22.12.2021

Sydämiin turvallisen joulun teen – Kun muut lepäävät, palomies Teemu Välimaa valvoo työkavereidensa kanssa, että juhlapyhät sujuvat turvallisesti

Pelastuslaitoksella juhlapyhä ei ole vapaapäivä. JHL:läinen Teemu Välimaa työskentelee palomiehenä Lappeenrannassa. Hän kertoo, miltä joulu paloasemalla näyttää, ja jakaa ammattilaisen vinkit turvalliseen jouluun.  

Puhelin hälyttää. Langan toisesta päästä kuuluu vaimea naksahdus ja matala miesääni vastaa.  

Saman äänen voi tunnistaa Lappeenrannan kaupungin joulutervehdyksestä. Se kuuluu Teemu Välimaalle, 35, joka esittää Sydämeeni joulun teen -kappaleen kaupunginorkesterin säestämänä.  

Katso videolta Teemu Välimaan laulama joulutervehdys ja lue sen jälkeen, kuinka Välimaa päätyi laulajaksi!

Välimaa aloitti palomiehenä 2010 kesäkuussa. Hän toimii myös Lappeenrannan palomiesten yhdistyksen JHL ry 132:n puheenjohtaja. Ammattiin Välimaa valmistui pelastusopistolta Kuopiosta ja suoritti vuosi sitten jatkokoulutuksena alipäällystötutkinnon.  Koulutus antaa hänelle mahdollisuuden tuurata esihenkilöitään.

Välimaan työpaikka on Etelä-Karjalan pelastuslaitos, jonka piiriin kuuluu neljä paloasemaa, joissa henkilökunta päivystää ympäri vuorokauden. Vuoro pelastuslaitoksella kestää aina 24 tuntia, aamukahdeksasta aamukahdeksaan. Työ koostuu pääosin siitä, että henkilökunta pitää hälytysvalmiudessa niin itsensä kuin kaikki varusteet.

– Hälytyksen tullessa meidän on oltava minuutin lähtövalmiudessa, oli yö tai päivä, Välimaa kertoo. 

Lue lisää: Minttu Markkanen pääsee jouluaamuna kotiin 24 tunnin työvuorosta – Kun paloasema jää taakse, alkaa ensihoitajan hidas palautuminen

 – Työkavereista on muodostunut kuin toinen perhe.

Joskus hälytyksiä on enemmän ja joskus on rauhallista. Kun hälytys tulee, ei koskaan voi tietää, mitä on edessä.  

– Pidän työstäni, tämä on todella vaihtelevaa. Ikinä ei tiedä, millainen vuoro on tulossa. Se on hienoa. 

Pelastuslaitoksella on nykyään nostettu tapetille psyykkinen jaksaminen. Työtehtäviä puretaan jälkikäteen esihenkilöiden kanssa, jotta tapahtumat eivät jää mielen päälle painamaan. Vakavammat tapaukset käydään läpi defusing-kouluttajan kanssa, joita pelastuslaitoksen henkilöstöstä on koulutettu yhdeksän. Kouluttaja – joka ei ole itse ollut kyseisellä hälytystehtävällä mukana – käy tuoreeltaan läpi henkisesti poikkeuksellisen rankan työkokemuksen. 

– Vanhempia kollegoita kun kuuntelee, niin samanlaista tarvetta ei vielä tunnistettu vuosikymmen sitten, pohtii Välimaa. 

Teemu Välimaa koristelee paloaseman joulukuusta yhdessä kollegansa Janne Muonan kanssa.

Paloaseman työntekijälle kokonaan vapaa joulu on harvinaisuus. Joskus aatto saattaa olla vapaa, mutta joulupäivänä palataan hommiin, tai päinvastoin. Välimaa ei edes muista, kuinka monena jouluna hän on ollut töissä. 

– Tänä vuonna on sen verran onnellinen tilanne, että minulla osui vuosiloma joululle. Olisin ollut muuten aattona töissä, mutta nyt sijainen menee paikalle.  

Välimaa viettää joulua perheensä kanssa. Hänellä on 5- ja 8-vuotiaat pojat sekä vaimo, joka työskentelee kätilönä. Molempien vanhempien vuorotyö tekee aikataulujen yhteensovittamisesta hankalaa, mutta tänä vuonna kaikki ovat aaton kotona. 

– Täysin vapaat joulupyhät molemmilla on todella harvinaista, tänäkin vuonna vaimo menee joulupäivänä töihin. 

Lasten syntymän myötä joulun tärkeys Välimaalle on korostunut. 

–  Ennen lapsia ei niin ollut väliä oliko töissä jouluna vai ei, mutta nyt jos on mahdollista olla vapaalla, niin lasten takia mielellään olen. 

 – Tässä työssä on mahdollista nähdä kaikki syntymästä kuolemaan. 

Vaille joulutunnelmaa ei pelastuslaitos jää. Jouluviikolla henkilökunta ripustaa paloasemalle koristeita ja tuo joulukuusen sisään. Aattona palomiehet syövät yhdessä ensihoitajien kanssa jouluruokaa, joka on yhteisesti hankittu. 

–  Kollegani Juho Männistö on tykännyt tehdä heti aamusta riisipuuroa kaikille ja syömme sitä aamukahvien kanssa, Välimaa kuvailee. 

Työkavereista on Välimaan mukaan muodostunut kuin toinen perhe.  

– Onhan tiukan paikan tullen kollegaan luotettava kuin kivimuuriin.   

Jos hälytyksiä ei tule paljon, jouluaattona paloasemalla otetaan vähän tavallista työpäivää kevyemmin. Henkilöstö hoitaa pakolliset asiat, mutta rankimmat harjoitukset saavat odottaa joulun yli. 

Lue lisää: Palomies & jaksaminen: ”Tämän pojan eläkeikä on 68 vuotta ja rapiat!”

Välimaalle ei tule mieleen yksittäistä ikimuistoista joulukeikkaa.  

– On noita tulipaloja ollut ja se on aina ikävää, kun jouluaatolle sattuu. Tässä työssä on mahdollista nähdä vähän kaikki syntymästä kuolemaan. Pieniä tarkistustehtäviä saattaa olla joulun alla enemmän ja joulun meno- ja paluuliikenne lisäävät myös onnettomuuksia liikenteessä. 

Teemu Välimaa liikkuu paljon Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen neljän paloaseman välillä. Ennen oli tyypillistä, että työntekijä pysyi samalla asemalla koko uransa.

Musikaalisuus oli vahvasti läsnä jo Välimaan nuoruudessa: isosisko soitti pianoa ja isoveli kitaraa. Hän itse soitti pienestä pitäen rumpuja, mutta aikuisiällä harrastus jäi sivuun. Välimaa kiinnostui laulamisesta yläasteella ja lähti mukaan bänditoimintaan. 

– Olen käynyt esiintymässä syntymäpäivillä, hautajaisissa ja muissa tapahtumissa erilaisten kokoonpanojen kanssa. 

Muistelu katkeaa äkkiseltään, kun puhelun taustalta alkaa kuulua hälinää. Paloasemalle tulee hälytys ja Välimaa lupaa soittaa takaisin pian. 

Ei mene edes puolta tuntia, kun puhelin soi. Välimaan yksikkö ei ehättänyt edes paikalle, kun ensin ehtineet ilmoittivat selviävänsä tilanteesta ja peruivat hälytyksen. Pelastuslaitoksella varaudutaan kuitenkin aina pahimpaan ja siksi useampi yksikkö lähtee varmuuden vuoksi liikkeelle. 

 – Lasten syntymän myötä joulun tärkeys on ehdottomasti korostunut. 

Musiikkigenreistä iskelmä on lähimpänä Välimaan sydäntä. Hänen suosikkiartistejaan ovat Olavi VirtaTopi Sorsakoski ja Kari Tapio. Myös joululauluissa tulkinta ja hartaus ovat tärkeitä. Rallatuksista Välimaa ei välitä, eikä olisi sellaista joulutervehdystä laulanutkaan. 

– Kaupungin henkilöstöjohtaja Päivi Savilampi-Oikkonen oli miettinyt tervehdystä, jossa näkyisi kuntasektorin työntekijöitä. Hän oli kuullut lauluani jotain kautta ja kysyi, voisinko esittää jotakin. Itse Lappeenrannan kaupunginorkesterilta tuli ehdotus Sydämeeni joulun teen -kappaleesta.  

Lue lisää: Nyt puhuu aito Joulupukki: Pukeudu oikein ja pehmitä pelkääjät – 10 vinkkiä, joilla sinustakin tulee loistava Joulupukki

Yhteydenotto tuli syyskuun lopulla, Välimaa harjoitteli kotona vähän, lokakuun 4. päivä olivat yhteiset harjoitukset ja seuraavana päivänä tervehdys kuvattiin. 

– Oli se kiva projekti, vaikka aluksi mietin lähes tunnin, lähdenkö mukaan. Olisi jäänyt jälkeenpäin harmittamaan, jos en olisi lähtenyt. Helppohan se oli laulaa, kun oli ammattiorkesteri taustalla, Välimaa sanoo ja naurahtaa. 

Ennen lasten syntymää Välimaa ei niin välittänyt oliko hän joulun töissä.