Erityisluokanopettaja Julia Hirvikoski ja koulunkäynninohjaaja Katja Huikko tapasivat viime vuoden tammikuussa. Yhteinen sävel työhön löytyi heti. Suunnitelmien muuttaminen lennossa on työparin arkea erityisluokassa.
Paimion Vistan koulun Poiju-ryhmä opiskelee kävelymatkan päässä pääkoululta. Näin taataan työrauha ja mahdollistetaan joustava opetus ja oppiminen.
Julia Hirvikosken, 30, ja Katja Huikon, 48, ryhmässä on lähinnä yläkoululaisia. Tarkoituksena on puuttua poissaoloihin ja ehkäistä koulupudokkuutta uudella tavalla. Tähän luokkaan oppilaat eivät joudu, vaan pääsevät.
Koska pienryhmän luokka on vähän syrjemmällä, Hirvikoski ja Huikko ovat tavallista tiiviimpi työpari. Luokassa tulee paljon yllättäviä tilanteita, eikä työtä pystyisi tekemään yksin.
Hirvikoski on ammatiltaan erityisluokanopettaja ja Hulkko on koulunkäynninohjaaja. He täydentävät toisiaan monella tavalla.
– Oppilaalla voi vaikka olla sellainen päivä, ettei hän ota ohjeita minulta, mutta Katja ehkä kelpaa. Täydentäminen näkyy niinkin, että minä olen luonteeltani Vauhti ja Katja on Maltti. Molempia tarvitaan, Hirvikoski miettii.
Huikko on samaa mieltä. Hän toteaa, että heillä on työssä samanlaiset arvot.
– Toinen on kaikissa tilanteissa tuki ja turva – jos vaikka toisen täytyy poistua luokasta, niin toinen paikkaa. Luottamus on isossa roolissa.
Lue lisää: 14 kuvaa kertoo, kuinka lämpimät välit koulunkäynninohjaaja Terhi Tuomaisella ja erityisnuorilla on
Kumpi olikaan kumpi?
Tunneilla opettaja eli Hirvikoski opettaa. Toisaalta Huikko tekee aika lailla samaa hommaa: kiertelee luokassa apuopettajana, auttaa ja neuvoo tehtävissä. Iso osa työtä, etenkin tässä ryhmässä, on nuorten kuuntelu.
Kokonaisuudesta vastuu on Hirvikoskella. Opetuksen lisäksi hänen heiniään on esimerkiksi yhteydenpito huoltajiin. Suunnittelua, mutta myös säveltämistä, on paljon.
– Pohdimme yhdessä, miten jokainen nuori saisi aikuisen tuen.
Julia Hirvikoski, erityisluokanopettaja
– Oppilaat ovat kaikki eri vaiheessa eri aineissa. Yhtenä päivänä onnistuu yksi asia ja toisena taas ei. Me pohdimme yhdessä päivittäin, miten jokainen saisi aikuisen tuen, ja muutamme sitten lennossa suunnitelmia tilanteen mukaan, Hirvikoski kertoo.
Mistä erottaa, kumpi on ope ja kumpi apuope? Huikko kertoo, että Hirvikoski rytmittää päivät ja aloittaa aina aamut. Ensin käydään oppilaiden kanssa läpi, millä fiiliksellä ollaan, miten viikonloppu meni ja niin edelleen.
– Jos uusi oppilas tulisi luokkaan, hän huomaisi aamulla, kuka on opettaja. Mutta jos hän tulisi keskellä päivää, voisi olla vaikeampi tietää, Huikko sanoo ja nauraa.
Omannäköistä työtä
Huikko kuuli vuonna 1997 radiosta uudesta koulutuksesta, josta valmistui koulunkäynninavustajia. Se oli siihen aikaan ihan uusi juttu. Sittemmin hän on opiskellut lisää ja on nykynimikkeeltään koulunkäynninohjaaja.
Hirvikoski puolestaan kävi lukion jälkeen ammattikoulun, työskenteli useissa työpaikoissa ja mietti, mitä haluaisi isona tehdä.
– Tiesin haluavani työskennellä lasten ja nuorten kanssa. Isoveljeni opiskeli Itä-Suomen yliopistossa ja kehui sitä kovasti.
Niinpä Hirvikoski lähti veljensä tavoin Joensuuhun ja valmistui erityisluokanopettajaksi ja opinto-ohjaajaksi. Lopulta elämä kuljetti Varsinais-Suomeen.
– Jos uusi oppilas tulisi aamulla luokkaan, hän huomaisi, kumpi on opettaja. Keskellä päivää voisi olla vaikeampi tietää.
Koulunkäynninohjaaja Katja Huikko
Melkein kuin aviopari
Työkaverit ovat kasvatustehtävässään melkein kuin aviopari. Niinhän se menee perheissäkin, että olennaista lasten kanssa on toimia samoilla säännöillä. Ei voi olla niin, että yksi sanoo noin ja toinen näin.
Molempien mielestä on tärkeää, että oppilaat tietävät, mitä heiltä odotetaan. Se luo turvallisuutta ja auttaa oppimisessa.
Yhteinen huumori on oiva työväline luokassa. Jos aikuisilla on hyvät välit, se tuo iloa oppilaillekin.
Eikä eri-ikäisyyskään ole huono juttu.
– Vaikka olen ehtinyt olla useissa työpaikoissa, olen uran alkuvaiheessa. Katja on jo konkari. Se antaa minulle rauhaa ja auttaa työssä paljon, Hirvikoski sanoo.
Julia Katjasta: Sinulla on hyvä pelisilmä!
Nämä kolme sanaa luonnehtivat sinua parhaiten: Luotettava, humoristinen, heittäytyvä.
Yhdessä olemme vahvoja, koska: Meillä molemmilla on sama myönteinen suhtautuminen asioihin.
Meitä yhdistää: Huumori.
Arvostan sinussa erityisesti: Kannustusta, tsemppausta – oli asia sitten pieni tai suuri. Olet sellainen tuki ja turva. Kun itselle tulee joku ajatus, joka pyörii mielessä, sinulla on aina aikaa pysähtyä kuuntelemaan, vaikkei se juttu olisi kovin ihmeellinenkään.
Yhteistyötämme voisi vielä parantaa: Yhteistyössä ei ole mitään vikaa, mutta varmaan asiat saattavat syventyä entisestään sitä mukaa kun aika kuluu.
Kun sinulla on huono päivä: Ei sitä paljon huomaa, ehkä olet vähän hiljaisempi kuin yleensä, pikkaisen enemmän omissa ajatuksissasi.
Tulet hyvin lasten kanssa toimeen, koska: Sinulla on hyvä pelisilmä, mukaudut tilanteisiin ja luet niitä sopivalta etäisyydeltä – annat tilaa, mutta puutut jos tarvitaan.
Vaikeat tilanteet luokassa hoidat: Rauhallisesti. Kumpikaan meistä ei lähde vänkäämään.
Yhteinen vitsailumme aihe on: Tiuhti ja Viuhti. Kun viipotamme oman luokkamme ja koulun välillä peräkanaa, niin ajattelemme muiden miettivän, että sieltä ne Tiuhti ja Viuhti taas menevät.
Työn ulkopuolella sinua kiinnostaa eniten: Leipominen, kuorolaulu, elämykset, perhe, ystävät.
Lomalla menet: Italiaan.
Työkaveritodistukseen saat arvosanan: 10+. Yksi tärkeimmistä asioista työssä ovat työkaverit. Olen onnellinen, että on löytynyt noin hyvä. Se on iso voimavara!
Katja Juliasta: Pärjäät tilanteessa kuin tilanteessa
Nämä kolme sanaa luonnehtivat sinua parhaiten: Rento, iloinen, luotettava.
Yhdessä olemme vahvoja, koska: Tuemme toisiamme.
Meitä yhdistää: Huumori.
Arvostan sinussa erityisesti: Arvostan tosi paljon sitä, että sinä arvostat minun ammattiani ja ammattitaitoani. Se ei ole itsestään selvää opettaja-ohjaaja-työpareissa.
Yhteistyötämme voisi vielä parantaa: Ehkä niin, että meillä olisi nykyistä enemmän aikaa suunnitella ja analysoida. Ohjaan iltapäiväkerhoja kolme kertaa viikossa, mikä on meidän ajastamme pois.
Kun sinulla on huono päivä: Sinä stressaat.
Tulet hyvin lasten kanssa toimeen, koska: Osaat käsitellä oppilaita tosi hienosti. Sinulla on aina keinot toimia tilanteessa kuin tilanteessa.
Vaikeat tilanteet luokassa hoidat: Johdonmukaisesti.
Työasioissa yhteinen vitsailumme aihe on: Toisinaan naureskelemme oppilaiden sutkautuksille vielä tuntien jälkeenkin.
Työn ulkopuolella sinua kiinnostaa eniten: Avannossa uiminen. Perhe ja suku ovat sinulle rakkaita.
Lomalla menet: Vanhempiesi luo Satakuntaan.
Työkaveritodistukseen saat arvosanan: 10+. Tässä työssä on tosi tärkeää, että työparin kesken homma toimii. Yhteistyö on tiivistä ja sinun kanssasi se toimii!
Lue Työkaverini-sarjan aiempia juttuja:
Bhooneyn ja Siskon ystävyys alkoi kevätkääryleistä
Tamperelaiset lastenhoitajat Anita ja Terhi eivät ärsyynny toisiinsa koskaan