21.12.2020

Kim Lesch är julfantast: ”Ju mera pynt, desto bättre”

Kim Lesch motar höstmörket med ljus och olika slags prydnader. Senast i mitten av november brukar han plocka fram det första julpyntet och ratta in julradion.

När jag och min exfru flyttade till vårt första egna hem, fann vi en liten blå glasboll på hyllan i ett skåp. Det blev startskottet för en julsamling som omfattar ett tiotal lådor med tomtar, installationer, julgransdekorationer och ljusslingor.

Jag plockar inte fram allt varje år, men det brukar ändå ta ett par dagar att julpynta. Senast till påsken brukar alla dekorationer vara tillbaka i lådorna igen.

Förebilder på nära håll

Fallenheten för att julstöka fick jag med modersmjölken. Min mamma tyckte om att dekorera inför olika högtider och pappa brukade göra en stor julkrans av ståltråd, glitter och julbollar. Julgranen pyntades med levande ljus och karameller. Jag har kvar två tomteljusstakar och en plastren med lysande mule från mitt barndomshem. Dem tar jag fram varje år.

– Julstämning är inget jag medvetet letar efter, den dyker upp av sig själv.

När mina barn var små hittade jag på små julöverraskningar till dem. Ett år köpte jag till exempel en elektrisk öppen spis som jag piffade upp så att den såg ut att vara av tegelsten.

När Kim Lesch barn var små, brukade han hitta på små julöverraskningar till dem.

En annan gång skaffade jag en julig tågbana som åkte runt granen i bästa USA-stil. Jag brukade dekorera granen på kvällen före julafton och ställa klappar under grenarna.

Hemma varje jul

Min iver för att julpynta gör att övriga julförberedelser blir lite i skymundan. Jag brukar ändå julstäda och baka pepparkakor och fruktkaka.

På julaftonen går jag inte i kyrkan, men har som vana att åka till gravgården och tända ljus på eftermiddagen. På kvällen äter jag och min sambo julmiddag och ser på Kalle Ankas jul på tv.

Kim Lesch lyssnar på julmusik från egna spellistor och Julradion. Hans favoritlåt är White Christmas.

Jag har alltid varit hemma på julen, till och med då jag gjorde min värnplikt. Det passar inte in på min bild av helgen att fira jul på en sandstrand eller kryssning.

Kims Motiv:

Vilket julpynt gillar du mest?
Jag har tre lådor med glasbollar som jag köpt på resor och loppis. De äldsta är från 1950-talet. En av glasdekorationerna är en fågel från mitt bardomshem.

Vad finns på ditt julbord?
På julaftonsmorgonen äter jag risgrynsgröt med kanel, socker och mandlar. De viktigaste inslagen på julbordet är skinka, jullådor och HK:s leverpastej.

Vad lyssnar du på kring jul?
Jag lyssnar på julmusik från egna spellistor och Julradion. Min favoritlåt är White Christmas. När jag skilde mig lyssnade jag på tung julmusik från skivan Raskas Joulu.