8.9.2020

Cia Holmberg föder upp bordercollier: Hundavel är en hel vetenskap

Cia Holmberg har stenkoll på avelshundarnas genetik och väljer noga vem hon säljer valpar till.
– Jag frågar alltid valpköpare om de funderat igenom saken ordentligt: Har de fortfarande plats, tid och intresse för en hund i sitt liv om tio år?

Jag växte upp på landet och fick min första häst som sjuåring. Under flera år tillbringade jag all ledig tid i stallet. Mina första hundar skaffade jag som 25-åring då jag slutat tävla i banhoppning. Jag är en energisk människa och en stor djurvän, så det låg nära till hands.

Jag har fött upp bordercollier sedan 2007. De är aktiva och kloka hundar som kan användas till mycket. Mina uppfödningar deltar i utställningar och tävlar i till exempel lydnad, agility och hunddans. Vissa används också som terapi- och ruinhundar.

Hundarna ger mig stor glädje i vardagen. Jag börjar varje morgon med en skogspromenad och går ut med hundarna på nytt då jag kommer från jobbet. Det nollar jobbtankarna på ett effektivt sätt.

Läs också: Paul Ekblad: Hundar ger balans

En enda stor familj

Jag är aktiv inom Pargas hundförening, som bland annat ordnar utställningsresor i Finland och utomlands. Vi har till exempel chartrat en buss med bortskruvade bänkar och åkt med den till Tallinn och Riga. Vi är som en enda stor familj och har jätteroligt tillsammans. När jag blev änka 2016 höll hundhobbyn mig flytande och hjälpte mig att få ordning på tillvaron igen.

– När jag blev änka 2016 höll hundhobbyn mig flytande.

Att föda upp rashundar av hög kvalitet är en hel vetenskap. Jag har stenkoll på avelshundarnas genetik och undviker att para två hundar som bär på samma anlag för till exempel ögonsjukdomar. Alla valpar från min kennel Demzina’s lynnetestas och genomgår en fullständig hälsokontroll när de skrivs in i Finska Kennelklubben.

Hundköpare i kö

Mina hundar har klarat sig bra på utställningar och för tillfället väntar 20 hem på en valp av mig. Jag föder upp en eller två valpkullar per år och är noga med vem jag säljer valpar till. Jag litar på min ryggmärgskänsla och frågar alltid valpköpare om de funderat igenom saken ordentligt: Har de fortfarande plats, tid och intresse för en hund i sitt liv om tio år?

Husdjur har positiv inverkan på barn, men en vuxen måste ha huvudansvaret för skötseln. Den som skaffar hund av en pålitlig uppfödare som registrerats av Kennelklubben har alltid någon att fråga till råds om det kör ihop sig. Jag har fortfarande kontakt med alla familjer som köpt hund av mig. Vi ställer upp för varandra i vått och torrt.  

Cia Holmberg har fortfarande kontakt med alla familjer som hon sålt valpar till.

Berätta om ditt arbete!

Jag jobbar med brukare med stora psykosociala utmaningar. Vi kartlägger vårdbehovet och sysselsätter dem med till exempel pyssel och matlagning. Jobbet kräver mycket, men är också belönande då det sker framsteg hos brukarna.

Vad jobbade du med förut?
Jag var frisör i 26 år tills min chef gick i pension. Jag ville inte bli företagare, utan bytte bransch. Jag kände till Kårkullas verksamhet sedan tidigare och brukade bland annat klippa brukare. Beslutet var enkelt och jag har inte ångrat mig.

Ser du paralleller mellan jobbet och din hobby?
Faktiskt! Både vid hundskolning och i jobbet med utåtagerande och utmanande klienter behövs tydliga strukturer. Man måste vara bestämd men också visa förståelse och empati för att lyckas.