14.10.2019

Camilla Johansson får zumbadansarna att glömma sina krämpor – ”Var inte rädd för att ha två vänsterfötter!”

Camilla Johansson leder zumbapass i Maxmo.

JHL-medlemmen Camilla Johansson, 49, blev uppslukad av zumba första gången hon provade och gick på en kurs för att bli zumbainstruktör för att lära sig ta stegen rätt. Plötsligt ledde hon tolv zumbapass!

En arbetskompis tipsade mig om zumba när jag tyckte den vanliga gymnastiken kändes tråkig. Jag provade en gång och jag blev helt såld.

När jag gått på MI:s zumbapass i två och ett halvt år, gick jag på en kurs för att bli zumbainstruktör. Dels gjorde jag det för min egen skull – jag ville veta precis hur stegen ska tas. Dels gjorde jag det med baktanken att kanske kunna ta över zumbapassen. Vi hade två gymnasieelever som zumbainstruktörer, och jag tänkte att jag kan ta över om de flyttar bort efter studentexamen.

– Jag provade en gång och blev helt såld.

När en av dem flyttat bort för att studera hade jag mitt i allt fem grupper under första terminen! Som mest var jag uppe i tolv grupper – då var det mitt jobb. Men det blev lite saftigt för kroppen och gubben började se sur ut. Nu leder jag sex zumbapass, ett i Oravais, Maxmo och Karvsor för Vörå medborgarinstitut, och två i Edsvö och ett i Kållby för Pedersöre medborgarinstitut.

Camilla Johansson leder ett zumbapass på Idrottsgården i Maxmo. Hon gick på instruktörskurs för att lära sig stegen rätt.

Jag dansade folkdans för länge sedan. Någon annan bakgrund i dans har jag inte, men jag är van att uppträda eftersom jag varit verksam i amatörteater.

Zumba är dans och glädje med insmygd gymnastik. Den kombinerar många olika dansstilar. Man ska inte vara rädd för att ha två vänsterfötter eller göra något fel. Det är viktigare att ha roligt än att få alla steg rätt.

– Jag har alla åldrar och alla kroppsformer i mina grupper.

Allas kroppar rör sig på olika sätt. Zumba passar för alla. Jag har alla åldrar och alla kroppsformer i mina grupper. Men av någon anledning lyser männen med sin frånvaro.

– Det är viktigare att ha roligt än att få alla steg rätt, säger Camilla Johansson.

Jag har grupper där jag känner alla och så har jag grupper, där var och en stått för sig och väntat på att timmen ska börja i början av terminen. Senare under terminen har de bildat klungor och stått och pratat med varandra före timmen. Man får vänner på zumbatimmarna!

Man kan ta det lugnt på zumbapassen, men man kan också ta ut sig helt. Mina dansare brukar säga att det är skönt att jag ser ut precis som de och inte är en smal sticka. En del klagar på krämpor före passet, men jag slår på musiken brukar de glömma sina krämpor.

Camilla Johansson gillar många dansstilar, bland annat salsa.

Jag gillar ganska många dansstilar. Samba, tango och salsa tycker jag om, fast tango är jag ganska ensam om att gilla. Som instruktör har jag konstnärlig frihet. Vi får musik varje månad och koreografier varannan månad. Jag får variera och kombinera koreografierna eller hitta på själv. Jag måste ha musik och koreografier som jag tycker om själv. Om jag inte tycker det är roligt syns det på mig.

– Det ska vara rytmer som det är roligt att dansa till.

Mina zumbapass är 60 minuter långa. På en timme hinner vi med 15–16 låtar, beroende på hur långa de är. Låtarna får inte vara för lika. Det är ytterst sällan jag har två låtar med samma rytm. Det ska vara rytmer som det är roligt att dansa till. Favoritlåtar brukar jag plocka bort innan jag blir trött på dem. Jag kör samma program i 5–6 veckor innan jag byter ut någonting, och då byter jag 4–7 låtar.

Jag instruerar i Zumba Basic/Fitness, Zumba Gold som har ett lugnare program och Strong by Zumba, som är högintensiv intervallträning. Det enda Strong by Zumba har gemensamt med vanlig zumba är att musiken kommer först och sedan har man lagt till olika rörelser till det. Jag har funderat på att gå på yoga, men jag har inte tid att gå på andra kurser än mina egna.

Zumbapasset avslutas med tänjning.

Hur blev du hemhjälpare?

Jag jobbade i restaurangbranschen i 20 år. Sedan jobbade jag som personlig assistent och bytte till hemservice när Vörå kommun rekryterade personal i mars 2017.

Hur trivs du i ditt jobb?

Jag trivs som fisken i vattnet. Det är roligt. Man får åka runt och träffa en massa folk. Vad är bättre än det?

Hur blev du förtroendeman?

När den förra slutade i slutet av förra året blev jag tillfrågad om jag kan ställa upp. Det har jag aldrig gjort förr, det är jag säkert bra på! tänkte jag. Jag är inte rädd för att säga ifrån.