8.2.2023

Aktiva i facket har större chans att påverka på arbetsplatsen

När JHL:s svenskspråkiga medlemmar samlas är gott humör första prioritet – att få träffa andra och ha det roligt. Under träffarna lyfts även aktuella teman och diskussioner upp.

Längs med året ordnar JHL olika typer av program för den svenskspråkiga medlemskåren. Santeri Halttunen, sakkunnig för regional verksamhet vid Södra Finlands regionkontor, berättar att de som deltar i evenemang får påverka det kommande programmet.

Särskilt glad blir han när det kommer nya medlemmar med i verksamheten.

– Vi som har hållit på länge blir blinda, så det är otroligt bra när det kommer nya människor som har idéer vi aldrig ens hade tänkt på, säger Halttunen.

– Det är otroligt bra när det kommer nya människor som har idéer vi aldrig ens hade tänkt på.

Till alla som funderar på att bli föreningsaktiva i JHL har han en hälsning:

– Som aktiv har man en närmare väg att påverka att saker fungerar på ens egen arbetsplats och vet samtidigt vad som händer i facket. Facket är nämligen arbetstagarna på arbetsplatserna.

Man behöver inte heller vara rädd att man lämnas ensam med utmaningar och frågor ifall man blir aktiv.

Ann-Mari Rosenberg (vänster), Rune Takamaa, Christine Siren-Juusela och Monica Backman spelar Pingu.

– Man får stöd av dem som varit med längre och av oss på regionkontoren. Det är inget man behöver kunna på förhand utan man lär sig längs med vägen, säger Halttunen.

Läs mer: Medlemsboom gav JHL 12 000 nya medlemmar: Skogsarbetaren Eelis Näppi berättar hur vårens händelser var tankeväckande och fick honom att gå med i facket

Mycket allvar, men också humor och glädje

Fastän det alltid finns en utbildande del i JHL:s kurser och evenemang är de framförallt ett sätt att lära känna andra och att umgås.

– Viktigast är gott humör och att ha roligt. När medlemmarna är aktiva och engagerar sig, ger det ett budskap till allmänheten. Vi visar hur facket fungerar – att det är mycket allvar men också humor och glädje, säger Santeri Halttunen.

Sista helgen i januari ordnades kursen Facklig framtid. Enligt tradition ordnades även Vikingacup under kurshelgen – en lekfull tävling med olika grenar såsom lakansvolleyboll och memory.

Kursen Facklig framtid har ordnats i cirka trettio år och är en favorit bland medlemmarna och ordnas nästa gång i början av 2024.

Klassen lyssnar noga på Margot Nyroos.

– Det är en kurs för hela medlemskåren med föreläsningar, utbildning och aktuella ärenden inom arbetsmarknaden.

Under januariträffen i Tammerfors föreläste till exempel JHL:s tidigare regionchef, numera pensionär, Rune Takamaa om pensionen och vilka saker man ska ta hänsyn till inför sin egen pension.