30.3.2021

5 vinkkiä hyvään työkaveruuteen – Työkaverukset Armi ja Jouko luottavat toisiinsa ja puhaltavat yhteen hiileen

Hyvä työtoveri tukee ja kannustaa, mutta hyvä työkaveruus ei synny itsestään. Työyhteisössä jokainen on vastuussa hyvästä ilmapiiristä.

Oululaiset Jouko Tiger, 56, ja Armi Tenkula, 38, tekevät yhteistyötä niin sujuvasti, että aina ei tarvita edes sanoja. Jo katse kertoo paljon.

Jouko Tiger on erityisluokanopettaja ja Armi Tenkula koulunkäynninohjaaja. He tekevät työtä erityislasten ja -nuorten parissa oululaisessa koulussa. Työ on vaativaa, elävää ja usein minuuttipeliä. Saumaton yhteistyö on tärkeää. Erityiskoulussa oppilas on ykkönen.

– Jos kaadut, tiedät, että joku ottaa kiinni. Erityisluokanopettaja Jouni Tiger

– Olemme täällä oppilaita varten. Se on työyhteisössä kaikille selvää. Meillä on hyvä työporukka, jossa jokainen on sitoutunut toimimaan hyväntahtoisesti, Tiger selvittää.

Armi Tenkula ja Jouko Tiger kohtaavat haastavia tilanteita työssään erityislasten kanssa. Silloin toisen huomioiminen vaikka kahvikupposella voi olla iso pieni asia.

Hyvä työkaveri on peili

Jouko Tiger ja Armi Tenkula ovat toimineet työparina reilut viisi vuotta. Luottamus on vahva. Kun yhdessä on tehty töitä pitkään, usein toista ymmärtää jo katseesta, mutta puhuminen on silti tärkeää.

– Keskustelemme paljon. Käymme luokkatilanteita läpi ja mietimme, miten meni, kuinka voisi tehdä toisin ja miten voisimme tukea oppilaita paremmin, kaksikko selvittää.

Vaativassa työssä on osattava elää hetkessä. Vertaistuki merkitsee paljon.

– Jos kaadut, tiedät, että joku ottaa kiinni, kuvailee Tiger.

NLP-kouluttaja, valmentaja Anu Vihonen tekee paljon yhteistyötä työyhteisöjen kanssa. Hän sanoo, että toisten tukeminen on työyhteisössä tärkeä asia. Samoin puhuminen ja myös puheeksi ottaminen. Vihonen on kirjoittanut kirjoja, joissa opastetaan myös parempaan työtoveruuteen.

– Meillä on samanlainen huumorintaju. Minusta Jouko on hauska ihminen.Koulunkäyntiavustaja Armi Tenkula.

Hankalan asian puheeksi ottaminen tuntuu usein vaikealta. Sitä voi harjoitella kotona. On viisasta tuoda asiat esiin tyynellä mielellä ilman häpeää ja tunnekuohuja. Kannattaa myös ottaa asia esiin pian, ennen kuin pieni asia paisuu myrskyksi omassa vesilasissa.

– Ongelman ääneen puhuminen itselle selkeyttää usein asiaa. Puhuminen on paras tapa ratkaista työpaikan ristiriitoja. Kirjoittaminen on usein paljon vaikeampaa, koska kirjoitettu teksti voi näyttää jyrkemmältä kuin tarkoitus on, sanoo Vihonen.

Armi Tenkula ja Jouko Tiger kehuvat työpaikkansa ilmapiiriä. – Meillä on hyvä työporukka, jossa jokainen on sitoutunut toimimaan hyväntahtoisesti, Tiger selvittää.

Hänen mielestään on viisaampaa puhua ristiriidasta ensin sen kanssa, jota asia koskee ja vasta sitten kertoa esihenkilölle.

Sallivassa ilmapiirissä jokainen uskaltaa kertoa toiveistaan ja näkemyksistään. Esihenkilö on avainasemassa, kun halutaan parantaa työilmapiiriä. Mielikuvaharjoituksista voi olla apua, jos omien toiveiden ehdottaminen jännittää. Jos käy mielikuvissaan asian läpi positiivisella tavalla tai vaikkapa kutistaa hankalaksi kokemansa henkilön hyvin pieneksi, varsinainen tilanne voi tuntua helpommalta.

Lue lisää: Järjen ääni ja tulisielu: Koulunkäynninohjaajat Hanna ja Marika ovat työkaverit ja bestikset, jotka soittavat toisilleen joka ilta

Armi ja Jouko puhaltavat samaan hiileen

Armi Tenkula löytää helposti sanat kertomaan siitä, millainen työtoveri Jouko Tiger on. Hän kuvailee tätä tasa-arvoiseksi, toiset huomioon ottavaksi ja elämänasenteeltaan positiiviseksi. Hän on ammattitaitoinen ja löytää ratkaisut haasteisiin nopeasti.

Jouko Tigerilla on myös taito nähdä ihmisten vahvuudet. Erityisten oppilaiden kanssa taito on kullan arvoinen.

– Kyytipoikana vielä meillä on Joukon kanssa samanlainen huumorintaju. Minusta Jouko on hauska ihminen, Armi Tenkula sanoo.

– Armilla on psykologista silmää, jota tässä työssä tarvitaan.Erityisluokanopettaja Jouni Tiger

Jouko Tiger puolestaan kertoo, että taiteellinen Armi Tenkula tuo työhön ja koko työyhteisöön paljon iloa ja luovuutta. Hän toimii hienosti oppilaiden kanssa ja saattaa esimerkiksi hieroa oppilaan selkää hierontapallolla. Hän kohtaa ihmiset luontevasti, on sydämellinen ja osaa laittaa rajat oppilaille lämpimällä tavalla.

– Armilla on psykologista silmää, jota tässä työssä tarvitaan. Kun minulla on jokin haastava tilanne, Armi huomaa asian ja saattaa tarjoutua hakemaan minulle kahvia. Se on iso pieni asia.

Jouko Tiger naurahtaa, että hän pelkää sitä päivää, jolloin artisti-Armin ura lähtee todelliseen nousukiitoon ja koulumaailma jää taakse. Armi Tenkula on iskelmälaulaja ja mukana television All Together Now -musiikkiohjelman tuomaristossa.

He osaavat olla asioista eri mieltä eivätkä pelkää riitaa.

– Mutta emme riitele – ei vain ole tullut sellaista tilannetta eteen, he sanovat.

Koko työyhteisön asia

Hyvä työtoveruus on asia, johon koko työyhteisön pitää sitoutua. Armi Tenkulan ja Jouko Tigerin työpaikalla näin onkin. Opettajainhuoneen nimi on Lataamo, ja siellä todella saa ladata akkuja. Työporukka huolehtii joka päivä pienin jutuin siitä, että työssä jaksetaan.

Vihonen muistuttaa, että jokainen voi vaikuttaa omaan asenteeseensa. Itse voi päättää, millaisella mielellä ja asenteella astuu työpaikan ovesta sisään – sanooko iloisesti huomenet vai jättääkö kokonaan tervehtimättä. Tutkimustenkin mukaan tunteet tarttuvat, ja siksi asiaan kannattaa kiinnittää huomiota.

– Aloin voida huonosti, koska työpäivät olivat yhtä selviytymistaistelua.NLP-kouluttaja, valmentaja Anu Vihonen

Joskus voi käydä niin, että haluaa reiluuttaan tai miellyttämisen halussaan olla avuksi muille töissä. Työmäärä kasvaa kuin varkain, jos kaikkeen suostuu. Yhtäkkiä ollaan tilanteessa, jossa kuormaa on liikaa. Omista rajoista kannattaa pitää kiinni. Vihonen olin aikanaan työpaikassa, jossa hän oli voimakastahtoisen ihmisen työpari. Hän halusi olla mukava työkaveri ja sanoi kyllä, kun olisi pitänyt sanoa ei.

– Aloin voida huonosti, koska työpäivät olivat yhtä selviytymistaistelua, hän sanoo. 

Korona-aika on vähentänyt Armi Tenkulan ja Jouko Tigerin työpaikan yhteisiä harrastuksia ja illanviettoja. Työhyvinvoinnista ja yhteisöllisyydestä pitää silti huolehtia. Pizzaperjantai on yksi esimerkki tästä.

Korona muuttaa ilmapiiriä

Korona-aika on vähentänyt Armi Tenkulan ja Jouko Tigerin työpaikan yhteisiä harrastuksia ja illanviettoja. Työhyvinvoinnista pitää nyt huolehtia toisenlaisin keinoin, kun esimerkiksi keilaamaan ei porukalla pääse. Pizzaperjantai on yksi esimerkki tästä.

– Meillä on myös hyvä esimies, joka luottaa meihin.

Armi Tenkula ja Jouko Tiger ovat hyvä työpari, mutta vapaa-aikana he eivät soittele taikka tapaa toisiaan. Kumpikin osaa jättää työasiat taakseen, kun koulun ovi sulkeutuu.

– Se on osa ammattitaitoa.

Armi Tenkula pitää tärkeänä löytää työn ulkopuolelta voimaannuttavia ja rentouttavia keinoja, jotka auttavat jaksamaan työarjessa. Urheilu, musiikki, kutominen tai vaikka metsässä kävely saavat ajatukset muualle.

Anu Vihonen sanoo, että työpäivän jälkeen voisi ottaa tavaksi rauhoittua ja keskittyä hyvään. Se, mihin huomio kiinnittyy, lisääntyy.

– Ajattele, että esimies ja kollegat ovat liittolaisiasi. Jokaisen menestys ja onni tuovat menestystä ja onnea myös sinulle.