Yhteensä 22 pelastuslaitoksen työntekijää saa korvauksia Kuopion kaupungilta. Pelastaja Mika Mylläri kuvailee oloaan helpottuneeksi.
Kuopion kaupunki joutuu maksamaan yli 4,6 miljoonan euron palkkasaatavat Pohjois-Savon pelastuslaitoksen työntekijöille. Korvauksia saa yhteensä 22 pelastuslaitoksen henkilökuntaan kuuluvaa.
Pelastaja Mika Mylläri on yksi heistä. Hänelle oikeuden päätös tietää tuntuvaa korvausta. Tarkkaa summaa Mylläri ei halua kertoa julkisuuteen. Motiivi on tarkistanut Myllärin ja muiden työntekijöiden saamat korvaukset oikeuden antamasta tuomiosta.
– Olo on helpottunut, Mylläri kuvailee.
Hänen mielestään oikeudesta tuli oikea ratkaisu.
– Asiaa on käyty monta vuotta läpi. On tärkeää, että tässä on lähdetty hakemaan oikeutta. Tehdystä työstä maksetaan nyt palkkaa.
Lue lisää: Lappeenranta maksaa yli 90 000 euron palkkasaatavat JHL:läiselle ylipalomiehelle
Palkkaa työstä vuosien ajalta
Tapaus koskee pelastuslaitoksen henkilökunnan työaikaa. Korvaukset perustuvat siihen, että työnantaja oli soveltanut pelastuslaitoksen henkilökuntaan varallaoloa, vaikka kyse on ollut työajasta. Työtuomioistuin antoi asiassa tuomion joulukuussa 2024.
Työtuomioistuimen päätös tarkoittaa, että kaupungin on nyt laitettava saamattomat palkkasaatavat maksuun. Kuopion pitää maksaa muun muassa peruspalkkaa, ylityökorvauksia ja viikonloppulisiä. Päälle tulevat korot, joita maksuille on kertynyt vuosien varrella.
Lue lisää: Testaa, olisiko sinusta palopäälliköksi
Työtuomioistuin oli jo aiemmin antanut tapauksesta kaksi välituomiota. Ensimmäisessä välituomiossaan oikeus totesi, että varallaolo oli niin sitovaa, että se piti katsoa työajaksi. Varallaolijoiden piti saapua paloasemalle lyhyessä ajassa, jopa viidessä minuutissa.
– Asiaa on käyty monta vuotta läpi. Tehdystä työstä maksetaan nyt palkkaa.
Pelastaja Mika Mylläri
JHL on vuosien varrella ollut mukana monissa oikeustapauksissa, jotka koskevat varallaoloa. Ammattiliiton jäsenet ovat saaneet tuntuvia korvauksia muun muassa Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Kaakkois-Suomessa.
Varallaoloa käytetään yhä, mutta nykyään työnantajat osaavat järjestää asiat sopimusten mukaan, lainopillinen erityisasiantuntija Hannu Moilanen JHL:stä kertoo.
– Hyvinvointialueilla on siirrytty päivystysjärjestelmiin. Varallaolo on järjestetty niin, että sen sitovuus ja toistuvuus ovat huomattavasti vähäisempiä kuin ennen.
Töitä vuorokausi yhtä soittoa
Mika Mylläri kertoo, että Kuopiossa pelastajat tekivät jo vuosia sitten yhdessä korvaushakemuksen, jossa he hakivat kaupungilta maksamattomia palkkasaatavia. Työnantaja tyrmäsi vaatimukset suoraan.
Pääluottamusmies Petteri Häyrinen vei asian eteenpäin ammattiliittoon. Lopulta asian vei oikeuteen JHL, joka on suurin järjestö Julkisen alan unioni JAU:ssa. Oikeuden asiakirjoissa JAU on merkitty asian kantajaksi.
– Tuskin olisimme lähteneet viemään asiaa oikeuteen ilman liiton apua. Tällä hetkellä olen tyytyväinen, että lähdimme, ja liitto lähti viemään asiaa eteenpäin. Oli isot hartiat, Mylläri kuvailee.
Oikeudenkäynti ilman ammattiliiton tukea olisi myös merkittävä taloudellinen riski, JHL:n lainopillinen erityisasiantuntija Hannu Moilanen muistuttaa.
Hän kertoo, että varallaoloon liittyviä tapauksia on tullut liiton tietoon toistasataa.
– Oma arvioni on, että ilman liiton tukea jutuista vain muutama olisi päätynyt oikeuskäsittelyyn. Riski asian hoitamiseen on ihan valtava, sillä työ- ja virkaehtosopimusta koskeviin kiistoihin ei saa vakuutuksista korvauksia.
Lue lisää: Pärjäisitkö pelastajan kuntotestissä? Tee testi!
”Joku lomareissu tässä pitää tehdä”
Mika Mylläri työskenteli aiemmin Tuusniemen pelastusasemalla, missä työhön kuului toistuvasti varallaoloa. Asemalla oli töissä vain kaksi henkeä, joten päivystysvuoro osui kohdalle usein.
– Se oli todella sitovaa, vaikkei silloin oikein tajunnut miten sen kanssa oli naimisissa. Olin aseman lähellä, puhelimet taskussa. Ei siinä hirveästi mihinkään harrastuksiin lähdetä perheen kanssa.
Nykyään Myllärin työnantaja Pohjois-Savon pelastuslaitos on luopunut pelastajien varallaolosta. Mylläri siirtyi vuonna 2022 töihin Riistaveden pelastusasemalle, missä hän tekee vuorotöitä. Työvuoro kestää 24 tuntia, aamukahdeksasta aamukahdeksaan. Pitkää työpätkää seuraa kolmen vuorokauden vapaa.
Myllärillä, 59, on työuraa jäljellä vielä jokunen vuosi. Oikeuden myöntämä korvaus ei mullista hänen arkeaan.
– Mietintä on ollut käynnissä. Huomattavien verojen jälkeen annan rahojen olla siellä, katselen rauhassa pikkuhiljaa. Joku lomareissu tässä pitää tehdä. Ajattelin vähän päivittää autoa. Tehdään pojan kanssa vaihtokauppa, kun hän lähtee ulkomaille töihin.