Joskus monta sattumaa tuottaa napakympin, ajattelevat ammatillinen erityisopettaja Susanna Vesakko ja ohjaaja Pauliina Murto työkaveruudestaan Ammattiopisto Luovissa.
Tähän on tultu. Kun erityisopettaja Susanna Vesakko ja ohjaaja Pauliina Murto katsoivat yhdessä ottamaansa selfietä, he eivät erottaneet, kumpi on kuvassa kumpi.
– Läheinen työsuhde näkyy jo ulkomuodossakin, Vesakko sanoo ja nauraa.
Vesakkoa, 40, ja Murtoa, 39, yhdistää halu tehdä työtä ihmisten hyväksi. Molemmat myös päätyivät töihin Ammattiopisto Luovi Helsinkiin jo jonkin aikaa omaa alaansa etsittyään.
He ohjaavat opiskelijoita tutkintokoulutukseen valmentavassa TUVA-koulutuksessa. Molempia motivoivat työssä opiskelijoiden onnistumiset: haasteiden voittaminen ja tavoitteisiin pääseminen.
– Parhaita hetkiä on, kun joku opiskelijoista on saanut toiveidensa opiskelupaikan tai löytänyt ystävän, Vesakko kertoo.
Luokkahuoneessa Vesakkoa ja Murtoa ohjaavat samat arvot, yhteinen huumori ja vankkumaton luottamus toisiinsa.
Erityistukea tarvitsevien kohtaaminen vaatii herkkyyttä
Ammattiopisto Luovin TUVA-koulutukseen tulee nuoria, jotka tarvitsevat vaativaa erityistä tukea. Syyt liittyvät esimerkiksi elämäntilanteeseen tai toimintakykyyn. Taustalla on laajasti erilaisia kehitykseen tai oppimiseen liittyviä haasteita.
Myös opettajilta ja ohjaajilta vaaditaan herkkyyttä opiskelijoiden suhteen. Vesakko ja Murto painottavat tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja opiskelijoiden kohtaamista yksilöinä.
– Haluamme aina nostaa esiin opiskelijoiden vahvuudet. Emme jumiudu siihen, että joku ei osaa jotain, Murto selittää.
Haasteistakin pitää puhua.
– Pystymme omalla erityisosaamisellamme ja yhteistyöllä tukemaan opiskelijoita ja ratkaisemaan ongelmia sensitiivisellä otteella, Vesakko sanoo.
Arjen taidot otetaan haltuun yhdessä
Naisten työ tapahtuu samassa luokkahuoneessa mutta on luonteeltaan erilaista. Kun Murron työssä painottuvat organisointi ja läsnäolo, Vesakko katsoo asioita pedagogisesta näkökulmasta. Hän pohtii oppimisprosessien ja opiskelijoiden tarpeiden huomioimista, jotta oppiminen olisi tehokasta ja mielekästä.
TUVA-koulutus on molemmille mieluinen alue. Koulutuksessa opiskelijat saavat tukea työelämätaitojen oppimisessa ja oman opiskelualan löytämisessä. He tutustuvat yhdessä arjen taitoihin ja harjoittelevat itsenäistymistä.
Inkluusio eli yhdenvertainen osallisuus kaikille tapahtuu parhaimmillaan todellisessa työelämässä ja maailmassa, ja siksi myös siellä on liikuttava.
Mutkien kautta alalla
Joskus yhden onnettomuus on toisen onnenpotku. Vajaat 15 vuotta sitten Pauliina Murto oli jo valmistunut yliopistosta ja tehnyt monenlaisia töitä. Hän oli päätynyt lopulta opiskelemaan sosiaalialaa ammattikorkeakoulu Metropoliassa.
Kun Ammattiopisto Luovissa töissä ollut työntekijä mursi kätensä, Murto sai viiden viikon sijaisuuden. Sijaisuus muuttui lopulta vakituiseksi työksi. Vakipesti on jatkunut nyt kahdeksan vuotta.
– Haluamme aina nostaa esiin opiskelijoiden vahvuudet.
Pauliina Murto
Myös Vesakko etsi omaa alaansa aikansa, ennen kuin suunta selvisi. Hän oli kouluttautunut media-assistentiksi, mutta halusi pohjimmiltaan tukea ihmisiä kohti hyvää elämää ja unelmia.
– Olin nuorten työpajalla ohjaamassa kankaanpainantaa, kun tajusin, että ohjauksen toimialahan on todella laaja.
Luoviin Vesakko päätyi, koska työ tukea tarvitsevien parissa tuntui mielenkiintoiselta.
Ala vei Vesakon mennessään ja hän hankki vielä ammatillisen erityisopettajan pätevyyden. Hän aavisti, että erityisopetus tulee luonnolliseksi osaksi opettamista muutenkin.
– Jokaisella ihmisellä on oma tapansa ymmärtää asioita. Meidän koulussa näkee, miten monenlaisia tapoja on käsitellä, ymmärtää, oppia ja hahmottaa asioita.
Huumori yhdistää ohjaajaa ja erityisopettajaa
Työkavereiksi Susanna Vesakko ja Pauliina Murto päätyivät, kun Murto tuli TUVA-koulutukseen ohjaajaksi äitiyslomansa jälkeen.
Nykyään kaksikon yhteistyö on niin saumatonta, että he eivät tarvitse luokkahuoneessa enää edes sanoja.
– Tulkitsemme toisiamme jo eleistä, Vesakko sanoo.
– Parhaita hetkiä on, kun joku opiskelijoista on saanut toiveidensa opiskelupaikan tai löytänyt ystävän.
Susanna Vesakko
Erityisesti Vesakko tykkää Murron torniolaisesta huumorista.
– Olen asunut eri puolilla Suomea ja huomannut, että huumori voi olla hyvin erilaista eri alueilla. Sitä on vaikea selittää, Murto toteaa.
Lue lisää: Ohjaaja Hui-ju Niinimäen sydän läikähtää, kun yhteys erityisnuoreen vihdoin syntyy
Susanna Pauliinasta
Sinussa vaikutuksen tekee kykysi tiivistää asioiden ydin esiin.
Huumorisi on loistavaa, mustaa torniolaishuumoria – aivan erityislaatuista.
Olet yllättänyt minut kertomalla, että olet tanssinut flamencoa. Yllätit myös järjestämällä yllätyssynttärit töissä minulle.
Taito, jonka haluaisin oppia sinulta, on kirjoneulepaidan neulominen ja taukojen pitäminen.
Yhdessä olemme vahvoja, koska meillä on samat arvot. Ilman yhteistä arvopohjaa, työnteko olisi vaikeaa. Se näkyisi myös opiskelijoille.
Ihailen sinussa rauhallisuuttasi ja vahvaa läsnäoloa.
Vapaa-ajalla haaveilemme pääsevämme joskus yhdessä konsertteihin. Molemmat pidämme muun muassa free jazzista.
Ikinä et menisi käärmenäyttelyyn.
Sinut tunnetaan pohdiskelevana ja empaattisena keskustelijana.
Opiskelijat tykkäävät, että olet ihana.
Pauliina Susannasta
Sinussa vaikutuksen tekee luovuus, kyky löytää aivan uusi, vaihtoehtoinen näkökulma, kun sitä tarvitaan ratkaisua varten.
Huumorisi on tilannehuumoria ja liittyy usein keskinäiseen tekemiseemme.
Olet yllättänyt minut kertomalla omistavasi Tunturi City -mopon. Tämä ei ole tyypillisintä Helsingin Kalliossa syntyneelle ihmiselle.
Taito, jonka haluaisin oppia sinulta, on visuaalisuutesi. Teet upeita julisteita, joista näkyy luovuutesi. Osaat myös tarttua nopeasti toimeen, mitä ihailen.
Yhdessä olemme vahvoja, koska voimme aina luottaa toisiimme, tilanteessa kuin tilanteessa.
Ihailen sinussa kykyäsi sanoittaa asioita toisia kunnioittavasti ja kannustavasti.
Vapaa-ajalla vietämme aikaa yhdessä, koska meillä on samanikäiset lapset. Käymme muun muassa puistoissa. Lapsemmekin ovat kavereita keskenään.
Ikinä et menisi avantoon.
Sinut tunnetaan naurusta, pohdinnoista ja lämpimästä olemuksesta.
Opiskelijat tykkäävät, kun olet auttavainen.