2.2.2022

Puheenjohtajalta: Muista äänestää JHL-vaaleissa

Päivi Niemi-Laine

JHL-vaaleissa ammattiliitto saa uuden edustajiston. Se luotsaa liiton menestykseen uudessa sote-uudistuksen jälkeisessä ajassa, kirjoittaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Suomessa on nyt, sote-uudistuksen ja aluevaalien jälkeen, 21 uutta hyvinvointialuetta. Ne siirtävät lähes neljännesmiljoona ihmistä uuden työnantajan palvelukseen. Suomalaisen työelämän toimintaympäristö muuttuu nyt nopeasti, ja siksi se tarvitsee vahvaa edunvalvontaa.

JHL:n edustajisto on ammattiliiton ylin päättävä elin. Se linjaa liiton tavoitteita ja painopisteitä. Uusi edustajisto valitaan JHL-vaaleissa 7. helmikuuta–1. maaliskuuta.

Vaalit ovat meille kaikille tärkeät. Tarvitsemme osaavia ja sitoutuneita ihmisiä, jotta voimme varmistaa kelvolliset työolot ja yhteiset palvelut sote-uudistuksen jälkeisessä ajassa.

Nämä 21 aluetta ovat uudet hyvinvointialueet. Luettelon kaikista hyvinvointialueista näet Soteuudistus-verkkosivulla.

Työsuhteiden ehdot säilyvät hyvinvointialueilla ennallaan. Uusi hyvinvointialue ei kuitenkaan ole vain osiensa summa. Siitä yritetään saada enemmän irti sosiaali- ja terveydenhuollon sekä palo- ja pelastustoimen turvaamiseksi.

”Enemmän irti” ei saa tarkoittaa, että työntekijät joutuvat tiukemmalle. Sen pitää tarkoittaa, että tehokkuus ja vaikuttavuus rakennetaan organisoimalla työtä paremmin, lisäämällä osaamista ja paremmalla johtamisella. Palkkaharmonisaatio pitää toteuttaa reilusti ja työn vaativuutta arvioiden.

Tässä on vakava edunvalvonnan paikka. On tärkeää, että työntekijät ovat muutoksessa vahvasti mukana. Ihmiset tekevät palvelun laadun.

”Enemmän irti” ei saa tarkoittaa, että työntekijät joutuvat tiukemmalle.

Yksityisellä puolella työnantajien äänenpainot ovat koventuneet ja sopimisen rakenteet ovat muutoksessa. On tärkeää säilyttää hyvä sopimisen kulttuuri julkisella puolella.

Lue lisää: JHL:n edustajisto käänsi katseen Suomen jälleenrakennukseen – Ammattiliittoa tarvitaan nyt pelastamaan hyvinvointivaltio

Käytä ääntäsi vahvan sote-liiton tulevaisuudesta

JHL-vaaleissa ratkaistaan, millainen sinun ammattiliittosi tulevaisuus on. Nyt valittavan edustajiston päätökset erityisesti uudesta strategiasta ohjaavat JHL:n menestystä merkittävästi jatkossa.

JHL-vaalien jälkeenkin palkankorotukset kuuluvat yksinkertaisesti kaikille.

JHL on vahva sote-liitto ja vahva kuntaliitto. Edunvalvonnassa painottuvat tasapuolisuus ja ammatillisuus sekä moniosaajuus. JHL-vaalien jälkeenkin palkankorotukset kuuluvat yksinkertaisesti kaikille.

Työaikaa on lyhennettävä ja työehtojen heikennykset saatava kuriin. JHL:n jäsenet ansaitsevat laadukasta ja toimivaa edunvalvontaa niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla. Liiton edustajisto linjaa koko JHL:n toimintaa. Mitä korkeampi äänestysaktiivisuus, sitä vahvempi liitto.

Muista äänestää!

Miten ammattiliittosi pitää muuttua? Sano se ääneen JHL-vaaleissa 7.2.-1-3.2022. Kaiken tarvitsemasi tiedon ja vähän lisää näet JHL:n vaalisivuilla.