21.8.2019

Christian Savonius nytt regionombud i Österbotten

Regionombudet Christian Savonius

Viljan att hjälpa människor så att de inte råkar i knipa fick Christian Savonius att engagera sig fackligt. Nu är han nytt regionombud på JHL:s regionkontor i Österbotten.

JHL:s regionkontor i Vasa fick svenskspråkig förstärkning i början av augusti när Christian Savonius, 42, började jobba där som regionombud. Kontoret har därmed två svenskspråkiga regionombud.

Savonius kommer till JHL från Alfen Elkamo, ett företag som tillverkar system för eldistribution i Jakobstad. Savonius har varit huvudförtroendeman för Industrifacket på Alfen Elkamo sedan 2013.

– Den föregående huvudförtroendemannen tog en lång familjeledighet och då tänkte jag att visst kan jag bli huvudförtroendeman, säger Savonius.

Han har också praktiserat som organisatör på Industrifacket.

Savonius har gått i yrkesskolan Salon ammattioppilaitos och har tagit grundexamen i metall. Sin första kontakt med facklig aktivitet fick Savonius 2003 då han blev vald till första vice arbetarskyddsfullmäktige när han jobbade på Logglift i Salo. Det uppdraget hann han inte sköta länge innan han bytte jobb.

Savonius säger att det fackliga intresset vaknade av att han vill hjälpa människor.

– Jag har alltid känt för att göra det här jobbet. Jag vill hjälpa människor så att de inte råkar ut för sådant som jag själv stött på.

Savonius bor i Karleby och pendlar till Vasa. På fritiden har han byggt hus, och nu kopplar han av med att cykla och spela gitarr och bas.