2.2.2021

Malin Grönholm bakar hemma och på jobbet: Några enkla knep gör bakverken bättre

Malin Grönholm från Pålsböle, Åland, vurmar för salta och söta tårtor. Hennes dotter har också fått vara med vid bakbordet sedan hon var liten. – Det har aldrig varit något problem att ha bakverk framme också till vardags.

För mig fungerar bakning lite som terapi. När jag garnerar bakverk eller knådar deg rinner stress och negativa tankar av mig.

Jag bakar nästan allt, men är speciellt förtjust i söta och salta tårtor. I söta tårtor växlar jag mellan olika slags bottnar och göra fyllningar av mousser, bär, grädde eller choklad. Min dotter brukar önska sig olika slags tårtor när hon fyller år. Senast var temat Shopkins leksaksfigurer.

Jag använder aldrig margarin då jag bakar, men brukar minska på mängden socker och mjöl i recepten.

Mitt favoritskede vid bakning är dekorering. Jag gillar att knåpa ihop detaljer av sockermassa eller marsipan, trots att klassiska grädd- och marängtårtor faller mig mest i smaken. Ibland gör jag en prototyp av modellera innan jag ger mig i kast med marsipanen och vissa gånger blir jag tvungen att tänka om under arbetets gång. Hittills har alla tårtor gått att äta, vilket är huvudsaken.

Väljer mjöl efter bakverk

Jag använder aldrig margarin då jag bakar, men brukar minska på mängden socker och mjöl i recepten. Slutresultat blir ofta fluffigare då. Jag väljer mjölsort enligt bakverk: finare till bullar och grovmalet till tårtbottnar. För att lyckas med tårtbottnarna är det viktigt att vispa smeten tillräckligt länge och satsa på bra verktyg: en bra elvisp, ordentliga mått, slickepott och en bra vispbunke. Jag brukar sila mjölet när jag tillsätter det i smeten och ersätter ibland vetemjölet med potatismjöl för att bakverken också ska passa glutenallergiker.

Förutom tårtor bakar jag ofta kex, rulltårtor och bröd. Jag har vissa välbeprövade recept som jag återkommer till, men gillar också att experimentera och testa nytt. Ofta får jag idéer och inspiration från bloggar och sociala medier. Jag brukar också ladda upp bilder på mina egna bakverk. Jag är ingen vän av naked cake-traditionen, utan tycker att en tårta ska se fin och genomtänkt ut. Vi äter ju trots allt också med ögonen!

Läs också: Ålands starkaste man drar till gymmet genast efter jobbet –
”Jag siktar på EM”

Mitt intresse för bakning väcktes när jag började studera till kock och fick ett uppsving för sju år sedan då jag var vårdledig. Min dotter har varit med vid bakbordet sedan två års ålder. Tidigare brukade jag ge henne en egen bunke och olika ingredienser i små skålar. Medan hon rörde ihop en egen smet av det jag ställt fram, kunde jag satsa på mitt eget bakverk. Nu är hon redan åtta år och en van bagare som börjat testa egna recept. Jag är stolt över henne och glad att vi delar samma intresse.  

Vissa föräldrar bekymrar sig över att barnen får i sig för mycket socker om bakverk och sötsaker står framme i hemmet. Det har aldrig varit ett problem hos oss: min dotter har ofta varit nöjd med att smaka en bulle eller en tårtbit. Kanske är lockelsen mindre då bakverken är en del av vardagen och inte något hon förknippar med veckoslutets godisfrossa?   

Kolakakor passar också nybörjare

För mig är bakning både en hobby och en del av mitt arbete. Jag bakar inför olika högtider på äldreboendet där jag jobbar och brukar stå för serveringen när min JHL-förening har möte. Vid möten bjuder jag ofta på smörgåstårta med skinka eller räkor och lax. Det är enkelt, gott och mättande. Vid födelsedagskalas räcker det med ett sött och ett salt bakverk och kanske lite kex till. Det behöver inte vara sju sorter på bordet.

De flesta uppskattar hembakat och alla som vill kan lära sig baka.

De flesta uppskattar hembakat och alla som vill kan lära sig baka. Om man bakar då man är stressad eller för att man känner sig tvungen, blir slutresultatet sällan bra. Som nybörjare kan man testa kolakakor eller en gräddtårta med jordgubbssylt. Om första försöket misslyckas är det inte hela världen, då ändrar man lite på receptet och försöker på nytt.

Jag trivs med mitt nuvarande jobb och är inte intresserad av att göra bakandet till ett yrke. Däremot kan jag tänka mig att ha ett litet gårdsbageri eller ge ut en receptbok i framtiden.