10.1.2017

Moni JHL:läinen etuuskäsittelijä sai korvaavia töitä

Perustoimeentulotuki siirtyi kunnista Kelan tehtäväksi vuoden 2017 alussa. Muutos koski arviolta 150-200 JHL:läistä etuuskäsittelijää, maksattajaa ja sosiaalialan ammattilaista.

Tuen maksatuksen siirron seurauksena Kela rekrytoi etuuskäsittelytehtäviin 592 työntekijää ympäri Suomen. Lisäksi kymmeniä henkilöitä aloitti vuodenvaihteessa puhelinpalvelussa sekä toimistojen asiakaspalvelutehtävissä. Eniten henkilöstöä Kela palkkasi Helsingissä, Lahdessa ja Turussa.

Motiiviin haastattelussa viime maaliskuussa turkulainen luottamusmies Leena Numminen oli kovin huolissaan siitä, miten kaupungin palveluksessa olevan yli 50 etuuskäsittelijän kävisi.

– Kaupunki tuntuu odottelevan Kelan ratkaisuja, eikä toimi itse aktiivisesti ja ennakoiden, Numminen kommentoi tuolloin.

YT-neuvotteluilta vältyttiin

Pahimmat pelkotilat eivät kuitenkaan käyneet toteen. Kesällä Turun kaupunki ilmoitti, että etukäsittelijöiden työllistyminen ratkaistaan sisäisillä järjestelyillä, eikä yt-neuvotteluille ole tarvetta.

– Se oli suuri helpotus ja hieno ele työnantajalta, Numminen sanoo.

Vuoden alussa seitsemän etuuskäsittelijää, joista kuusi JHL:n jäsentä, jatkoi Turun kaupungin palveluksessa muissa tehtävissä. Pääasiassa he siirtyivät hoitamaan toimistotöitä sivistys- ja koulutoimen piirissä. Osa on myös jäänyt etukäsittelyyn hoitamaan harkinnanvaraisen tuen maksamista tai siirtynyt sosiaaliohjaajan työpariksi.

Numminen on erityisen ylpeä siitä, että Kelan Turkuun palkkaamista yhdeksästä etuuskäsittelijästä seitsemän on JHL:n jäsentä.

– Se on osoitus siitä, että meidän porukasta löytyy kovaa osaamista ja ammattitaitoa, hän sanoo.

Uudelleensijoituksia hyvässä hengessä

Rovaniemen kaupunkiseudun JHL:ssä oltiin jo maaliskuussa 2016 asian suhteen luottavaisin mielin. Kaupunki oli varhaisessa vaiheessa viestittänyt, ettei väkeä oltu laittamassa pihalle. Lupaus myös piti.

Varapääluottamusmies Katri Juopperin mukaan etuuskäsittelijöiden uudelleensijoitus on sujunut hyvässä yhteistyössä. Eri mahdollisuuksista on keskusteltu esimiesten ja etuuskäsittelijöiden kesken.

– Osa henkilöstöstä on siirtynyt Kelan palvelukseen ja kourallinen on aloittanut muissa tehtävissä kaupungin sosiaalipalvelukeskuksessa tai siirtynyt eläkkeelle, Juopperi kertoo.

Tavoitteena tehokkuus

Toimeentulotuen siirrolla kunnista Kelaan tavoitellaan tehokkuutta. Kunnissa perustoimeentulotuen, eli runsaan 700 miljoonan euron, jakamiseen on kulunut noin 107 miljoonaa vuodessa. Kelan kustannuksiksi on arvioitu 69 miljoonaa.

– Suurimmat säästöt syntyvät Kelan kehittyneistä tietojärjestelmistä, arvioi Kelan etuusjohtaja Anne Neimala Motiivin haastattelussa maaliskuussa.

Kelan etuuskäsittelyyn liittyviin työpaikkoihin haki yhteensä 6 719 henkilöä. Kunnista rekrytoitiin 244 henkilöä, Kelan sisältä 195 henkilöä ja loput muualta.

Lue myös Motiivin aiempi juttu aiheesta!

Juttua päivitetty juttulinkillä 11.1.2017.