16.11.2021

Sabina Sundqvist blev hönsägare över en natt: ”Rasfåglar är snällare mot varandra än hybrider”

När Sabina Sundqvist gifte sig, fick hon och maken höns i bröllopspresent. Numera har fåglarna en självklar plats i hennes vardag. Förra påsken kunde också eftiseleverna i Malms skola följa med nykläckta kycklingar via en webbkamera.

Jag och min man gifte oss för tolv år sedan – och blev hönsägare på köpet. Trots att vi hade planerat att anlägga ett hönshus, var det ingen lyckad bröllopsgåva. Jag tycker inte att man ska ge levande djur i present.

Rashönor är snällare mot varandra än hybrider. Både tuppen och ägarna har sina favoriter.

Våra första fåglar var så kallade hybrider, som används inom kommersiell äggproduktion. De var ganska stressade och i dåligt skick, men levde upp då de fick mer utrymme och kunde krafsa i jorden.

Höns är sociala och nyfikna personligheter

För två år sedan byggde vi ett nytt hönshus och skaffade rashönor. Nu har vi en tupp och nio hönor. Innan vi hade tuppen, beställde vi befruktade ägg på posten och lät våra hönor ruva dem i stället för sina egna ägg.

– Även om höns lätt får kvalster eller blir sjuka, är de enkla att sköta om.

Höns är sociala och nyfikna. De har olika personligheter och kan bli väldigt tama. När min son var yngre, bar han omkring på fåglarna och hade dem i famnen när han red. Både vi och tuppen har egna favoriter. Hönsen har också en hackordning, men rasfåglarna är snällare mot varandra än hybriderna.

Familjen Sundqvists hönor lägger 6–7 ägg i veckan. Innan de hade en tupp, beställde de befruktade ägg på posten och lät sina hönor ruva dem i stället för egna ägg.

Även om höns lätt får kvalster eller blir sjuka, är de enkla att sköta om. Det räcker med att ge dem en halv timme tid per dag. Ofta stannar jag ändå kvar betydligt längre. Det är avkopplande att städa ur buren, plocka ägg och byta spån. När vi fick kycklingar förra påsken, engagerade det hela familjen. Genom en webbkamera kunde också mina eftiselever följa med dunbollarna i realtid.

Hönshus med värmelampor och nedgrävt galler

Våra höns har konstant tillgång till vatten och hönsfoder, som drygas ut med sallad och riven morot. Höns mår inte bra vid temperaturer på under tio grader, så vi har byggt hönshuset av huselement och installerat värmelampor. Hönsen sover på pinnar och deras hus är ingärdat med galler en bit ner i marken. Vi vill inte mista fler höns till rovfåglar eller rävar.

Förutom höns har vi också marsvin och en ponny. Det här är så nära man kommer min barndomsdröm om en bondgård utan att ha kor.

Att pyssla om hönsen är en bra motvikt till jobbet, säger Sabina Sundqvist. Hon har alltid varit en stor djurvän.

Sabina Sundqvists Motiv

Har ni höns för nytta eller nöje?

Både och! De är roliga att följa med, men vi använder också äggen. Våra nio hönor, varav tre precis börjat värpa, lägger 6–7 ägg i veckan. Under den mörka tiden har de paus.

Berätta om dina favorithönor!

En av mina favoriter är maranhönan Mara. Hon är från vår första egna kull och en av våra modigaste fåglar. Jag gillar också vår helsvarta ayam cemani-höna Vackra för att hon är så speciell.

Kommer ni att fortsätta ha höns?

Absolut! Nu grubblar vi över om vi ska satsa på mindre eller större hönsraser. Man ska inte blanda olika storlekar.