23.10.2019

Suomen suurin sairaalapesula tekee jokaisesta tulokkaasta taiturin – 6 vinkkiä: Näin sinäkin perehdytät paremmin

Kun Marlen Simula aloitti työnsä pesulassa, hänen perehdytykseensä ei uhrattu juuri aikaa. Simula on kääntänyt kokemuksen voimavarakseen. Hän toimii perehdyttäjänä tyystin toisin ja kertoo nyt, kuinka sinunkin työpaikkasi perehdyttää tulokkaista todellisia taitureita.  

Pyjamia, petivaatteita, leikkausliinoja, työtakkeja, mikrokuituliinoja, vauvanvaatteita, aamutakkeja. Valkoista, turkoosia, vaaleanpunaista, vihreää, ruskeaa, keltaista, kirjavaa. Uudenmaan Sairaalapesulassa Keravalla on esillä koko sairaalatekstiilien väripaletti.

JHL:läinen Marlen Simula tuli Uudenmaan Sairaalapesulaan töihin noin seitsemän vuotta sitten. Hän on toiminut neljä vuotta mankelivastaavana – ja uusien työntekijöiden perehdyttäjänä.

Uudenmaan Sairaalapesula on Suomen suurin sairaalapesula. Se tekee puhdasta muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS), Helsingin ja Espoon kaupunkien sekä Kymsoten tekstiileistä.

Marlen Simula tietää, kuinka uusi työntekijä otetaan vastaan.

Simula on ollut alusta alkaen mukana suunnittelemassa sairaalapesulan uutta perehdytyshanketta. Hänelle on käytännön työssä selvinnyt, että lukuisia työtapoja on mahdollista hoitaa paremmin.

Kokeneena työntekijänä hän on pystynyt luomaan toimivia opastusmenetelmiä. Toisaalta: jos jokin tapa ei ole osoittautunut hyväksi, hän on muuttanut sen vaikka lennosta.

Lue lisää: Neljän päivän perehdytyksellä päiväkotiin: JHL perää ministerin kantaa Seuren menettelyyn

1 Anna aikaa

– Annan perehdytettävilleni mahdollisimman paljon aikaa, koska itse en sitä riittävästi saanut. Perehdytys ei ollut kovin perusteellista ja jouduin oppimaan paljon kantapään kautta, Simula kertoo.

Työntekijä pitää perehdyttää riittävän tarkasti työhön, työolosuhteisiin, työ- ja tuotantomenetelmiin, ­välineisiin ja niiden oikeaan käyttöön sekä turvallisiin työtapoihin.

Tämä on erityisen tärkeää ennen uuden työn tai tehtävän aloittamista tai niiden muuttuessa sekä ennen uusien työvälineiden ja menetelmien käyttöön ottamista.

Kun uusi työntekijä aloittaa, hygieniakoulutus on ykkösasia. Siitä on lähdetty ja lähdetään myös jatkossa liikkeelle, kuvailee Uudenmaan Sairaalapesula Oy:n toimitusjohtaja Juha Kosonen.

– Käymme ihan aluksi läpi toimintatapoja, joihin hygieniaosaaminen liittyy. Esimerkiksi miksi likaisella puolella on käytettävä suojatakkia ja käsidesiä.

Alla olevalla videolla näet palasen pyykkien taipaletta Uudenmaan Sairaalapesulassa:

2 Opeta välttämään vaarat

Turvallisuus menee kaiken edelle. Työntekijälle on annettava heti alkuun opetusta ja ohjausta haittojen ja vaarojen estämiseksi sekä työstä aiheutuvan turvallisuutta tai terveyttä uhkaavan haitan tai vaaran välttämiseksi.

Marlen Simula työskentelee enimmäkseen valtavien teollisuusmankelien ääressä. Niiden turvallisen käytön oppiminen vie oman aikansa.

– Korostan perehdytyksessä työturvallisuutta ja ergonomiaa.

Hän kertoo aikanaan selvinneensä – onneksi – pelkillä mustelmilla muutamasta pahasta tilanteesta. Muun muassa silloin, kun sukelsi lakanamankelin edessä olevaan kuiluun. Hän muistaa mainita vaaranpaikat opastettavilleen.

– Haluan perehdytyksessä korostaa mahdollisimman paljon työturvallisuutta ja ergonomiaa.

3 Anna henkilökohtaista palautetta

Simula ottaa perehdyttäessään huomioon työpaikan laskennalliset tavoitteet, mutta asettaa perehdytettävälle myös oman henkilökohtaisen päämäärän.

Hän paitsi seuraa uuden ihmisen edistymistä, myös antaa jokaisen päivän päätteeksi kehittävää palautetta.

Lue lisää: Tutkimus: Kiky oli turha, samat tulokset olisi saatu hyvällä johtamisella – Paremmat pomot lisäisivät kannattavuutta 9,4 miljardilla

4 Opi muilta

Muiden virheistä ja onnistumisista oppiminen kannattaa. Hankkeen alussa pari vuotta sitten kartoitettiin neljän ison pesulan näkemyksiä ja kokemuksia.

– Yhteisessä palaverissa jokainen kertoi, miten uusi ihminen heillä perehdytetään, ja mihin karikoihin ehkä matkalla törmättiin. Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda saatiin myös hankkeeseen mukaan, Kosonen kertoo.

– Pisin opetteluaika meni kuivausrummun kanssa. Siinä on monta ohjelmaa ja vaihetta.

Kuten usein, saman alan toimijoiden haasteet ovat hyvin toistensa kaltaisia. Heti alussa huomattiin, että suurin haaste oli tasalaatuisen ja tarpeeksi syvälle asioihin pureutuvan perehdytyksen tarve.

Perehdytyskonsepti on kehitetty Uudenmaan Sairaalapesula Oy:n aloitteesta ja sen valmistelu on loppusuoralla.

Pilottihankkeen tavoitteena on yhdenmukaistaa paitsi Uudenmaan Sairaalapesulan, myös julkisomisteisen tekstiilihuollon toimialan perehdyttämiskäytäntöjä.

5 Ole pitkäjänteinen

Marlen Simulan mielestä yksi tärkeimmistä pätevän perehdyttäjän ominaisuuksista on pitkäjänteisyys.

– Koska kaikkien täällä työskentelevien kielitaito ei ole ihan sujuvaa, pitää kärsivällisesti pystyä selittämään, miksi jotain tiettyä asiaa ei saa tehdä. Tai miksi nimenomaan toimitaan tietyllä tavalla.

Faysal Omar on tyytyväinen saamaansa perehdytykseen.

Somaliasta muuttaneella Faysal Omarilla on omakohtaista kokemusta perehdytyksestä noin puolentoista vuoden takaa.

– Saamani ohjaus oli oikein hyvää ja riittävää. Pisin opetteluaika, ehkä pari kuukautta, meni kuivausrummun kanssa. Siinä on niin monta eri ohjelmaa ja vaihetta, Omar kuvailee.

Nyt hän hallitsee hommat niin hyvin, että pystyy itse neuvomaan ja opastamaan noviiseja. Suomen kielen taitoaan hän aikoo vielä hioa, vaikka se kymmenen täällä asutun vuoden jälkeen melko sujuvaa onkin.

Pesulan 250 työntekijää edustavat ainakin kymmentä eri kansallisuutta.

Toimitusjohtaja Juha Kosonen laskee, että Uudenmaan Sairaalapesulan 250 työntekijää edustavat ainakin kymmentä eri kansallisuutta. Täydellistä suomen kielen taitoa ei rekrytointivaiheessa vaadita, riittävää kuitenkin.

– On kaikkien etu, että meillä on täällä yhteinen kieli, niin työn tekemistä kuin ihan juttelemista varten. Järjestämme yhteistyössä HUSin kanssa halukkaille ensi vuoden alusta lähtien suomen kielen opintoja, Kosonen sanoo.

Uudenmaan Sairaalapesulassa kannustetaan muutenkin erilaisille ura- ja opintopoluille.

Lue lisää: Verratonta vertaistukea – Svetlana ja Taha ohjaavat maahanmuuttajia suomalaiseen työelämään

6 Kertaa, kertaa ja kertaa

Muista täydentää työntekijälle annettua opetusta ja ohjausta aina tarpeen tullen! Varmista, että oppi on mennyt perille ja huolehdi siitä, että osaaminen on aina ajan tasalla.

On hyvä pitää mielessä seuraavat perehdytysaskelmat ja palata niistä tilanteen mukaan mihin tahansa:

1 Valmistautuminen

2 Opastus

3 Mielikuvaharjoittelu

4 Taidon kokeilu

5 Opitun varmistaminen

Perehdyttämisessä opastaa myös työturvallisuuslaki, johon pääset tutustumaan täällä.

Toimitusjohtaja Juha Kosonen.