Ensihoitaja, ohjaaja ja tiehöylän kuljettaja kertovat, miten he pitävät huolta terveellisestä syömisestä työpäivän aikana.
Nälkä sumentaa ajattelun ja liian tuhdista ateriasta seuraa ruokakooma. Monipuolinen ruoka ja säännölliset ateriointivälit pitävät energiatasot kunnossa.
Ihminen tarvitsee noin 50 erilaista ravintoainetta, jotta elimistö toimii kunnolla. Liian vähäinen syöminen voi johtaa vitamiinien ja kivennäisaineiden puutokseen ja terveysongelmiin. Uusien pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan päivässä olisi hyvä syödä kasviksia, hedelmiä ja marjoja vähintään 500–800 grammaa. Se tarkoittaa vaikkapa noin neljää viittä omenaa.
Aina ruokailu tai suositusten mukaan syöminen ei ole helppoa työaikojen tai -sijaintien takia, mutta kekseliäisyydellä pääsee pitkälle.
Ensihoitaja Janna Miettinen: ”Proteiini säilyttää energiatasot”
”Työni sitoo minut aina 24 tunnin työvuoroon kerralla, minkä jälkeen on muutama vapaapäivä. Työ ambulanssissa on päivystysluontoista, joten koskaan ei voi ennustaa, millainen päivä on ja milloin pääsee tauolle. Kokeneemmat ovat antaneet ohjeeksi, että syö aina kun kerkiät. Jos on monta tehtävää putkessa, voi menoa olla monta tuntia yhtä soittoa.
Hälytykset ovat neljässä eri kiireellisyysluokassa. Kiireisimmässä lähtö tapahtuu välittömästi. Siinä ei ehdi kuin vessassa käydä, jos sitäkään.
– Jos ei ole energiaa, ei jaksa.
Janna Miettinen
Syöminen on tosi tärkeää. Työ on fyysistä ja lisäksi harrastan urheilua. Jos ei ole energiaa, ei jaksa ja unikin kärsii. Syön viisi kertaa päivässä: Kaksi lämmintä ateriaa sekä aamu-, väli- ja iltapalan.
Tekemällä itse eväät kotona varmistan proteiinin saannin. Autossa pidän mukana banaania ja juotavia jogurtteja. Viime kesän herkkuni oli vesimeloni, raejuusto ja hunaja. Myös energiapatukat kuuluvat varmuusvarastooni.
Mikäli on kiireistä, emmekäehdi tehtävien välissä asemalle, saatamme kysyä kenttäjohtajalta lupaa käydä syömässä vaikka huoltoasemalla.”
Lue lisää: Viekö työpäivä voimat? Pieni muutos auttaa sinua jaksamaan paremmin kuin koskaan
Ohjaaja Noomi Sakala: ”Minulla on salainen ase makeanhimoon”
”Työ ikäihmisten kuntouttavan päivätoiminnan ohjaajana on hektistä. Aamupalaverin jälkeen asiakkaat saapuvat aamiaiselle, josta siirrytään kognitiivista, fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista kuntoa ylläpitävään toimintaan. Ryhmässä on noin 60–100-vuotiaita ja moni huonokuntoinen tarvitsee tukea. Lounaan, toimintatuokion ja kahvin jälkeen loppupäivä on kirjaustöitä.
– Töissä pitää syödä silloin kun voi.
Noomi Sakala
Terveellisesti syöminen ei ole aina helppoa. Vaikka teen itse eväät, ruuanlaitto vain itseä varten vaatii motivaatiota. Joskus teen keiton ja syön sitä viikon. Onneksi valmisruuissa on terveellisiä vaihtoehtoja.
Töissä pitää syödä kun voi. Päivällä ohjaajien kesken vuorottelemalla saamme kukin noin 20 minuutin ruokatauon. Kaurakeksivälipaloilla saan makeanhimon taltutettua. Illallisen etsin usein hävikkiruokaa Resq-sovelluksesta.”
Tiehöylän kuljettaja Tomi Sairanen: ”Kuuntele kehoasi ja syö vain nälkään”
”Tiehöylän kuljettajan työ vaihtelee vuodenajan mukaan. Kesällä rakennetaan uutta ja korjataan vanhaa. Talvella kolataan lunta. Kesällä työ on säännöllistä, mutta talvella voi olla yötöitäkin ja päivystysvuoroja. Yötöissä ruoka ei yleensä oikein maistu.
– Kylmät eväät on helppo syödä tien päällä.
Tomi Sairanen
Eväitä tekemällä saan lautasmallin mukaista ruokaa. Kylmät eväät, kuten salaatti tai patonki, on helppo syödä tien päällä. Iltaisin syön melko kevyesti. Syön ylipäätään vain silloin, kun on nälkä. Kuuntelen kehoani. Tässä iässä on hyvä hiukan jo katsoa, mitä suuhunsa pistää. Jälkkäriksikin otan mieluiten hedelmiä.
Minulla on yhteishuoltajuus ja joka toinen viikko teen ruuat kolmelle lapselleni: Palermon pasta on ikisuosikki. Ruuanlaittoon tuli uutta kulmaa, kun hankin airfryer-kypsentimen. Sillä saan lapsetkin ehkä syömään muuta kuin pastaa.”
Lue Testattu toimivaksi -sarjan juttuja
Näin jaat työpaikallasi hiljaista tietoa
Kuinka työyhteisö pystyy luomaan hyvän yhteishengen?
Poimi tästä verrattomat vinkit työpäivästä palautumiseen