12.12.2019

Päivi Niemi-Laine: Arbetstagare knegar på också på julen

Päivi Niemi-Laine

Inom många branscher är det många som arbetar på julen för att säkra vård och trygghet för oss andra. Den offentliga sektorn tryggar servicen också på julen eftersom Finland aldrig står still. Låt oss därför se till den offentliga servicen också i framtiden, skriver JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine.

Ett år av livet har gått fort och julen står för dörren igen.

Den traditionella julidyllen – en sagolik fest med släktingar och söta barn, katter, hundar, nissar och nassar – är inte sann för många i det verkliga livet. Julafton och juldagarna är arbetsdagar för talrika arbetstagare. Det finns mycket jobb som måste utföras 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. Finland är alltid i liv.

Den traditionella julidyllen är inte sann för alla.

Människans liv är värdefullt och också under julhelgen finns det personal på sjukhusen ifall något skulle hända. Räddningsverkets personal har jour, ifall till exempel elden kommer lös från stearinljus. Daghemmen sköter skiftesarbetarnas barn. Barnskyddet sköter om barn och unga som inte har trygga hem. Plogförarna ser till så inte julresenärerna kör fast i snön. Kollektivtrafiken transporterar människor till olika julevenemang. Poliser, gränsbevakare och Försvarsmakten ser till säkerheten. Familjehem sköter äldre. Vi får njuta av julens ljus eftersom elektrikerna står i beredskap.

Vi alla bildar samhället. Låt oss alltså se till den offentliga servicen också i framtiden.

Offentliga och offentligt finansierade tjänster får mycket kritik. Det är ändå bra att komma ihåg att välfärdsstaten tryggar en god vård för alla barn och äldre när arbetsdagarna infaller på julen. Den offentliga servicen finns för att Finland inte står still – och för att människans liv, trygghet och välfärd hela tiden står i fokus för finska staten.

Vi alla bildar samhället. Låt oss alltså se till den offentliga servicen också i framtiden.

Tiden är inne att betala en rättvis lön till proffsen.

Jag ser redan söta värmeljus framför mig och hör de rara bjällrorna klinga. Hösten har varit en tung ansträngning för fackförbunden. Arbetsgivarna har strävat hårt efter att kunna dumpa lönerna: de har velat skära stora andelar ur små löner. Kampen mellan arbetstagarna och arbetsgivarna har varit hård. Men det går bra för Finland ekonomiskt sett, också enligt ekonomerna. Tiden är inne att betala en rättvis lön till proffsen.

Till jultomten skickar jag ett stort önskemål. Låt oss förhandla om rejäla löneförhöjningar och ett rättvist arbetsliv. Genom att förhandla får vi det bästa – och ett tryggt – samhälle för alla.

God jul och ett fräscht nytt år, ja kom, kära jul, kära jul!