21.6.2017

Martina Nordin: Jag lever ut min hantverkardröm

Att bli hantverkare är en dröm jag haft ändå sedan ungdomen. Steget från tanke till handling kändes ändå stort: har jag vad som krävs och hur ska vi få det att gå ihop ekonomiskt?

Förra hösten beslöt jag att våga språnget. Jag tog studieledigt och började utbilda mig till teknik- och hantverksartesan. Det är ett av de bästa besluten jag någonsin fattat.

Under de gångna månaderna har jag lärt mig massor. Jag har bland annat sytt festkläder åt mig själv, knypplat spets och tovat en hatt. Just nu håller jag på med mitt examensarbete, att planera och tillverka tygväskor av återvinningsmaterial.

Inget går ändå upp mot att väva. Det är otroligt avkopplande att förvandla gamla trasor till färggranna mattor. Hittills har jag vävt femton stycken. Jag trodde aldrig jag skulle ha så mycket uthållighet!

– Utan familjens uppbackning hade jag aldrig kunnat förverkliga hantverkardrömmen, säger Martina Nordin.

Under studieledigheten har jag blivit mer ödmjuk och snäll. Jag har börjat leva i nuet och kommit närmare min familj. Det är underbart att syssla med sådant en verkligen tycker om. Jag tror också det stålar ut i omgivningen som positiv energi.

Studieledigheten tar slut i maj nästa år. Om jag återvänder till skolan, hämtar jag med mig massor av idéer om nya hantverk och metoder som gör arbetsprocessen snabbare. Jag tror att jag kommer att ta det lugnare och inte stressa över sådant som inte hör till min uppgift.

Helst skulle jag bli hantverkare på heltid. Tyvärr är det svårt att livnära sig på det. Jag har lekt med tanken på att starta ett företag tillsammans med mig äldsta dotter, som också är artesan. Vi kompletterar varandra på ett bra sätt, hon är perfektionist och jag vill få saker ur händerna.

Jag försöker att inte tänka för mycket på framtiden utan njuta av hur bra jag har det. Just nu har jag inte bråttom någonstans.