9.12.2020

Päivi Niemi-Laine: ”Jag önskar av mitt hjärta att kommunerna inte privatiserar, permitterar eller säger upp”

JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine

JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine skickar i sin kolumn en önskelista till beslutsfattare inför julen och ger nyårslöften.

Finland har varit coronaepidemins fånge sedan mars. År 2020 har varit svårt också på många andra sätt, men JHL har ändå förhandlat fram nya kollektivavtal.

Efter hårda duster fick vi ett förhandlingsresultat för kommunsektorn och andra branscher. Inom kommunsektorn höll vi dessutom på att få ett coronatillägg till alla personalgrupper på sjukhus via riksförlikningsmannens förlikningsförslag, men det här passade inte Social- och hälsovårdens förhandlingsorganisation Sote rf.

JHL hade redan tidigare krävt ett omfattande coronatillägg till alla som kommer i kontakt med coronan via sitt jobb. Det här omfattar många yrkesgrupper i skolor, på dagis, inom säkerhetsbranschen och överlag dem som statsminister Marins regering räknade upp i en separat bilaga när beredskapslagen trädde i kraft.

Kommunala tjänster behövs mer än någonsin nu i coronatider.

Inför julen vill jag ge en önskelista till landets regering och kommunala beslutsfattare. Jag önskar att regeringen ger kommunerna mera pengar, så att de kommunala tjänsterna inom småbarnspedagogik, äldreomsorg och skola kan säkerställas och hålla en fortsatt hög kvalitet.

Kommunala tjänster behövs mer än någonsin nu i coronatider. Jag önskar att kommunala beslutsfattare höjer kommunalskatten för att värna om tjänsternas finansiering och arbetsplatsernas fortbestånd.

Jag önskar av mitt hjärta att kommunerna inte privatiserar, permitterar eller säger upp. Ifall coronaläget förvärras, hoppas jag att regeringen tar i bruk beredskapslagen på nytt och ger rätt bild av vilka yrken som är kritiska under samhälleliga kriser. Listan finns ju redan, så det är bara att ta itu med saken.

Julen kan i år vara väldigt annorlunda än tidigare. Ifall regionala åtgärder för att kväsa coronaepidemin inte har någon verkan, är det kanske omöjligt att fira gulliga familjejular med far- och morföräldrar.

Coronan till trots övervakar och förhandlar JHL under årets alla dagar om bland annat bättre löner, arbetstider och arbetshälsa för sina medlemmar. Som ett nyårslöfte lovar vi att vara närvarande för er på arbetsplatserna och i samhället så att inte en endaste en ska bli felbehandlad.

Jag önskar dig en god jul och ett bättre nytt år 2021!