7.2.2024

Jessica Grönlund blev biten av en hund men kom över sin rädsla och blev hundälskare

Jessica Grönlund skaffade en berner för tjugo år sedan. Det var trevligt och jobbigt men också en jättebra terapihund för att komma över rädslan.

Efter att jag i lågstadiet blev biten av en lösspringande hund var jag länge hundrädd. När min bror skaffade hund insåg jag att det enda sättet att komma över rädslan är att ha en egen.

För tjugo år sedan skaffade jag en berner sennen som är ungefär lika stor som en golden retriever. Det var både trevligt och jobbigt eftersom hon hade en stark vilja. Men hon var också en jättebra terapihund för att komma över rädslan.

När jag köpte hus köpte jag en till berner sennen, men det är en rätt stor hund. Jag diskuterade olika raser med min arbetskamrat och då föreslog hon shetland sheepdog.

Jessica Grönlund fick din första Shetland sheepdog fjorton år sedan.

Hundkärlek

Nu har det gått fjorton år sedan jag fick min första Shetland sheepdog. Jag började träna agility med hunden och gå på utställningar. Hunden skadade sig på en agilityträning och vi kämpade med hennes rygg i nio månader. Jag åkte till knotknäckare och massörer tills hon var i skick.

I dag är den dödsdömda valpen min utställningsstjärna.

Jag vågade inte börja träna agility på nytt och fick fundera om – och då blev det valpar. Jag åkte till hundens uppfödare i Sverige som hade en hane som passade. Första valpkullen kom 2012 och den andra 2014.

Andra gången hade hunden fem valpar i magen, det visste jag för att vi hade varit och röntgat. En valp föddes normalt hemma, sedan kom en död, sedan en levande. Efter det stannade värkarna. Hade jag inte vetat att de var fem valpar hade jag inte förstått att åka till veterinären. De två resterande valparna klarade sig inte, men mamman överlevde.

I en månads ålder var en valp mycket sjuk. Veterinären ville avliva hunden men jag vägrade. Jag var uppe med jämna mellanrum på natten för att kolla valpen. Min mamma hjälpte med medicinen när jag jobbade.

Nu driver jag upp plantor som jag säljer för att ha råd med mina utställningsresor. Vi har åkt till bland annat Litauen och Rumänien med ett bussbolag från Övermark i Österbotten.

I dag är den dödsdömda valpen min utställningsstjärna.

Läs mer: Alf Nyroos: Spåra och söka