23.10.2024

Ett ord från ordföranden: Löneförhöjningar får inte begränsas med lag

JHL:n väliaikainen puheenjohtaja Håkan Ekström katsoo kameraan pöydän ääressä.

Regeringen vill göra arbetskraft billigare och kollektivavtal mindre allmänt bindande. För lågavlönade och kvinnodominerade branscher är det destruktivt, och JHL kämpar emot det, skriver JHL:s ordförande Håkan Ekström.

Billigare arbetskraft och konkurrensfördelar för icke-organiserade företag. Det är vad den nya lagstiftningen om lokala avtal inom privatsektorn som riksdagen just nu behandlar verkligen innebär. Samtidigt uppstår en risk att många avtalsbranscher inte längre kommer att ha ett allmänt bindande kollektivavtal.

När tjänster läggs ut är det priset som avgör varifrån man köper dem. Det vet vi av tidigare erfarenhet. Propositionen om lokala avtal förstärker utvecklingen där de som producerar de billigaste tjänsterna får uppdragen. Kvalitet, välbefinnande och mänsklighet blir oviktiga.

Kvalitet, välbefinnande och mänsklighet blir oviktiga.

Regeringen vill också införa den så kallade exportmodellen i lagstiftningen. Modellen rubbar förhandlingsbalansen. Riksförlikningsmannens befogenheter skulle begränsas. Det skulle göra det mycket svårt att förbättra lågavlönade och kvinnodominerade branschers lönenivå, eftersom exportbranschernas lönelösningar i praktiken skulle forma ett lönetak. JHL är mot propositionen. En sådan lag borde inte stiftas.

Fackrörelsens kärna är kollektivavtalen och den relaterade förhandlings- och avtalsverksamheten. Att utveckla och upprätthålla dessa kräver organisatorisk kraft, kunnande och engagemang. Förbundet har sin egen intressebevakningsuppgift, att arbeta för sina medlemmars anställningsvillkor, arbetslivskvalitet och anställningsskydd. Det arbetet fortsätter oavsett hurdan situationen är.

Läs mer: Ett ord från ordföranden: Lång väg till lönejämlikhet