Sedan hösten 2023 ansvarar huvudförtroendeman Martina Nordin för JHL-medlemmar som är anställda vid Raseborgs stad. Målet är att lära känna alla 300 medlemmar.
Dörren till huvudförtroendeman Martina Nordins rum står alltid öppen.
– Mitt varumärke är att jag är glad och alltid på gott humör, säger hon i rummet på fjärde våningen i Raseborgs ljusgula stadshus.
Innan Nordin började som huvudförtroendeman var hon vice förtroendeman i nästan tolv år.
Som huvudförtroendeman för Raseborgs JHL rf nummer 158 ansvarar hon för drygt 300 medlemmar inom AKTA, TIM-AKA och TS-avtalen. Bland dem finns många skolgångshandledare, städare och personer som jobbar i kök.
Själv har Nordin utbildat sig till kock, artesan och skolgångshandledare. Dessutom har hennes mamma drivit ett städföretag.
– Eftersom jag är kock i grunden känner jag till arbetet i kök och tack vare mamma känner jag till arbetet som städare.
Bäst känner hon till skolgångshandledarnas arbetsbild, eftersom hon innan sin nuvarande post jobbade som skolgångshandledare. Det var också det jobbet som gjorde att JHL kom med i bilden 2009.
Arbetserfarenheten kom väl till pass när hon i december 2024 fick till stånd ett nytt lokalavtal mellan staden och skolgångshandledarna.
– Jag är stolt över att jag rodde det i land.
E-posten går varm
På grund av beviljad invalidpension gör Martina Nordin en förkortad arbetsvecka: Tre dagar i veckan, måndag till onsdag, är hon huvudförtroendeman.
– Jag stiger gärna upp på morgonen och kommer till jobbet. Jag har känslan av att jag gör ett viktigt jobb.
– Jag är ofta ute på fältet och hälsar på medlemmarna.
Som huvudförtroendeman går en stor del av arbetstiden åt till att svara på e-post. Medlemmar som är äldre än 60 år ringer hellre, men nästan alla andra föredrar att ta kontakt med Nordin via mejl.
På tisdagar går nästan hela dagen åt till möten, men så ofta som möjligt träffar hon JHL-medlemmar i till exempel skolor och kök för att höra hur de har det på sina arbetsplatser.
– Jag är mycket ute på fältet och hälsar på medlemmarna. Oftast pratar jag hastigt med dem under en kaffepaus och ibland kommer de hit till stadshuset och pratar med mig. De vill prata om allt. Om arbetsredskap, avtal och hur det fungerar med lönefrågor.
Nordin har ändå ett önskemål till medlemmarna:
– De ringer ofta direkt till mig, men jag önskar att de skulle prata med sin chef först. Jag kan inte diskutera med dem förrän jag vet vad deras chef eller förman har sagt.
Lusläser kollektivavtalet
För att betjäna JHL-medlemmarna så bra som möjligt lägger Martina Nordin mycket tid på att lusläsa kollektivavtalet.
– Eftersom jag är ny i min post sätter jag in lappar i boken vid viktiga avsnitt. Därför tycker jag inte om att läsa avtal på nätet.
I arbetsvardagen har Nordin också regelbunden kontakt med förbundet som erbjuder hjälp och stöd. Facket har alltid varit en självklar del av hennes vardag. Inte minst för att hennes pappa var fackansluten.
– För mig betyder facket att någon står bakom mig om jag behöver hjälp.
Med ansvar för drygt 300 medlemmar innebär det att Nordin har ”tid” för cirka 100 medlemmar om dagen. En utmaning är ändå att Martina Nordin inte ännu vet vilka de drygt 300 medlemmarna är – eller var de finns.
– Innan jag började som huvudförtroendeman var tjänsten inte tillsatt i 1,5 år, så jag kom in i ett tomt rum med en massa mappar. Jag har ingen aning om vad som har hänt här före mig.
Under tiden som huvudförtroendeman har Nordin fått koll på många medlemmar, men vill komma i kontakt med fler.
– Jag önskar att medlemmarna skulle komma med på föreningsmöten eller ta kontakt med mig.
Roligast att träffa medlemmarna
Som bäst kartlägger Nordin medlemmarna och för det har hon behövt lära sig Excel.
– Det är en utmaning för mig att lära mig programmen när jag är självlärd.
Nordin har gått onlinekurser för att lära sig använda verktyget på ett ändamålsenligt sätt.
Det roligaste med jobbet är definitivt att träffa medlemmarna, men också att träffa kollegorna och känna sig välkommen till jobbet.
– Att säga hej är viktigt. Det har jag inte tänkt på tidigare, säger Nordin.
Närmaste kollegan Niklas Zweigberg, förtroendeman för lärarfacket, hörde av sig innan hon tillträdde som huvudförtroendeman.
– Han tänkte att jag är rätt person för tjänsten. Jag har jobbat med honom som skolgångshandledare när han var lärare.
På sistone har Nordins stickor gått varma på fritiden. Hon har tre vuxna barn och tre barnbarn och ett fjärde på väg, så hon har mest stickat babytröjor. Även om Martina Nordin brinner för sitt jobb, är inget viktigare än familjen.
– Min man är min stöttepelare. Jag skulle inte vilja vara utan honom.