14.12.2017

Velkaneuvojan vinkit: Näin saat rahat riittämään

Maksuhäiriömerkintä on jo yli 375 000 suomalaisella. Joulun jälkeen maksuhäiriöisiä on entistä enemmän, sillä moni rahoittaa joulun ottamalla lisää velkaa. Lue talous- ja velkaneuvojan vinkit, miten talous pysyy vatupassissa.

Velkaantuminen uhkaa erityisesti jouluna, jolloin vietetään vuoden suurinta kulutusjuhlaa. Pankkikonserni Nordean teettämän kyselyn mukaan suomalaiset käyttävät keskimäärin 490 euroa joululahjoihin ja -ruokiin sekä muihin joulun hankintoihin.

Kaksi kolmannesta kyselyyn vastanneista kertoi rahoittavansa ostokset palkka- ja muilla säännöllisillä tuloilla. Noin viidesosa arveli käyttävänsä säästöjä ja veronpalautuksia ja joka kymmenes aikoi maksaa joulun hankinnat joko luottokortilla tai kulutustuotolla. Todellisuudessa luottoon turvautuvien määrä on pankin arvion mukaan suurempi.

Lue talous- ja velkaneuvojan vinkit, jotta talous pysyy vatupassissa ympäri vuoden.

Älä osta mitään turhaa. Hyödynnä alennusmyynnit ja muut aletarjoukset. Älä unohda kirpputoreja ja somen kirppispalstoja.

Ole martta! Osta peruselintarvikkeita, valmista kotiruokaa ja pakasta osa ruoasta annosvuokiin. Säästät, sillä perhepizzan tilaaminen kerran viikossa maksaa liki tuhat euroa vuodessa.

Vältä heräteostoksia. Nappaatko ihan huomaamatta latten tai iltapäivälehden mukaasi? Käytä termaria ja lue uutiset ja juorut verkosta.

Suosi julkista liikennettä – tai laita auto ainakin osaksi vuotta seisontavakuutukseen. Uuden, keskihintaisen auton ylläpito, käyttö, huolto ja arvon aleneminen tulevat kalliiksi, keskimäärin 635 euroa/kk.

Käytä mieluiten käteistä. Tavallinen kuluttaja pärjää yhdellä tai korkeintaan kahdella luottokortilla.

Lisää vinkkejä sentin venytykseen tästä.