8.2.2023

Kolumnisti Merja Mähkä: Kaikki kallistuu – miten saan rahat riittämään?

Talousneuvoja Merja Mähkä.

Inflaatio laukkaa, hinnat nousevat ja kansalaiset tuskailevat, riittävätkö rahat. Sijoitusneuvoja ja Motiivin uusi kolumnisti Merja Mähkä budjetoi perheensä tulot ja menot hälventääkseen epävarmuuttaan ja vinkkaa muitakin tekemään niin. Lue Mähkän helpot vinkit oman talouden hallintaan.

Voi apua, kuinka paljon kaikki on kallistunut ja miten se vaikuttaakaan meihin ihmisiin. Tuntuu, että näin raju hintojen nousu syö ihmisen perusturvallisuuden tunnetta. Riittävätkö rahat? Mitä uskaltaa enää ostaa, kun ei tiedä, millaisilla yllätyskuluilla maailma seuraavaksi kumauttaa?

Olen yrittänyt ratkoa näitä kysymyksiä miettimällä uudestaan perheemme budjetin, jonka voi tehdä ihan vain ruutupaperille. Ensimmäinen sarake sisältää sisään tulevat rahat: palkat ja lapsilisät ja muut mahdolliset tuet. Mahdollisia palkankorotuksia voi yrittää arvioida realistisesti.  Toisessa sarakkeessa ovat menot. Niiden arviointi on vaikeampaa, mutta tällaisena hintamuutosten hurlumhei-vuotena kaikkein tärkeintä. Menoille saa varata useamman rivin.

Lue lisää: Motiivin uusi kolumnisti Merja Mähkä: Juuri nyt on oikea aikaa sijoittaa, vaikka päätä kylmäisi – alkuun pääsee jo pikkusummalla

Vuokra-asujalla saattaa käydä tuuri

Asumismenojen riville kuuluvat asuntolainan kuukausierä ja vastike tai vuokra. Suurimmalla osalla suomalaisista asuntolainan korko tarkistetaan kerran vuodessa. Tarkistuksen vaikutuksen kuukausierään arvioit helpoiten netistä löytyvillä asuntolainalaskureilla, johon syötät nykyisen lainasi tiedot: jäljellä olevan summan, laina-ajan ja arviosi uudesta korosta.

Pahinta on epämääräinen pelko siitä, miten rahat riittävät.

Vastikkeissa on syytä varautua nousuun, sillä taloyhtiöiden kulut ovat nousset yhtä lailla. Vuokralla asuvilla saattaa nyt käydä tuuri. Monilla paikkakunnilla vuokra-asunnoista on nyt niin paljon tarjontaa, etteivät vuokranantajat voi tehdä korotuksia.

Sähkön kanssa iso osa suomalaisista elää vielä siinä onnellisessa tilanteessa, että edullista määräaikaista sopimusta on jäljellä. Heidänkin on syytä varautua laskun nousuun – mutta kuinka suureen, sitä on vaikea arvioida. Sähkön ja sopimusten hintaan vaikuttavat niin sää kuin poliittiset päätökset, joten on seurattava uutisia. Ne, joiden määräaikaiset sopimukset ovat loppuneet, tietävät tämän jo.

Ruoan hinnan nousun odotetaan onneksi hidastuvan tänä vuonna. Ruokamenojen suuruudesta saat käsityksen vaikka käymällä kuukauden kauppalaskut läpi. Itse budjetoin tähän kohtaan myös ravintolassa syömiset.

Lue lisää: Velkaneuvojan vinkit: Näin saat rahat riittämään

Budjetointi voi auttaa säästämään

Liikkuminen on kallistunut sekin. Julkiseen liikenteeseen on tullut korotuksia, mutta bensan hinnassa kalleimmat ajat ovat ohi ainakin hetkeksi. Viestinnän alle kirjaan puhelinlaskut ja laajakaistan, maksukanavat ja sanomalehdet.

Vakuutusmaksuja harva maksaa joka kuukausi. Olen omassa budjetissani jakanut maksut tasaisesti eri kuukausille, vaikka ne maksetaankin kerralla. Muihin menoihin budjetoin harrastukset, vaatteet, kengät ja lomien kustannukset. Pyrin jakamaan nekin eri kuukausille. Mahdollisille kulutusluottojen lyhennyksille olisi hyvä olla oma rivinsä.

Teen tämän taulukon tuloista ja menoista, koska pahinta on epämääräinen pelko siitä, miten rahat riittävät. Vaikka budjetointi on vähän työlästä, se auttaa hahmottamaan, missä mennään. Parhaassa tapauksessa se keventää mieltä, jos löytää helppoja säästökohteita.

Lue lisää: Talous- ja velkaneuvoja: Peräpukamistakin on helpompi puhua kuin rahasta!

Merja Mähkä on sijoittaja, tietokirjailija, yrittäjä, somevaikuttaja ja sijoitusbloggaaja, joka tunnetaan erityisesti kolumneistaan ja Sijoituskaverit-podcastistaan.