22.11.2022

Ruuhkavuosista selviää huumorilla: JHL:n uusi jäsen Teemu Sieppi kertoo, kuinka täyteen kalenteriin saa mahtumaan vielä vähän lisää tekemistä

Rovaniemen sairaalan ammattimies Teemu Sieppi istuu sohvalla kahden koiransa kanssa

Ammattimies Teemu Siepin arki oli jo valmiiksi tasapainottelua perheen, työn ja uuden kodin välillä. Tänä syksynä hän lisäsi pakettiin insinööriopinnot, ja uuden ammattiliittonsa aktiiviksikin hän haluaisi keretä – kunhan ensin saa maksettua työkavereille 30 pullan velan. Uusi jäsen -juttusarja jatkuu.

Uusi jäsen -juttusarjassa tapaamme tällä kertaa Lapin keskussairaalassa ammattimiehenä työskentelevän Teemu Siepin.

Sieppi, 39, on tosin paljon muutakin: neljän lapsen isä, uuden kodin omistaja ja nyt myös opiskelija. Rovaniemelle hän päätyi Oulusta, jonne muutti synnyinkonnuiltaan Enontekiöstä.

Rovaniemen sairaalan ammattimies Teemu Sieppi istuu kannettavan tietokoneen ääressä kotonaan
Teemu Sieppi on isä, ammattimies, pesänrakentaja, JHL:läinen ja nyt myös opiskelija.

Kunnianhimoa ja uskallusta tavoitella uusia asioita siis löytyy – ja taipumus haalia liikaakin tekemistä. Perhe, koti ja vasta alkaneet insinööriopinnot vievät pitkälti työn ulkopuolisen ajan. Joskus Sieppi kaipaisi enemmän omaa aikaa.

Ruuhkavuosia elävän Siepin puheissa helskyy kuitenkin huumori. Sillä ruuhkavuodet selätetään.

Tervetuloa JHL:ään! Mitä kautta kuulit ammattiliitosta ja miksi valitsit JHL:n?

Työkaverini on pääluottamusmies. Hän vinkkasi JHL:stä minulle, ja muistakin työkavereista suurin osa kuuluu tähän liittoon. Valitsin liittyä, koska JHL ajaa meidän työyhteisömme asioita.

Mitä teet työksesi?

– Työskentelen Lapin keskussairaalassa ammattimiehenä LVI- ja laitehuollossa. Työnkuvani on monipuolinen, siihen kuuluvat esimerkiksi lämmitysjärjestelmän ja ilmastoinnin huolto- ja ylläpitotoimet.

Mikä on työssäsi parasta, entä ikävintä?

– Parasta on, että töitä saa tehdä sisällä ja sisätiloissa on jatkuvasti tasainen 21 asteen lämpötila. Lisäksi saan itse vaikuttaa siihen, milloin teen keikat. Tietysti ne täytyy hoitaa mahdollisimman nopeasti, mutta työ on itsenäistä, vapaata ja joustavaa.

Tulen hyvin toimeen porukassa ja pääsääntöisesti pidän siitä, että työ on sosiaalista.

– Minun täytyy tämän haastattelun johdosta viedä työkavereille 30 pullaa.

Minun täytyy tämän haastattelun johdosta viedä työkavereille 30 pullaa. Meillä on nimittäin työpaikalla Nam nam -toimikunta: aina kun jonkun nimi tai kuva on lehdessä, työpaikalle on tuotava herkkuja. Siitä kyllä muistutetaan, jos ei tuo. Maksamaan joutuu myös, jos ostaa jotakin vähän kalliimpaa, kuten uuden auton tai telkkarin. Tai on vaikka nimipäivä.

Huono puoli on, että palkka on pienempi kuin yksityisellä puolella. Aloitin nykyisessä työssä viime vuoden heinäkuussa ja jouduin palkan takia pohtimaan pitkään, otanko paikan vastaan. Lopulta päätökseeni vaikutti se, että kunnallisella puolella tulevaisuuden näkymät ovat varmemmat.

Lapin keskussairaalan ammattimies Teemu Sieppi nojaa sähkökaappiin työpaikallaan Rovaniemellä.
Työpaikalla Sieppiä odottavat paitsi huoltohommat myös valtava pullavelka.

Millä teit vaikutuksen työhaastattelussa?

– En itse asiassa edes muistanut hakeneeni työpaikkaa ennen kuin sain kutsun haastatteluun. Vaikutuksen tein tulemalla paikalle.

Jos et olisi nykyisessä työssäsi, mitä tekisit?

Olin aikanaan Oulun lentokentällä kuormaushommissa ja heitin keikkaa myös Rovaniemen lentokentälle. Se oli mukavaa hommaa ja sitä varmaan tekisin edelleen.

Mikä on parasta Rovaniemessä?

– Tämä on suuri, mutta kuitenkin aika pieni kaupunki. Kaikki on loppujen lopuksi lähellä ja kaikki tarvittava löytyy: palvelut, metsät ja vaikka kuinka paljon ulkoilumahdollisuuksia.

Ulkoiletko sitten paljon vapaa-ajalla?

 – Meillä on kaksi pientä bichon frisé -rotuista koiraa, joita lenkkeilytämme aamuin illoin – tuolta ne kurkkivatkin kodinhoitohuoneen ikkunasta. Toki myös perheen kesken ulkoilemme jonkin verran. Minulla on neljä lasta, iät 2, 3, 17 ja 18 vuotta, kaksi nuorinta nykyisen naisystäväni kanssa.

Lapin keskussairaalan ammattimies Teemu Sieppi voimistelee voimistelurenkailla kotonaan Rovaniemellä.
Voimistelurenkaat tarjoavat tyventä ruuhkavuosien myrskyihin.

Mitä muuta teet vapaa-ajalla?

Vapaa-aikani kuluu pitkälti lasten ja koirien kanssa. Lisäksi omakotitalomme on valmistunut puolitoista vuotta sitten ja sen kanssa riittää vielä paljon tekemistä, piha kun on ihan kesken. Naisystäväni on töissä sosiaalialalla ja toimii kevytyrittäjänä. Hänen kalenterinsa pitkälti määrää meidän muiden tahtia vuorotyön ja yrittäjyyden vuoksi.

Välillä raavin päätä ja kiroilen, että miten ehdin tehdä koulutehtävät.

Tänä syksynä olen myös aloittanut insinööriopinnot Lapin ammattikorkeakoulussa. Illat menevät niitä edistäessä.

Kiinnostavaa, kerro lisää opinnoista!

 Opiskelen rakennus- ja yhdyskuntatekniikkaa. Tämä on neljän vuoden koulutus. Todennäköisesti tulen erikoistumaan talo- ja energiatekniikkaan.

Nykyiseltä koulutukseltani olen putkiasentaja. Tarkoitus on, että koulu kantaa sen verran hedelmää, että työnkuvani olisi valmistumisen jälkeen hieman erilainen ja nousisin niin sanotusti hierarkiassa ylöspäin.

Kuulostaa siltä, että arkesi on kiireistä. Kuinka ehdit tehdä kaikkea?

– Haalin paljon tekemistä ja joskus kyllä mietin, miten aika riittää. Koulu on onneksi pääsääntöisesti etänä, lähipäiviä on pari kuukaudessa jos sitäkään.

Opintojen alkuinnostuksen jälkeen realiteetit ovat tulleet vastaan. Välillä raavin päätä ja kiroilen, mutta lopuksi olen tyytyväinen, että sain taas uuden tehtävän tehtyä. Juuri eilen minulla oli kahden tehtävän deadline ennen puolta yötä. Joskus kymmenen aikaan sain ne vihdoin valmiiksi, eli aika viime tinkaan palautukset tuuppaavat jäämään.

Lapin keskussairaalan ammattimies, insinööriopiskelija Teemu Sieppi tekee koulutehtäviä läppärillä kotonaan Rovaniemellä.
Koulutehtävät opiskelija tekee ajallaan, vaikkakin usein viime tingassa.

Mikä tekee sinut onnelliseksi?

– Rauhassa oleminen perheen kanssa. Myös oma aika olisi kaiken kiireen keskellä välillä mukavaa.

Millaisen jäsenen JHL sinusta saa?

Kävin liiton Uusille jäsenille -kurssin JHL-opistolla. Näen itseni aktiivina paikallistoiminnassa, ja toivottavasti tulen sitä joskus olemaankin!

Lue Uusi jäsen -sarjan aiemmat osat:

Olympialaisten tähti ja Afrikan mestari – JHL:n uusi jäsen Ayisat Yusuf-Aromire nousi jalkapallon huipulle, vaikka laji oli häneltä kielletty

Taidekasvatusta ja tarot-kortteja – JHL:n uusi jäsen Suvi Kuusisto, 27, kertoo miksi kaverit kutsuvat häntä noidaksi

JHL:n uusi jäsen Heini Rusanen, 23, kertoo, miksi pienten poikien pitää saada käyttää kynsilakkaa

Ammattiliitto on nuoren tuki – Uusi jäsen Jonathan Ndongala, 23, kertoo miksi hän valitsi JHL:n