6.11.2019

Fredrik Olkinuora är den sjungande underhållsarbetaren som fyller låtarna med känsla: Så skapades den längtande radiohiten

Fredrik Olkinuora sitter på en stol i trädgården och håller i sin akustiska gitarr.

Underhållsförmannen och JHL-medlemmen Fredrik Olkinuora är en självlärd musiker, som sjunger och spelar flera instrument. Det är viktigt att ge uttryck för sina känslor, säger han.

Det börjar med ett ord eller en mening som jag går och tänker på. Jag försöker hitta en klang, en stämning att bygga upp låten kring. Texten går ofta före melodin. Jag skriver om människor och känslor, ganska mycket om hur jag känner mig och hur jag tänker. Man ska inte hålla inne med sina känslor utan komma ut med dem. Förra veckan skrev jag en låt som handlar om tiden. Jag har alltid skrivit egna låtar. Att spela covers är inte min grej.

Låttext och ackord till låten Hämta hit sommaren igen.

Jag skriver bara på svenska. Jag har försökt skriva på engelska och finska, men jag hittar inte uttrycket. Svenska är det språk jag bäst kan uttrycka mig på. Ibland har jag försökt översätta något jag skrivit på svenska till finska.

– Man ska inte hålla inne med sina känslor utan komma ut med dem.

Bland mina musikaliska förebilder är Ulf Lundell den jag lyssnar på mest. Jag lyssnar mycket på svensk musik, också Tomas Ledin och Mikael Wiehe. Bland finsk musik hör jag på Hector och andra finska poeter. Också Bob Dylan, Bruce Springsteen, Gary Moore och Bon Jovi hör till idolerna.

Jag musicerar hela tiden. I köket har jag en gitarr som jag plinkar på tills frun säger att nu måste du laga mat eller städa. Jag och min bror träffas för att spela ihop en gång i veckan på pappas sommarstuga, där vi övertagit ett rum som träningslokal.

Fredrik Olkinuora tar ackordet D-dur.

I mitt barndomshem lyssnade vi alltid på musik. Jag sprang omkring med en luftgitarr när jag var 2–3 år. När jag var åtta år fick jag en gitarr i julklapp. Jag gick med i gitarrklubben i skolan. Jag har aldrig haft någon privatlärare, utan har själv försökt lära mig. Nu är det lätt att lära sig när man kan se på Youtube hur man ska göra, men när jag ville lära mig spela piano gick jag till biblioteket och lånade pianoböcker för att lära mig spela ackord.

– Svenska är det språk jag bäst kan uttrycka mig på.

Jag kan tyvärr inte läsa noter utan spelar på gehör. Jag säger till andra att ni ska spela så här och så här. Numera spelar jag också lite mandolin, munspel, bas och trummor, men gitarr är mitt huvudinstrument. Jag spelar alla instrument själv när jag gör demoinspelningar.

Fem olika munspel.
Fredrik Olkinuora spelar också munspel.

I högstadiet hade jag vänner som också var musikintresserade och hade egna band på sina håll. Jag hade ganska många låtar och vi slog ihop oss och bildade Freda Olkinuora Band. Till bandet hör också Fredrik Waselius, Harry Lunabba, Timo Salo och Christian Waselius.

När vi uppträder brukar jag oftast bara sjunga. Vi har spelat på Granidagen många gånger, på puben i Grankulla och en gång på Gamla studenthuset på svenska dagen. Nu har vi haft en ganska lång paus. Ibland uppträder jag också solo.

– Jag musicerar alltid, säger Fedrik Olkinuora.

En av våra bästa låtar är Hämta hit sommaren igen, som vi har på Spotify och som var med i Vegatoppen förra hösten. Den har vi jobbat mest med. Den spelades i Vegatoppen i sju veckor. Det kändes jättebra! Jag hade inte trott att den skulle fortsätta när den kom in som utmanare. Jag blev helt förbluffad när jag hörde att den var etta!

Hur skulle du beskriva din musikstil?

Det var kanske mera rock förut, numera är det mera soft rock. Takten har blivit långsammare.

Vilken radiokanal lyssnar du på?

Ibland lyssnar jag på Radio Vega. I grävmaskinerna, traktorerna och lastbilarna på jobbet lyssnar jag mest på Radio Nostalgia.

Finns det någon musik du inte lyssnar på?

Jag lyssnar till och med på barnmusik då jag har barn. En arbetskompis lärde mig lyssna på jazz. Jag har kanske lite svårt med rap, men om det finns fina texter lyssnar jag också på rap.

Hur blev du underhållsförman?

Först sommarjobbade jag på Grankulla stad, sedan blev jag fastanställd och fick vikariera underhållsträdgårdsmästaren. När hon kom tillbaka, fick jag börja med underhåll.

Hur blev du medlem i JHL?

När jag blev fastanställd kom förtroendemannen och frågade om jag ville gå med.