Varhaiskasvatus ei ole ihan joka iikan homma

Porvoolaisessa Hinthaaran päiväkodissa työtä tehdään lasten toiveista käsin. Lisäksi päiväkodissa kunnioitetaan kaikkien erilaisuutta. Hyvää huomenta! God morgon! toivottaa ovenpieleen kiinnitetty lappu Hinthaaran päiväkodissa Porvoossa. Suuressa, kulmikkaassa talossa suomen- ja ruotsinkieliset ryhmät elävät sulassa sovussa. Järjestely lisää lähipalvelun tarjontaa ja kannustaa

Marina Wiik

Liperin perhepäivähoito digikehityksen kärjessä

lapsi ja tabletti

Liperin kaikki kunnalliset perhepäivähoitajat koulutetaan digiteknologian käyttöön ja hyödyntämiseen varhaiskasvatuksessa. Mukana hankkeessa on kunnan ja perhepäivähoitajien lisäksi Itä-Suomen yliopisto.

Ulla Puustinen


Päiväkodeissa pyörii suhdelukujen
ja ryhmäkokojen karuselli

Päiväkotien ryhmäkoot

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen valmistelemat varhaiskasvatuksen heikennykset astuivat voimaan elokuussa 2016. Nyt henkilöstömitoitukset, suhdeluvut ja ryhmäkoot tuottavat runsaasti päänvaivaa päiväkotien työntekijöille ja lasten vanhemmille. Lainsäädäntö on sekava ja vaikea tulkittava.

Maarit Uusikumpu

Hyvää varhaiskasvatusta ei tehdä rahalla vaan laadulla

Varhaiskasvatuksen ja päivähoidon kaupallistuminen on Suomessa vielä melko tuore ilmiö. Perinteisesti suurelta osin julkisesti tuotetun palvelun siirtyminen voittoa tavoittelevien yritysten vastuulle herättää monia kysymyksiä ja huolen aiheita. Vastuu hyvinvoinnista JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine haastoi Fipsun (Suomen julkisen alan ammattiliittojen EU-yhdistyksen)

Saija Heinonen

Puheenjohtajalta: Uusi kunta kasvattaa, opettaa ja välittää

Päivi Niemi-Laine

Kuntavaalit ovat ovella. Nyt jos koskaan on aika lähteä äänestämään lasten ja nuorten puolesta. Ja samalla tarkkaan miettiä, mitkä puolueet ovat todella välittäneet lapsista ja nuorista. Leikkaamalla varhaiskasvatuksesta Sipilän hallitus on ottanut lapsilta ja heidän oikeuksiensa edistäjiltä. Nirhaamalla kuntataloudesta hallitus

Päivi Niemi-Laine

Terveisiä tulevaisuuden päivähoidosta

Varhaiskasvatuksen säästöt, etenkin ryhmäkokojen kasvattaminen, näkyvät ja tuntuvat päivähoidon arjessa: toiminnan laatu kärsii, lasten turvallisuus vaarantuu ja henkilöstö uupuu. Eikä jatkuva kiire ja stressi houkuttele uusia töihin päiväkotiin. Esimakua tulevaisuuden päivähoidosta saa katsomalla Ylen draamatuotannon ja Kätevä emäntä -työryhmän sekä

Ulla Puustinen

Eduskunta rajasi päivähoito-oikeutta

Eduskunta hyväksyi tänään 15. joulukuuta subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisen. Ensi elokuun alusta lukien lapsella on oikeus saada varhaiskasvatusta vain 20 tuntia viikossa, jos hänen vanhempansa eivät työskentele tai opiskele päätoimisesti.

Ulla Puustinen

Päivähoidon ryhmäkoot säilytettävä ennallaan – Allekirjoita aloite

Päivähoidon ryhmäkokojen paisumista vastustava kansalaisaloite on kerännyt vajaassa kahdessa viikossa yli 6 100 kannattajaa. Aloitteessa vaaditaan muutosta hallituksen esitykseen, joka uhkaa kasvattaa päiväkotiryhmiä nykyisestä 21:stä 24:ään ja ylikin. Myös JHL on ollut huolissaan hallituksen leikkausesityksistä, jotka uhkaavat vesittää elokuussa 2015 voimaan

Ulla Puustinen

Varhaiskasvatuslakiin valmistellaan ikäviä muutoksia

Varhaiskasvatuslain ensimmäinen vaihe tuli voimaan elokuussa. Hallitus valmistelee jo uusia säästöesityksiä, jotka heikentävät lapsen oikeutta päivähoitoon ja kasvattavat ryhmäkokoja.

Marjo Katajisto, erityisasiantuntija

Sormi suussa päiväkodissa: Kuinka käy varhaiskasvatuksen laadun?

Hoitolapsi päiväkoti Lehdokissa, Vantaa.

Päivähoitoväki seuraa sormi suussa, kun hallitus aikoo kasvattaa ryhmäkokoja ja rajata päivähoito-oikeutta. – Kunpa lainlaatijat ja päättäjät tulisivat edes puoleksi päiväksi töihin päiväkotiin, niin mieli saattaisi muuttua, puuskahtaa helsinkiläisen päiväkoti Raitin johtaja Leena Timonen.

Ulla Puustinen