Palo- ja pelastusala vaatii nyt ratkaisuja ja ratkaisut rahaa. Nykyinen eläkemalli tulee yhteiskunnalle kalliiksi, kirjoittaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.
Uudet hyvinvointialueet ja sotet aloittavat 1. tammikuuta 2023. Sosiaali- ja terveyspalveluiden työvoiman saatavuudesta ja työhyvinvoinnista kirjoitetaan kaikkialla, mutta juuri kukaan ei tunnu pitävän ääntä palo- ja pelastusalan työvoiman työhyvinvoinnin puolesta.
Alalla on kuitenkin tilausta merkittäville uudistuksille.
Jaksaminen koetuksella
Palomiesten eläkeikä oli 1980-luvun lopulla 55 vuotta. Sen jälkeen sitä on nostettu portaittain ylöspäin, ja nykyään se on sama kuin muillakin suomalaisilla.
Jaksaminen työssä yleiseen vanhuuseläkeikään asti on suurimmalle osalle palomiehistä mahdotonta. Pelastuslaitosten on vaikea löytää kevyempiä töitä niille, jotka ovat menettäneet savusukelluskelpoisuutensa. Kevyempiin tehtäviin siirtyminen haastaa talouden, koska siirtyneiden tilalle on saatava uusia palomiehiä.
Valtiovallan on rohkeasti alennettava palomiesten eläkeikää.
Eläkelaitos Kevan tilastojen mukaan palomiehiä jäi vuonna 2016 työkyvyttömyyseläkkeelle vähemmän kuin vuonna 2000. Todennäköisesti tilanne muuttuu. Riittämättömän rahoituksen vuoksi uudenlaisia työnkuvia on vaikea perustaa.
Nykymalli tulee kalliiksi
Palomiesten työkyvyttömyyseläkkeiden yleisimmät syyt ovat tuki- ja liikuntaelinsairaudet, mielenterveysongelmat sekä verenkiertoelinten sairaudet. Samat ammattiperäiset sairaudet pakottavat siis palomiehiä yhä uudestaan työkyvyttömyyseläkkeelle.
Yhteiskunnalle tulee kalliiksi malli, jossa ikääntyville palomiehille on löydettävä uusia tehtävänkuvia ja uusia palomiehiä palkattava. Kustannustehokkaimmassa mallissa jokainen palomies saa tehdä terveenä työuransa loppuun.
Tämä tarkoittaa, että valtiovallan on rohkeasti alennettava palomiesten eläkeikää. Eläkeiän laskemisen rinnalla tulee kehittää palomiesten koulutusta. Tarvitaan myös lisää puhdasta rahaa, jotta palomiehille voidaan kehittää uusia työuria.
Tarinoiden aika on ohi ja ratkaisujen aika tässä ja nyt.
Näilläkään uudistuksilla eläkeiän alentaminen ei häviä pöydältä. Sitä tarvitaan nyt toden teolla.
Eduskuntavaalit pidetään ensi vuonna, joten hallitusohjelmaan kohdistuvan vaikuttamistyön on alettava heti. Hallitusohjelmaan pitää saada kirjaus, joka velvoittaa uuden hallituksen perustamaan työryhmän ratkomaan palo- ja pelastusalan ongelmia. Työryhmä toimisi sisäministeriön alla.
Palo- ja pelastusalan tueksi pitää tehdä toimia, joihin laitetaan riittävästi rahaa. Tarinoiden aika on ohi ja ratkaisujen aika tässä ja nyt.