3.9.2021

Anki Sundvall kopplar av på sjön: Hjärnan får vila när kroppen jobbar

Ann-Christin ”Anki” Sundvall var skeptisk mot att ge sig ut i vågorna i en plastfarkost, men fick en ny favorithobby när hon gav paddlingen en chans.

Jag har alltid haft stor respekt för sjön. När min man köpte kajak för drygt tjugo år sedan och började paddla, var jag måttligt intresserad.

Anki Sundvall är noga med säkerheten till sjöss. Hon använder flytväst även då det är väldigt varmt.

För tio år sedan beslöt jag ändå att prova på. Först paddlade jag endast korta sträckor längs strandbrynen. Jag fick snabbt in rätt teknik och till min förvåning märkte jag hur avkopplande det var att glida fram längs med vattenytan. Hjärnan fick vila medan kroppen arbetade.

Ny rutt varje gång

I början lyssnade jag på ljudböcker på sjön, sedan började jag lyssna på fåglarna i stället. Genom paddlingen har jag upptäckt naturen på ett helt nytt sätt. Jag brukar följa med örnar som sakta seglar över vattnen och en gång var jag bara tio meter från två simmande älgar.

– Om sjön är stilla, tar turerna minst ett par timmar.

För fyra år sedan köpte jag en kajak i present till min man och sedan dess paddlar vi oftast tillsammans. Nära vår sommarstuga på Bergö finns massor av små holmar att utforska. Vi brukar välja en ny rutt varje gång och om sjön är stilla, tar turerna minst ett par timmar.

Anki Sundvall delar intresset för paddling med sin man. De prickar in ett större paddlingsäventyr varje sommar.

Jag har testat att paddla kanot, men det kändes inte som min grej. En flatbottnad kajak rör sig lätt på vattnet och risken för att kantra är liten. På grund av att terrängen på Bergö är så stenig, har jag en plastkajak. Jag för fram kajaken med hjälp av en kolfiberpaddel och använder alltid flytväst.

Torkar upp med tvättsvamp

För att komma smidigt i väg, har vi en kajakbrygga vid stugan. Den är mindre än en vanlig brygga och ligger nära vattenytan. Jag paddlar helst utan skor och vill undvika att få sand i skrovet, vilket är svårt om man startar från stranden. För att få bort vatten från kajaken använder jag en vanlig tvättsvamp.

Jag inleder paddelsäsongen i slutet av maj och avslutar den i oktober. Förutom vardagsturerna prickar jag och min man in ett större paddlingsäventyr varje sommar. Förra året tog vi kajakerna till Österhankmo och paddlade därifrån till Nabbens gästhamn i Maxmo. I år planerar vi att paddla från Malax till stugan på Bergö eller tvärtom.

Förutom kajak och paddel behövs väldigt lite utrustning på kortare paddlingsturer. Reservkläder, vattenflaska och lite matsäck räcker långt.

Anki Sundvalls Motiv:

Är paddling en dyr hobby?
Sportbutiker har ofta paketerbjudanden och då kan man få paddel, kajak och kapell för 600 euro. En kajak håller i flera decennier, så på lång sikt kommer man billigt undan.

Har du tips för nybörjare?
Ta kontakt med en bekant som har kajak eller hyr farkost och pröva på! Välj en dag utan vågor och träna på att ta dig i kajaken innan du ger dig ut på sjön. Håll dig nära stranden.

När är paddling som bäst?
En sommarkväll när sjön är alldeles blank. I kajaken kommer man nära naturen och upplever den på ett annat sätt än när man rör sig med till exempel motorbåt.

I början lyssnade jag på ljudböcker på sjön, sedan började jag lyssna på fåglarna i stället, säger Anki Sundvall.