivijalkoja. JHL-opiston järjestämällä Yhdistystoiminnan ABC -kurssilla koulutetaan aktiiveja muun muassa roolileikkien avulla.
Ammattiliitto JHL:llä on reilut 400 yhdistystä. Ne toimivat jäsentensä työehtojen ja työolosuhteiden parantamiseksi sekä yhteiskunnallisten oikeuksien edistämiseksi.
Yhdistykset eivät pyörisi ilman hallitusvastuun kantavia aktiiveja. Heidän taakkaansa keventää JHL-opiston Yhdistystoiminnan ABC -kurssi. Tavoitteena on, että kurssin käynyt opiskelija osaa soveltaa yhdistyslakia, tuntee yhdistyksen säännöt ja tietää vastuunsa hallituksen jäsenenä.
– Joku on saattanut olla pitkään mukana toiminnassa, mutta pelisäännöt ovat hämärät.
Kurssin opettaja Mari Niemi-Saari
– Joku on saattanut olla pitkäänkin mukana toiminnassa, mutta pelisäännöt ovat hämärän peitossa, kertoo kurssin opettaja Mari Niemi-Saari.
Kursseja järjestetään kolmesta neljään kertaan vuodessa ympäri Suomen. Seuraava on huhtikuussa ensimmäistä kertaa Rovaniemellä.
Jos ei ole aikaisempaa kokemusta yhdistystoiminnasta, kurssilta saa rohkeutta lähteä mukaan.
– Parhaimmillaan kurssi on porttihuume yhdistystoiminnan saloihin! Uudet ja innostuneet aktiivit haastavat vanhat toimintatavat ja tuovat hallitukseen uusia käytäntöjä ja taitoja, Niemi-Saari toteaa.
Niemi-Saaren mukaan puutteet hallituksen osaamisessa voivat pahimmillaan johtaa jäsenkatoon ja siihen, ettei hallituspaikoille riitä halukkaita.
Lue lisää: Aktiiviset ammattiosastot ovat JHL:n kivijalka: 7 vinkkiä, miten saat virtaa yhdistyksen toimintaan
Keskiössä ammattiliitto JHL:n strategia
Yhdistyslaki sanelee yhdistystoiminnan raamit. Mari Niemi-Saari muistuttaa, että yhdistyksen täytyy toimia linjassa myös ammattiliiton strategian kanssa.
– Liiton säännöt ovat kurssin raamattu, Niemi-Saari toteaa.
Kurssilaiset opettelevat kokouskäytäntöjä erilaisten harjoitusten avulla. Esimerkiksi roolipelissä opiskelijat omaksuvat eri hallituksen rooleja. Toimintaa maustavat salaiset tehtävät, joista toiset ovat edistäviä ja toiset häiritseviä.
Häiritsevän roolin saanut saattaa esimerkiksi höpötellä vierustoverin kanssa, Niemi-Saari kertoo.
– Kurssilaiset saavat kokeilla, miten ihmisten erilaisuus näkyy paikallisyhdistysten toiminnassa.
Luottamushenkilö sai kurssilta lisää rohkeutta olla äänessä
Jenni Nieminen osallistui kurssille viime syksynä Tampereella. Nieminen työskentelee Kypärämäen päiväkodissa Jyväskylässä. Hän toimii varhaiskasvatuksen alakohtaisena luottamusmiehenä.
Varapääluottamusmies suositteli kurssia Niemiselle, joka oli vastikään lähtenyt mukaan yhdistys-toimintaan. Hän kertoo saaneensa kurssilta rohkeutta tuoda oma äänensä kuuluviin.
– Toimintaa voi kyseenalaistaa, vaikka olisi uusi.
– Toimintaa voi kyseenalaistaa, vaikka olisi uusi.
Jenni Nieminen
Nieminen toivoo, että mahdollisimman moni JHL:n jäsen osallistuisi kurssille.
– Toivottavasti saisimme siten rohkaistua uusia jäseniä yhdistysaktiiveiksi.
Jenni Nieminen aikoo osallistua tänä vuonna puheenjohtajan jatkokoulutukseen.
– Syksyllä on tulossa vaalit ja ajattelin asettua ehdolle.