2.11.2018

Psykologen Tony Dunderfelt på Vårdefestivalen:Hitta ditt inre lugn mitt i den stressiga arbetsdagen

Det föregående mötet utmynnade i ett bråk och den besvärliga personen är med också på nästa möte. Men det går att varva ner däremellan på 30 sekunder. Här är psykologen Tony Dunderfelts knep.

Hjärnan är inte byggd för att ta emot så mycket information som vi får nu för tiden. Hjärnan byggdes när livet var betydligt lugnare, påminner psykologen Tony Dunderfelt som föreläste på JHL:s vårdfestival på torsdagen. Därför behövs små pauser under arbetsdagen.

Om man inte tar pauser kan det hända att man samlar på sig stressfaktorer, taggarna börjar koka i huvudet och känslorna packar sig i hjärtat. Då upplever man olika stressymptom när man kommer hem. Man bara faller i sängen eller får en förkylning för att kroppen vill återhämta sig.

– Idén är den att hela ditt nervsystem, dina sinnen, din kropp, ditt psyke får en liten paus så att den kan arrangera sig på nytt.

”Vi är ofta inte uppfostrade till att få kontakt med vårt inre lugn.”

Ta avstånd

Det bråkiga mötet ska man ta avstånd till. Det är okej att vara upprörd, arg eller irriterad, men man måste släppa känslan och konstatera att det inte går att göra något åt det som hänt. Med en minipaus kan man samla sig i nuet för att gå avslappnad till nästa möte.

Dunderfelt säger att de flesta inte blivit uppfostrade till att medvetet ta kontakt med sitt inre lugn. Sitter man helt fast i det som händer får man inte kontakt med det inre lugnet.

– Men det får du säkert kontakt med när du går ut i skogen och plockar svamp eller är ute med hunden eller träffar några trevliga människor. Grejen är att det inte är skogen som skapar det inre lugnet utan det vaknar upp när du går där.

Det finns många sätt att få kontakt med sitt inre lugn – att spela trevlig musik, göra yogaövningar eller eller meditera – men ofta har man inte möjlighet till det under arbetsdagen.

”Människor har svårt att förstå att man får må bra fast allting inte är perfekt.”

30 sekunders minipaus

Men det räcker med en halv minut för att hitta sitt inre lugn, säger Dunderfelt. Man kan sätta sig stadigt i sin stol med fotsulorna i golvet eller promenera och känna varje steg mot marken. Det viktiga är att känna kroppens tyngd, att vara förankrad i kroppen.

Psykologen Tony Dunderfelt förklarar hur man kan nå sitt inre lugn.– Ta sedan hissen från huvudet genom hela kroppen och känn den inre värmen i kroppen och tänk på värmen. Det är avslappnande att känna sig varm, njut av det, det är trevligt att ha värme i kroppen, instruerar Dunderfelt.

Nu kan man låta tanken stiga och nå sin höjd – oj, jag är faktiskt förbannad på den där personen – och sedan låta den sjunka igen: Men nu kan jag inte göra någonting åt det som hände. Sedan tänker man en kraftingivande och uppbyggande tanke om det som kommer att hända: Vi ska se vad som händer nu, jag ska göra mitt bästa.

– Idén är att vi klipper av den normala stressrutinen och ger både kroppen och psyket en liten paus. Människor har svårt att förstå att man får må bra fast allting inte är perfekt. När du vet vad du gör så tar det bara 30 sekunder. Och sedan återgår man till arbetet.

”Om jag till exempel känner att jag absolut måste få choklad kan jag tänka det är ju en intressant tanke att äta choklad, men vad annat skulle jag kunna göra?”

Känslor är okej, men fastna inte

För att kunna hantera irritation och andra negativa känslor måste man kunna skilja på känsla och emotion, säger Dunderfelt. Känslan är ens personliga reaktion på någonting. Emotionen uppstår då tanken tar vid.

– Man blir irriterad och psyket gräver fram allt som har gjort en irriterad tidigare. Känslor ger energi, men emotioner tar energi.

Psykologen Tony Dunderfelt tittar ut genom fönstret.Dunderfelt säger att vi ofta inte är uppfostrade till att bejaka våra negativa känslor. Nu ska du inte bli arg är ju en vanlig kommentar.

– Det tog mig 10–15 år att i praktiken förstå att jag får ha känslor för jag är i grunden en snäll person.

Emotionerna ska vi däremot ifrågasätta och sedan styra vårt känslobeteende.

– Vi bör komma ifrån att vi måste, måste, måste. Om jag till exempel känner att jag absolut måste få choklad kan jag tänka det är ju en intressant tanke att äta choklad, men vad annat skulle jag kunna göra?

Lyssna med värme

Trettiosekundersregeln fungerar också när man strävar efter en medveten kommunikation med andra. Dunderfelt säger att det är viktigt att lyssna inte bara till orden utan också upplevelsen och tanken bakom orden. Vad menar den andra när den säger så?

– Det tar ungefär 30 sekunder att få tag på vad en annan människa säger även om man är av en annan åsikt. Man har det inre lugnet och ger personen 30 sekunder och lyssnar på upplevelsen samtidigt som man lyssnar på hennes ord.