5.8.2022

Luis ”Lito” Calderon låg i koma och fick dödsdom av läkare:”Jag bestämde mig för att ta ut allt av den tid jag har kvar”

Musiken hjälper Lito Calderon bearbeta känslor och upplevelser. Tidigare i sommar släppte han ny musik på Spotify och Apple Music. Han planerar att ge ut fler låtar inom kort.
– Jag hoppas folk hittar dem och att de speglar min positiva livssyn, säger Vasabon Calderon.

Bas, mandolin, ukulele, piano … Luis ”Lito” Calderon vet instinktivt hur han ska spela flera instrument.

– Kanske var jag musiker i ett tidigare liv?

En del av förklaringen är nog att musiken kom in i hans liv redan i barndomen. Han började ta lektioner i klassisk musik som nioåring i hemstaden San Salvador i El Salvador.

– Det var min pappas idé och jag var inte alls intresserad. Jag hade till och med sönder min första gitarr.

Calderon växte upp i en relativt välbärgad familj i en omgivning med stor fattigdom. Han beskriver sin pappa som väldigt sträng.

–  Låtarna handlar om kontrasterna i mitt hemland och vissa är renodlade kärlekssånger.

–  Han ville tvinga in mig i en viss form och en viss musikstil. När jag lärde mig att kanalisera min frustration genom musiken blev allt mycket lättare.

Som femtonåring gjorde han revolt och började spela i band. Till sin strikt religiösa mammas förskräckelse snöade han in sig på hårdrock och grunge.

Numera lyssnar han mest på indiefolk och rock, men har i sin egen musik tagit intryck av allt från rumba till flamenco och bossanova.

–  Låtarna handlar om kontrasterna i mitt hemland och vissa är renodlade kärlekssånger. Jag vill förmedla en skön och hoppfull stämning. De flesta texterna är på engelska men jag sjunger också på spanska.

Förutom att sjunga spelar Calderon gitarr och ibland också piano på sina låtar. Han är medlem i banden Indigo Trails och Calle Vieija.

Låg i koma i tre månader

Lito Calderon har gått i skola på engelska och studerat till lärare. Han fick aldrig examen, utan började jobba under det fjärde studieåret.

–  Jag tänkte nog slutföra studierna, men någonting kom alltid emellan. Och sedan kom kollisionen som ställde allt på sin spets.  

En kväll när Calderon var på väg hem från jobbet blev han påkörd i rödljusen. Han berättar att han fick frakturer i skallbenet och låg i koma i tre månader.

–  Jag minns att en taxichaufför sa åt mig att hålla mig vaken och inte stänga ögonen. I efterskott har jag tänkt att jag kanske hallucinerat, för enligt ögonvittnen fanns det ingen som passar in på beskrivningen på olycksplatsen.

I samband med olyckan hittade läkarna något skumt i Calderons huvud och gav honom två år till att leva. Det är ett tufft besked för vem som helst, men speciellt för en som precis överlevt en allvarlig olycka. Calderon bestämde sig för att ta ut allt av den tid han hade kvar.

I stället för att gå på behandlingar, tömde han bankkontot och gav sig ut på resa genom så gott som hela Syd- och Centralamerika. I slutet av resan blev han bestulen på allt, inklusive kamera och minneskort.

Läs också: Ungdomsledaren Jens Grönholm rappar utan tjocka guldkedjor: Spelning med världsstjärna överträffade alla fantasier

–  Visst är det synd, men allt jag upplevt finns kvar inom mig. Minnena kan ingen ta ifrån mig.

Grannarna lyssnar från balkongerna

Drygt två år efter läkarnas dödsdom gick han på hälsokontroll och blev friskförklarad. Han tror själv att det åtminstone delvis hänger ihop med hans kulturella arv.  

–  Jag går alltid framåt och ger inte upp. I El Salvador finns ingen social välfärd. Det är upp till oss själva att göra något av våra liv.

Lito Calderons musik är en mix av indierock och latinska rytmer. Han har över tusen halvfärdiga låtar i telefonen.

Han stänger balkongdörren till sin lägenhet i ett höghus i Vasa centrum. Våren är kylig, men några solstrålar letar sig fram genom spjälgardinen och når ett vitt elpiano och en akustisk gitarr. Instrumenten står sällan orörda speciellt många timmar i sträck.

Musiken fungerar som terapi för Calderon. Den hjälper honom att kanalisera känslor och stå i förbindelse med omvärlden.

–  Tidigare var jag rädd för att störa mina grannar med mitt musicerande, sedan fick jag höra att de brukar sitta på balkongerna och lyssna.

Följde kärleken till Vasa och stannade kvar

Efter att ha fått positiva nyheter om sin hälsa reste Lito Calderon till Nicaragua. Där träffade han en finländsk kvinna.

–  Vi blev störtkära och förlovade oss på en ö i Karibien. Senare gifte vi oss och fick en dotter.

Tillsammans med sin dåvarande fru tog sig Calderon vidare till Finland. Efter en tid på Åland reste de till Vasa, där Calderon fått löfte om att ingå i ett husband på en pub. Han kommer fortfarande ihåg den första tågresan från Helsingfors.

Sången All I am handlar bland annat om att våga släppa taget om negativa tankar samt bjuda in rätt slags människor i sitt liv.

–  Jag försökte inleda ett samtal med min bänkgranne flera gånger under resan, men fick inget gensvar. Jag har bott i Vasa sedan 2014 men blir fortfarande förundrad över hur inbundna finländarna är.  

Calderon och hans dotters mamma är inte tillsammans längre, men han bor kvar i Vasa. Dels för dotterns skull, dels för att han trivs där.

–  Vasa är en lämpligt stor stad. Folk är inte riktigt lika trevliga som i Seinäjoki eller Tammerfors, men jag har hittat vänner och fått ett starkt socialt nätverk här.

Vill hjälpa barn genom musiken

Lito Calderon jobbar som elevassistent och musiklärare. Under veckosluten uppträder han ofta med sitt band på restauranger och fester. Han har bland annat stått för musiken på JHL:s tillställningar.

Calderon brinner speciellt för att hjälpa barn som upplevs som svåra att börja tro på sig själva och utvecklas musikaliskt. Tillsammans med sin flickvän har han utvecklat ett koncept som de kallar Let’s Jam Vasa. Calderon berättar att de bland annat uppmuntrar barn som redan spelar ett instrument att improvisera utgående från låtar som barnen själva gillar.

Lito Calderon ger musiklektioner både privat och i skolor. Han vill hjälpa unga att utvecklas musikaliskt.

Han tar fram sin telefon och visar en video.  

–  Vi har testat konceptet på några barn och det fungerar faktiskt! Den här killen var väldigt blyg, men sex månader efter att han började spela gitarr uppträdde han med Leonard Cohens Hallelujah inför en publik med hundra människor, säger Calderon.