9.12.2022

Supersuosittu viihdyttäjä Roope Salminen herkistyi antamaan kiitoslahjan kasvatusalan ammattilaisille: ”Olen aina katsonut varhaiskasvattajia ylöspäin”

Roope Salminen katsoo kameraan.

Kasvatusalan ammattilaiset ovat olleet tärkeässä roolissa Roope Salmisen elämässä – niin hänen omassa lapsuudessaan kuin nyt, kun hän on pienen lapsen vanhempi.

Se oli inhimillinen hetki keskellä kaamosarkea. Näyttelijä-muusikko Roope Salminen, 32, oli lähdössä kaksivuotiaan lapsensa kanssa puistoon ja huomasi rappukäytävässä, että nyt pitääkin vaihtaa vaippa. Siispä takaisin kotiin, vaatteet pois ja taas päälle, sitten uusi yritys.

Salminen jakoi arkisen tuokion yli sadalletuhannelle seuraajalleen Instagramissa. Samalla hän ilmoitti antavansa varhaiskasvattajille ja opettajille lahjan: heidän ei enää koskaan tarvitse maksaa rahaa lipuista Salmisen ja hänen yhtyeensä Koirien keikoille.

– Kyllä, järkkään Koirien keikalle sisään jokaisen varhaiskasvattajan ja opettajan, jotka tämän elämän aikana sinne haluavat tulla. Nämä ovat kaikkien meidän bändin jäsenten arvoja, Salminen kertoo.

Roope Salminen poseeraa Koirat-yhtyeensä kanssa.

Salminen kertoo saaneensa jo tuhansia ilmoittautumisia Koirat-yhtyeen keikkojen nimilistoille. – Ehkä alkurysäyksen jälkeen tästä tulee perinne: aina kun mennään uuteen kaupunkiin, tulee muutama kymmenen kyselyä.

Arvoilla hän viittaa kasvatus- ja ohjausalan ammattilaisten arvostukseen. Se on pienen lapsen isälle ajankohtainen aihe, josta Salminen kertoo keskustelleensa ystäviensä kanssa paljon.

Salminen on näyttelijäperheen lapsi, ja päiväkoti oli hänelle lapsena korvaamaton. Nyt hän saa nähdä läheltä, kuinka tärkeää työtä varhaiskasvattajat tekevät hänen oman lapsensa kanssa.

– Olen aina katsonut varhaiskasvattajia ja opettajia ylöspäin. He ovat olleet minulle tärkeitä. Olen edelleen yhteydessä esimerkiksi tarhaopettajaani Seija Muurilaan.

Lue lisää: Moderni tarhaope opettaa avarakatseisuutta –JHL:n uusi jäsen Heini Rusanen, 23, kertoo, miksi pienten poikien pitää saada käyttää kynsilakkaa

Ammattilaisten viestit pysäyttivät

Varhaiskasvattajat ja opettajat saavat Koirien keikalle nimensä listaan, kun lähettävät Salmiselle viestin Instagramissa. Salminen kertoo saaneensa lyhyessä ajassa yli 2 500 viestiä ja tarvitsevansa tovin aikaa tulvan purkamiseen. Hän kuitenkin lupaa, että jokainen viestiä laittanut pääsee maksutta sisään jollekin tulevista Koirien keikoista.

Todisteeksi riittää lyhyt maininta omasta työpaikasta ja ammatista. Moni on lähettänyt hieman pidemmänkin kertomuksen omasta työstään.

– Monessa viestissä kerrotaan, että työ on rankkaa mutta lapset tekevät siitä hienoa.

– Minusta ei missään nimessä olisi varhaiskasvattajaksi.

Viestejä luettuaan Salminen julkaisi Instagramissa tarinan, jossa ihaili sitä, kuinka vähään kasvatusammattilaiset ovat tyytyväisiä. Vanhempien ja lasten antamat pienet lahjat ja kortit auttavat jaksamaan mutta ovat harvinaisia.

– Se oli minulle älytön herääminen. Olen kasvanut kuplassa, jossa on normaalia, että perhe vie lukuvuoden päätteeksi kasvattajalle jonkun lahjan. Minua kosketti se, että näin ei selvästikään ole, vaan jopa kiitokset ovat harvassa.

Lue lisää: Sukupuoliherkkyys kasvatuksessa tukee tasa-arvoa ja haastaa asenteet: Lapsella on oikeus kasvaa omaksi itsekseen

Hän muistuttaa, että jokainen meistä voi päättää, miten kohtelee kasvatusammattilaisia. Arjen kuormitus syntyy isoista rakenteellisista ongelmista kuten pienestä palkasta, mutta myös pienistä valinnoista.

Huoltaja voi hakea lapsen viisi minuuttia etuajassa eikä viisi minuuttia myöhässä. Jos lapsella on sukka väärinpäin jalassa, hoitajan voi säästää kritiikiltä.

Salminen aprikoi, ettei hänestä olisi varhaiskasvattajaksi. Ammatti vaatii sellaista sisua ja sietokykyä, joita Salminen ei itsestään löydä.

– Olisin siinä työssä väsynyt ja surullinen.

Roope Salminen katsoo oikealle ja puristaa käsiään yhteen.

Roope Salminen ei mielestään sopisi varhaiskasvattajaksi. Opettajan sijaisuuksia hän sen sijaan on tehnytkin. Uudessa Lunastajat-elokuvassa hän näyttelee entisen oppilaansa Joel Hirvosen kanssa.

Luokanvalvoja muutti elämän suunnan

Seija Muurila on Roope Salmiselle tärkeä hahmo päiväkotiajoilta, ja koulutaipaleelta mieleen on jäänyt yläasteen luokanvalvoja Jori Anttonen. Tämä motivoi levottoman kasiluokkalaisen skarppaamaan.

– Avaimena oli oikeanlainen kuri. Kaipasin kokemusta, että joku tulee luokkahuoneeseen ja luo selkeät rajat. Jorilla oli lakonista energiaa: hän enemmänkin pettyi kuin suuttui. Käyttäydyimme hyvin, koska emme halunneet, että hän pettyy.

Anttonen on jäänyt Salmisen mieleen alansa huippuammattilaisena, joka ei provosoitunut rajoja kokeilevista nuorista. Salmisen keskiarvo nousi kahdessa vuodessa kahdella pykälällä. Kallion ilmaisutaidon lukion ovet avautuivat esiintymistä rakastavalle nuorelle.

– Hän muutti elämäni suunnan.

Lue lisää: Tarja Halonen haluaa viedä suomalaisen varhaiskasvatuksen maailmalle – mutta ensin pitää korjata yksi iso ongelma: ”Vanhustenhoidosta on saatu karvas oppi”

”Onhan se omituinen yhteensattuma”

Kasvatus- ja ohjausalan arvostus on koko yhteiskuntaa painava kohtalonkysymys. Työpaikkoja rasittaa krooninen alihenkilöitys eivätkä palkat vastaa työn määrää ja raskautta. Väestö ikääntyy eikä ala houkuta uusia osaajia.

Roope Salminen ei lähde neuvomaan päättäjiä ratkaisuissa, mutta lähettää näille viestin: ottakaa tilanne vakavasti.

Hän on myös pannut merkille erään seikan.

– Onhan se omituinen yhteensattuma, että kaikista haastavimpina aikoina kaikista vähäisimmät resurssit jaetaan naisvaltaisille aloille.

Psst! Ammattiliitto JHL hankkii jäsenilleen lippuja Roope Salmisen ja Koirien keikoille. Pysy kuulolla!