2.2.2023

Esiopettaja Thu Huynh sai oivalluksen ja ryhtyi päiväkodin luottamusmieheksi: ”Moni muualta tuleva ei tiedä oikeuksistaan työelämässä, mutta minä uskon muutokseen”

Pilke Taikavuori päiväkodin esiopettaja Thu Huynh askartelee lasten kanssa sydämenmuotoisia leivoksia

Pilke Taikavuori -päiväkodin esiopettaja ja luottamusmies Thu Huynh on aktiivi, jollaisia ammattiliitto tarvitsee yhä enemmän. Hänenlaistensa avulla maahanmuuttajataustaisten asema suomalaisessa työelämässä vahvistuu ja kaikki voittavat.

Englanninkielinen Pilke Taikavuori -lastentarha Helsingin Kalliossa on aamuvarhain täydessä käynnissä. Puolessa tunnissa esiopettaja Thu Huynh ehtii pelata lasten kanssa Kimbleä ja Unoa, leipoa sydämenmuotoisia leivonnaisia ja tutustua yksityisen sosiaalipalvelualan suomenkieliseen oppaaseen.

Esiopettajana Huynhin valtakuntaa ovat iso piha ja neljä lastenhuonetta, luottamusmiehenä hän ottaa haltuun toimistohuoneen käytävän päässä.

Lue lisää: Ekopäiväkoti valmentaa lapset kohtaamaan ilmastokriisin –6 neuvoa, miten lapselle voi opettaa ympäristötietoisuutta ilman pelottelua

Huynh, 30, ryhtyi Pilke-ketjun Taikavuori-päiväkodin luottamusmieheksi marraskuussa 2022. JHL:läinen Huynh hoitaa niin opetustyönsä kuin luottamustehtävänsä englanniksi. Hän uskoo kuitenkin, että opettelemalla lisää suomea hän pystyy ottamaan luottamustoimen täysillä haltuun.

Hän sai uutta virtaa kieliopintoihin kaikkien aikojen ensimmäisestä JHL:n järjestämästä maahanmuuttajataustaisten luottamushenkilöiden koulutuksesta. Liiton tarjoamat vaikutusmahdollisuudet tulivat hänelle iloisena yllätyksenä.

– Tavallisesti en ole kiinnittänyt huomiota esimerkiksi JHL:ltä tulleisiin sähköposteihin, koska niistä suurin osa on suomeksi. Viime vuoden elokuussa näin kuitenkin sähköpostin, joka oli englanniksi, ja huomasin infon englanninkielisestä kurssista Tampereella. Päätin kokeilla, millaista siellä olisi.

Pilke Taikavuori päiväkodin esiopettaja ja luottamusmies Thu Huynh leipoo lasten kanssa.
Pilke Taikavuori -päiväkodin esiopettaja Thu Huynh työskentelee englanniksi.

Kurssilla tamperelainen lastentarhanopettaja kertoi Huynhille liitosta ja sytytti liekin. Huynhilla on aina ollut tarve vaikuttaa, ja luottamusmiehenä ja liittoaktiivina hän vastaa yhtä työpaikkaa suurempiinkin haasteisiin: suomalaisten työmarkkinoiden tarpeeseen saada ulkomailta työvoimaa sekä liiton tarpeeseen palvella ja hankkia lisää ulkomaalaistaustaisia jäseniä.

– Nyt pyrin mahdollisimman monelle JHL-opiston kurssille, olivat ne englanniksi tai suomeksi.

Lue lisää: Elina Korhonen ja Teemu Lavikkala kannustavat sosiaalipalvelualan työntekijöitä luottamustehtäviin: 7 syytä, miksi juuri sinun kannattaa ryhtyä luottamushenkilöksi

Luottamusmies rakentaa siltoja

Thu Huynh näkee luottamusmiehen sillanrakentajana. Hyvälläkin työpaikalla on haasteita, ja parhaimmillaan ratkaisu hyödyttää kaikkia osapuolia.

– Luottamustoiminta pyrkii kompromisseihin. Ymmärrän työnantajankin näkökulman. Yritän asettua hänen kenkiinsä ja muistaa, että luottamusmiehen on oltava huolellinen ja varovainen kaikessa, mitä tekee.

– Luottamusmiehenä ymmärrän työnantajankin näkökulman.

Pikkuseikkoihin puuttumisen sijasta Huynh pyrkii kehittämään kokonaisuutta. Hänen mielestään kaikissa tilanteissa on yritettävä asettaa itsensä toisen asemaan.

– Haluan, että saavutamme työyhteisönä yhteisymmärryksen asioista. Se voi joskus olla haasteellista jo kulttuurierojen vuoksi – mutta niin kauan kuin mieli on avoin ja valmis kompromisseihin, ovat ongelmat ratkaistavissa. Mottoni on, että asenteesi aamulla vaikuttaa siihen, tuleeko päivästä hyvä.

Pilke Taikavuori päiväkodin esiopettaja ja luottamusmies Thu Huynh lukee Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta.
Luottamusmiehen valtakunta löytyy lastentarhan päädystä. Työn ohella Thu Huynh etäopiskelee maisterintutkintoa Oulun yliopistossa.

Periaatteessa yksinkertaista, käytännössä monimutkaista

Luottamushenkilön työ on periaatteessa yksinkertaista. Jos työntekijästä tuntuu, että jokin tilanne on epäreilu tai kaikki ei ole muuten kohdallaan, luottamusmies tai työsuojeluvaltuutettu kuuntelee ja selvittää, mitä voi tehdä.

Käytännössä homma on monimutkaisempaa. Tilanteet vaativat luovaa ongelmanratkaisua, pitkää pinnaa ja neuvottelutaitoja. Tarmolla ja motivaatiolla pääsee pitkälle. Tämän Thu Huynh tietää tuoreesta kokemuksesta.

– Vielä en ole kokenut kettu mutta tiedän, mistä saa apua, hän sanoo.

– Mikään ei ole mahdotonta, ja kaikki järjestyy.

Helsinkiläinen Huynh on ollut Taikavuoressa töissä kuusi vuotta. Tähän asti lastentarhan ainoana luottamushenkilönä on toiminut työsuojeluvaltuutettu. Huynh kiittää ammattiliitto JHL:ää vuolaasti: päätettyään pyrkiä luottamustehtävään hän sai kaiken tarvitsemansa tuen.

Luottamustehtävään on jyvitetty tunti työaikaa viikossa.

– Olen miettinyt, miten voisin nyt alkuvaiheessa käyttää tuon tunnin hyödyllisesti. Ainakin perehdyn tarkasti työehtosopimukseen. Kysymyksiä minulla riittää!

Sinullakin on mahdollisuus ryhtyä luottamushenkilöksi. Näin pääset alkuun:

  • Työpaikan luottamushenkilöitä ovat luottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu.
  • Luottamushenkilöt ovat työntekijöiden tukena ongelma- ja ristiriitatilanteissa.
  • Jos haluat luottamushenkilöksi, ota ensin yhteyttä omaan yhdistykseesi tai aluetoimistoosi.
  • Työntekijät valitsevat luottamusmiehen 2–4 vuodeksi.
  • Jokaisella JHL:n jäsenellä on oikeus osallistua luottamusmiehen valintaan – tai tulla myös itse valituksi tehtävään!
  • Lue kaikki luottamustoiminnasta JHL:n verkkosivuilla.

Ammattiliitto voi herättää ennakkoluuloja ja torjua niitä

Thu Huynhin kaltaiset luottamushenkilöt ovat ammattiliitoille kallisarvoisia. Ulkomaalaistaustainen voi saada toiseen ulkomaalaistaustaiseen erilaisen ensikontaktin kuin kantasuomalainen. Siten tulokkaat saadaan täysipainoisesti mukaan suomalaiseen työelämään eikä työmarkkinoille synny liittojen joukkovoiman ulkopuolelle jääviä ryhmiä.

Suomen ammattiyhdistysliike on maailman mittakaavassa poikkeuksellisen vahva ja riippumaton. Huynhin synnyinmaassa Vietnamissa liittoon kuuluminen on kaikkea muuta kuin itsestään selvää.

– Olin kuullut sanan ammattiliitto, mutta vasta Suomeen muutettuani sain tietää, mistä on kysymys. Viimeisen vuoden aikana olen nähnyt, kuinka paljon hyötyä liitosta on.

Pilke Taikavuori päiväkodin esiopettaja ja luottamusmies Thu Huynh pelaa lasten kanssa Uno-korttipeliä.
Huynhin viimeinen työpaikka Vietnamissa oli englanninkielinen päiväkoti. Suomeen hän muutti seitsemän vuotta sitten ja sai kandidaatin tutkinnon täydentämällä opintoja.

Joissakin maissa ammattiliittoon kuuluminen on jopa vaarallista, ja Suomessa työsarkana on hälventää asiaan kohdistuvia ennakkoluuloja. Taikavuoressa toimii monikulttuurinen työyhteisö. Huynh haluaa jakaa liittotietoisuutta kollegoilleen.

– Moni muualta tuleva ei tiedä oikeuksistaan työelämässä – en minäkään tiennyt. Mutta uskon muutokseen ja haluan olla mukana tekemässä sitä.

Huynh kiittelee, että JHL:n suunta muualta tulevien vastaanottamiseksi on oikea: tietoa liitosta löytyy jo melko paljon englanniksi. Se on hyvä alku, vaikkei englanti kaikille olekaan vahvuusaluetta.

Pilke Taikavuori päiväkodin esiopettaja ja luottamusmies Thu Huynh pelaa lasten kanssa Uno-korttipeliä.
Thu Huynh suoritti suomen B1-tason vuodessa 2019. – Olen katunut, etten ole opiskellut suomea sen jälkeen aktiivisesti, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

Tiivis tiimi kykenee kompromisseihin

Varhaiskasvatuksen ahdinko on kuohuttanut yhteiskuntaa pitkään. Päivät venyvät, henkilöstöä on jatkuvasti liian vähän, palkka ei riitä elämiseen eikä ala houkuta uutta väkeä. Se asettaa myös luottamushenkilöt kovaan paikkaan. Thu Huynh näkee, että työstä on maksettava reilu palkka. Toisaalta raha ei ole kaikki kaikessa ja harva on tyytyväinen palkkaansa, oli se minkäsuuruinen vain.

Huynhin työtä auttaa yhteen hitsautunut tiimi. Taikavuori ei ole muita lastentarhoja immuunimpi alan vaikealle tilanteelle, mutta työpaikkana se on pidetty. Thu Huynh kertoo, että hänen kuuden työvuotensa aikana yksikään vakityöntekijä ei ole lähtenyt muualle.

Lue lisää: Motiivi selvitti: Päiväkoteja riivaa pysäyttävä työntekijäpula kautta maan – Mistä kaupungit aikovat taikoa varhaiskasvatukseen satoja uusia ammattilaisia?

Mikä on Taikavuoren salaisuus? Huynhin mukaan työyhteisön jäsenet ovat samalla aaltopituudella. Hän kertoo, että henkilökunta jutteli juuri palaverissa siitä, kuinka hyvin se viihtyy Taikavuoressa.

– Osaamme tehdä kompromisseja. Jos yksi meistä on harmissaan jostakin, muut pyrkivät ymmärtämään, mistä se johtuu: okei, tänään on huono päivä ja se on sallittua. Siirrymme eteenpäin emmekä jää vellomaan virheissä. Täydellistä työpaikkaa ei olekaan, mutta ainutlaatuinen työpaikka tämä on.

Varhaiskasvatusalan haasteista huolimatta Thu Huynh pitää suomalaista päivähoitojärjestelmää ja koko yhteiskuntaa poikkeuksellisena. Moni ulkomaalainen kasvatusalan ammattilainen menee parempien tienestien perässä esimerkiksi Norjaan tai Ruotsiin, mutta Huynh ei ole lähdössä minnekään. Viime kesänä hänestä tuli Suomen kansalainen.

– Mottoni on, että mikään ei ole mahdotonta ja kaikki järjestyy.

Pilke Taikavuori päiväkodin esiopettaja ja luottamusmies Thu Huynh tekee töitä läppärillä.
– Työskentelen, opiskelen, pelaan sulkapalloa ja luistelen talvella joka päivä. Työn ja muun elämän balanssini on mielestäni täydellinen.