31.5.2022

Katter ger Sakineh Tilljander sällskap och trygghet: ”Ett hem utan en katt är inget riktigt hem”

Sakineh Tilljander i Petalax föder upp katter av rasen egyptisk mau och väljer köpare med omsorg.
– Den som vill bli kattägare ska tänka på att hen i första hand skaffar en ny familjemedlem, påminner Tilljander.

Naturligt fläckig päls, extra långa ben och ett sjungande läte. Det är den urgamla rasen egyptisk mau i ett nötskal. Sakineh Tilljander har beundrat de ståtliga och aktiva ”pyramidkatterna” så länge hon kan minnas.

– Förutom att mauer är vackra, har de också ett fint lynne. Många mauer har stark egen vilja, men jag känner inte en enda som är aggressiv.

Sakineh Tilljander använder lekspö eller laserpenna när hon leker med sina katter. Hon använder aldrig handen direkt i leken och är mån om att ge katten något konkret som fångst efter att den jagat en laserstråle.

När Tilljander skaffade honan Shamsa (sol på arabiska) 2011, gick en långvarig dröm i uppfyllelse. Det visade sig ändå vara svårt att hitta ett exemplar av egyptisk mau som inte var kastrerat.

– Många mauer har stark egen vilja, men jag känner inte en enda som är aggressiv.

– Vissa uppfödare utanför Finland ville ha monopol på djuren och rasen led av inavel. När jag registrerade mig som uppfödare 2012 fanns det bara 250 avelshonor i hela världen.

I dag finns det två uppfödare enbart i Österbotten. När Tilljander inledde avelsverksamheten var de bara tre i hela landet.

Det råder fortsättningsvis stor efterfrågan på katterna och den som vill ha en ska vara beredd att förutom tid också investera pengar. I Finland kostar en mau kring 1 000 euro, medan priset kan vara 3 000–4 000 euro utomlands.  

En från varje kull blir avelsdjur

Sakineh Tilljander har fått kärleken för katter med modersmjölken. Hennes familj har alltid haft katter, både i Kuwait där hon föddes och efter flytten till Finland.

– Katter är allmänt uppskattade i arabiska länder medan hundar brukar uppfattas som orena. Men min pappa hade faktiskt en hund när han var liten, så det är inte helt svartvitt, skrattar Tilljander.

I skolåldern födde hon upp huskatter och sålde ungar till skolkamrater och bekanta. Hon höll koll på deras stamtavlor, observerade dem och läste på om olika raser. Med åren har hon blivit något av en expert på katternas beteende.

Hennes bekanta vänder sig ofta till henne om de har problem med sina katter. Hon svarar också på ungdomars kattrelaterade frågor på webbforumet decibel.fi.

– Frågorna handlar om allt från att längta efter ett husdjur till oro över att äldre katter fått ändrade vanor. Jag delar gärna med mig av mina tankar och erfarenheter.

För närvarande är Tilljander inne på sin elfte kull mauer. Hon brukar spara en unge från varje syskonskara som avelsdjur för att inte slita ut enstaka djur med upprepade dräktigheter. Alla katter hälsogranskas, vaccineras och förses med mikrochip. De katter som inte används inom avel steriliseras. Annars löper de mer eller mindre konstant och får lätt hälsoproblem.  

 

En egyptisk mau har naturligt fläckig päls och extra långa bakben som gör att den kan springa upp till 60 km/h. Rasen är urgammal och liknande katter finns avbildade i egyptiska gravar.

Tilljander har fortfarande kontakt med de flesta hon sålt djur till. Bland köparna finns bland annat anställda vid Rysslands och USA:s ambassader.

– Jag brukar be dem som vill bli kattägare reflektera över att katter kan leva i upp till 20 år. Har hen möjlighet att erbjuda katten det den behöver under flera år framöver?

Katterna badar och går i koppel

För närvarande har Sakineh Tilljanders familj tre katter hemma hos sig. Två avelshonor som nyligen fått ungar bor i foderhem. Det betyder att de är utplacerade i familjer som i regel står för de dagliga kostnaderna och omvårdnaden för katten.   

Alla Tilljanders katter är olika och har egna favoriter bland familjemedlemmarna.

– Åttaåriga Bias är populär på utställningar och internet, avelshonan Lola är sällskapssjuk och kelig medan minstingen Nitro är rädd och sprattlig, beskriver Tilljander.

– Katterna kommunicerar hela tiden med sin kropp och sina blickar, vi måste bara lära oss att lyssna.

Alla tre är innekatter och kräver mänsklig närvaro och omsorg för att må bra. Mauer behöver aktiviteter för att inte bli uttråkade. De ska ha gott om utrymme för lek och ståhej och helst en annan katt eller djurkompis i hemmet.

– Mauer är smarta och lättlärda. En av våra katter lärde sig sitta, ge tass och vänta när den redan var åtta år.  

Tilljander leker och gosar med katterna varje dag och tar ut dem i koppel när vädret är vackert. Under sommaren badar mauerna i en balja på terrassen. Hon ser det som viktig att ha vissa regler för katterna och uppfostra dem redan från små. Familjens katter får till exempel inte vistas i hennes mans arbetsrum, klösa på soffor eller vara på matbordet när husfolket sitter och äter.  

Mauer behöver aktiviteter för att inte bli uttråkade. De ska ha gott om utrymme för lek och ståhej och helst en annan katt eller djurkompis i hemmet.

Tilljander säger att katterna är en av de största passionerna i hennes liv. Hon vill ändå inte bli uppfödare på heltid, utan drömmer om att öppna katthotell eller bli katterapeut.

– Katterna kommunicerar hela tiden med sin kropp och sina blickar, vi måste bara lära oss att lyssna.