12.3.2018

Cykel hjälper med arbetspusslet

Arbis byråföreståndare Jan Rundts arbetsdagar består av många olika bitar.

Orientalisk målning, nybörjarkurs i estniska, mammagympa, jazzdans och vinklubben. Det här är bara några av dagens kurser på Helsingfors svenska arbetarinstitut, mer bekant som Arbis. Under ett läsår ordnas drygt 900 kurser.

Byråföreståndare Jan Rundt har jobbat tio år i huset och uppskattar framförallt alla trevliga möten med människor.

– Efter jullovet kändes det trögt att komma tillbaka på jobb, men jag råkade vara ensam på kansliet och skötte kundservicen. Det vara några intensiva dagar men det var roligt att prata med olika människor som är intresserade av olika kurser, berättar Rundt.

I det dagliga arbetet är det ändå rätt så sällan som Rundt hinner ta hand om kundservicen. Utöver att han är byråföreståndare på Arbis är han också teamledare för Arbis kansli samt för alla skolsekreterare i de svenskspråkiga skolorna i Helsingfors. Teamledarjobbet fick han när det tidigare självständiga Arbis slogs ihop med sektorn för fostran och utbildning vid Helsingfors stad i juni i fjol.

– Tidigare hade Arbis 27 heltidsanställda men nu är vi en del av ett megaverk med tusentals anställda. På Arbis var vi vana vid att allt fungerar flexibelt, men den här stora sektorn är mer hierarkisk och det finns inte riktigt samma nära kontakt som tidigare, säger Rundt.

Arbis byråföreståndare 
Jan Rundt har varit timlärare 
i meditation på Arbis och 
mediterar själv varje dag.

Fixar saker

Organisationsförändringen har också haft andra än administrativa följder. Som teamledare har Jan Rundts arbetsdagar blivit mer splittrade. Man kunde nästan säga att hans arbete är som Arbis kursutbud – väldigt varierande.

– På Arbis kansli reder jag ut oklarheter och hjälper. Många kommer in och frågar om diverse detaljer, till exempel problem med en kundräkning. Men jag deltar också i strategimöten som är väldigt långt ifrån vardagen på Arbis, säger Rundt.

Många av mötena är på finska men redan före sammanslagningen hade Rundt nära kontakt med det finskspråkiga arbetarinstitutet eftersom anmälningsverktyget var det samma för båda.

Som teamledare handlar mycket av Jan Rundts arbete om att fixa saker. Nyligen såg han bland annat till att ordna platser på fortbildningar för ett nytt datasystem för alla skolsekreterare som behövde hjälp.

– Jag tycker om att kunna känna ”där fick jag något fixat till det bättre”.

Det är ändå en utmaning att hålla kontakt med det väldigt utspridda teamet som alla har olika behov. Mycket av kontakten sker därför via e-post.

– Vi har ändå en bra stämning inom det nya teamet och vi är alla ute efter att stöda varandra.

Fastän e-posten är ett viktigt arbetsredskap poängterar Rundt att de personliga träffarna också behövs. Därför strävar han efter att besöka skolorna så mycket som möjligt i och med att skolsekreterarna efter organisationsförändringen inte längre har någon förman i skolhuset, utan är i stället en del av Rundts team.

– Jag diskuterar med skolsekreterarna för att få en inblick i hur allt fungerar och för att kunna ta upp saker med rektorerna.

Möten runtom i stan

Den nästan dagliga frågan handlar om hur mycket tid Jan Rundt kan använda för en enskild arbetsuppgift, vare sig det handlar om något mindre eller något större. Tidigare satt han största delen av arbetstiden på Arbis kansli, men i dagsläget sköter han ungefär hälften av sitt arbete på annat håll än i det kännspaka huset i Tölö.

– Jag springer mycket på möten på utbildningsverkets centraladministration i Vallgård. Mötena kan handla om mycket olika saker – från nya postnummer till datasekretess. I bästa fall hinner jag tillbaka till Arbis efteråt och resten av dagen försöker jag sedan hinna i kapp med mitt övriga jobb, säger Rundt.

Han försöker ändå inte hålla de olika uppgifterna i huvudet utan förlitar sig på anteckningar i kalendern eller på e-posten.

– Mycket är en kapplöpning med mejlboxen, men vi hade en bra föreläsare som uppmanade oss att arkivera mejl som gåtts igenom och besvarats. Så längden på inkorgen säger mycket om hur mycket som måste göras.

Jan Rundt cyklar till så gott som alla möten han har runtom i Helsingfors. Det är både snabbt och smidigt men också en andningspaus mitt i arbetsdagen.

Cykling ger andningspaus

Precis som så gott som alla andra dagar har Jan Rundt cyklat till jobbet också den snöiga vinterdagen i februari när vi träffas. Cykeln har blivit än viktigare för att smidigt kunna ta sig till möten och träffar runtom i Helsingfors.

– I stora delar av stan är cykel det snabbaste sättet att ta sig fram. Dessutom ger cyklandet en skön andningspaus när jag ska från ett möte till ett annat, säger Rundt.

Efter vissa jobbiga möten väljer han också att promenera en bit för att ladda om och säger att han alltid lämnar jobbet på jobbet. Han är förtroendeman och poängterar att arbetet ska kunna passa in i ett normalt liv.

– Vi är bara avlönade för arbetstiden. Det är oroväckande hur framförallt unga har svårt att släppa jobbet.

Under sina år på Arbis har Rundt varit lärare i meditation. Meditationen hänger också med i teamledarens arbetsvardag.

– Jag mediterar varje dag, det håller huvudet klarare och gör mig mer avslappnad och på gott humör.