20.12.2019

Henkilökohtaisen avustajan tutkinto on vihdoin totta – Sari Huumonen valmistuu ensimmäisten joukossa: ”Tulee sydämestä, että haluan auttaa”

Henkilökohtaiseksi avustajaksi valmistuva Sari Huumonen pukee Lucas Riipiselle jalkatukia.

Ammattikoulutuslaitos Vamiasta valmistuu tänään kahdeksan henkilökohtaista avustajaa.

Koulukuljetusauto tuo Lucas Riipisen, 7, kotinsa eteen Vaasan keskustassa. Sari Huumonen avaa Riipiselle oven ja auttaa häntä riisumaan ulkovaatteet.

Kun poika on tehnyt läksyt, Huumonen pukee hänelle jalkaortoosit, jotta hän voi treenata jalkojaan pyöräilemällä. Sen jälkeen saa pelata tv-pelejä.

Riipinen sairastaa lihassairautta eivätkä hänen jalkansa kanna. Sari Huumonen suorittaa työharjoitteluaan Riipisen henkilökohtaisena avustajana. Hän on opiskellut henkilökohtaiseksi avustajaksi vaasalaisessa ammattikoulutuslaitos Vamiassa 11 kuukauden ajan ja valmistuu tänään perjantaina 20. joulukuuta.

Lucas Riipinen ja Sari Huumonen kadulla menossa kerrostalon ovesta sisään.
Lucas Riipinen ja Sari Huumonen saapuvat koulusta kotiin.

Ennen opintojaan Huumonen työskenteli kaupan alalla 30 vuotta.

– Olin jo monta vuotta halunnut tehdä jotain muuta, Huumonen kertoo.

Hän löysi koulutuksen Facebookista ja piti sitä mielenkiintoisena, sillä hän haluaa työskennellä ihmisten kanssa.

– Se vain tulee sydämestä, että haluan olla avuksi.

Lue lisää: Heta-tes nostaa tuntuvasti henkilökohtaisten avustajien palkkoja

Oppisopimuskoulutusta ja lähiopetusta

Henkilökohtaisen avustajan koulutusta on ollut mahdollista järjestää vuoden 2018 alusta, jolloin tutkintoperusteet tulivat voimaan. Tutkinnon virallinen nimi on puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinto, tutkintonimike henkilökohtainen avustaja.

Koulutuksesta kiinnostuneet eivät aina osaa etsiä sitä puhtausalan alta. Siksi koulutusta pitää tehdä tunnetummaksi, sanoo lehtori Salme Mänty, joka vastaa henkilökohtaisten avustajien koulutuksesta Vamiassa.

– Oppisopimuksella opiskeleva voi valmistua nopeastikin.

Sari Huumosen käymä kurssi järjestetään työvoimapoliittisena koulutuksena. Henkilökohtaisena avustajana työskentelevä voi suorittaa ammattitutkinnon Vamiassa oppisopimuksella. Tällä hetkellä oppisopimusryhmässä on kahdeksan opiskelijaa.

– Jos opiskelijalla on alalta pitkä työkokemus, tutkinnon voi suorittaa oppisopimuksella nopeasti. Eräs opiskelija aloitti maaliskuussa ja valmistui ennen juhannusta, Mänty kertoo.

Lucas Riipinen harjoittaa jalkalihaksiaan pyöräilemällä.

Vammaislaista ympäristönhuoltoon

Opinnoissa perehdytään vammaispalvelulakiin ja itsemääräämisoikeuteen, yhteiskunnan palvelujärjestelmään, avustamistyöhön ja apuvälineisiin. Opiskelijoille opetetaan myös eri sairauksien ja vammojen taustoja.

Valinnaisiin aineisiin kuuluvat muuan muassa kodin ruokapalvelu, kodin siivouspalvelu, pihojen ja ulkoalueiden kunnossapito, ympäristönhuoltopalvelu ja avustamis- ja asiointipalvelu, eli miten avustetaan esimerkiksi lääkärikäynneillä, kirjastossa, kaupassa ja teatterissa.

Mänty opettaa kaikkea paitsi perusavustamista, josta vastaavat sosiaali- ja terveyspuolen opettajat. Perusavustamista on esimerkiksi apuvälineiden käyttö, ruokailussa avustaminen ja hygieniassa avustaminen.

Sari Huumonen laittaa Lucas Riipisen kyynärvarsiin tuet.

Kolme kuukautta harjoittelua

Opintoihin kuuluu noin kolme kuukautta työharjoittelua, joka suoritetaan kahdessa eri paikassa.

Sari Huumosen ensimmäinen harjoittelupaikka oli päiväkotiryhmässä. Siellä oli lapsia, joilla ei vielä ollut diagnoosia, mutta joiden epäiltiin tarvitsevan enemmän tukea.

– Olen alusta asti kunnioittanut Lucasin asettamia rajoja.

– Olen aina tykännyt olla lasten kanssa. Pääsin näkemään millaista on, kun lapset hääräävät keskenään.

Huumonen on myös viihtynyt Lucas Riipisen avustajana.

– Poika on tarkka siitä, kenet hyväksyy lähelleen, mutta loppujen lopuksi hän on ottanut minut vastaan hyvin. Olen onnistunut valloittamaan hänen sydämensä, eli olen alusta asti kunnioittanut hänen asettamiaan rajoja.

Lucas Riipinen hymyilee valloittavasti Sari Huumoselle.
Avustettavan omien rajojen kunnioittaminen on tärkeää, Sari Huumonen sanoo.

Työvoimapoliittinen koulutus on pääsääntöisesti lähiopiskelua.

– Koulutuksen aikana käydään asiakkaiden kodeissa ja tehdään käytännön harjoituksia. Koululla on käynyt esimerkiksi MS-potilaita ja avustajia kertomassa henkilökohtaisesta avusta, Salme Mänty sanoo.

Lue lisää: MS-potilaan aikuiset lapset toivat pyykit äitinsä pestäväksi – Henkilökohtaisen avun sisällöt puhuttavat pohjoismaisessa tapaamisessa

Hakijat haastatellaan

Oppisopimuskoulutukseen on jatkuva haku. Uusi työvoimapoliittinen koulutus alkaa tammikuussa. Opiskelijoita otetaan koulutukseen haastattelun kautta.

Männyn mukaan työ vaatii vastuuntuntoa, joustavuutta, empaattisuutta, ihmisarvon kunnioittamista ja ihmislähtöisyyttä.

– Pienistä asioista on osattava luoda positiivisia kokemuksia asiakkaille.

– Työhön pitää olla positiivinen asenne. Pienistä asioista on osattava luoda positiivisia kokemuksia asiakkaille.

Sari Huumonen suosittelee koulutusta muillekin. Esimerkiksi vammaispalvelulakiin perehtyminen on hyödyllistä.

– Koulutus antaa työlle hyvän pohjan ja lähteitä, joista voi tarkistaa asioita. Ihmiset, jotka sairastuvat tai vammautuvat yllättäen, eivät välttämättä tiedä, mitä ja mistä apua voi hakea.

Lucas Riipinen ja Sari Huumonen katsovat keskittyneesti tv-pelin näyttöä.
Läksyjen ja pyöräilyn jälkeen Lucas Riipinen saa pelata tv-pelejä.

Salme Mänty kertoo, että osalla tänään valmistuvista opiskelijoista on jo töitä. Huumosella ei vielä ole työpaikkaa tiedossa. Hän toivoo työllistyvänsä esimerkiksi jonkun yrityksen kautta.

– Alalla on töitä, mutta moni avustettava pystyy tarjoamaan vain pienen määrän tunteja. Useamman eri avustettavan tunteja voi olla vaikea yhdistää, koska he saattavat tarvita apua samaan aikaan.

Lue lisää: Vaikeavammainen Pirjo Vehasvuo joutui avustajiensa työnantajaksi pyytämättä ja yllätyksenä: ”Oli naksautettava aivot ihan uuteen asentoon”

Sari Huumonen
Sari Huumonen pitää ihmisten kanssa työskentelystä ja toivoo työllistyvänsä pian.