15.3.2022

Ajojärjestelijä pitää huolen, että jäteastiat tyhjenevät ajallaan – Nyt Marina Bäcklund kertoo, minkä jätteen määrä on ampaissut korona-aikana selvään nousuun

Ajojärjestelijä Marina Bäcklundin työ huomataan parhaiten, jos se jää tekemättä. Ilman häntä ja hänen kollegoitaan jäteastiat tulvisivat yli äyräidensä.
– Asiakaspalvelu välittää yleensä kinkkiset tapaukset tai hyvin vihaiset asiakkaat minun hoidettavikseni.

Kun Marina Bäcklund on herännyt kotonaan Loviisassa, hän käynnistää välittömästi työkoneensa. Tavallisena aamuna hän ei malta olla lukematta uusia meilejä ja chat-viestejä saman tien. Joskus työn imu valtaa Bäcklundin niin, että hän unohtaa syödä aamiaista.

– Yksi työtehtävä johtaa toiseen, ja yhtäkkiä huomaan istuneeni neljä tuntia koneella pyjama ylläni, hän kertoo.

Bäcklund työskentelee ajojärjestelijänä kahdentoista kunnan omistamassa Rosk’n Roll -jäteyhtiössä.  Yhtiö vastaa jätehuollosta läntisellä ja itäisellä Uudellamaalla.

Marina Bäcklund viihtyy etätöissä erityisen hyvin silloin, kun tehtävät vaativat keskittymistä. Kartta tietokoneen ruudulla näyttää, mitkä jäteastioiden tyhjennykset on tämän päivän osalta suoritettu.

Toiminta-alue ulottuu Hangosta Loviisaan, pääkaupunkiseutua lukuun ottamatta, ja siihen kuuluu noin 90 000 asuinkiinteistöä.

Rosk n’ Roll kerää sekajätettä, biojätettä, lasia, kartonkia, muovia ja metallia. Ekopisteet ja jäteasemat ottavat myös vastaan esimerkiksi sähköromua ja akkuja, osa paikoista myös tekstiilejä.

Jäteastioiden tyhjennyksestä vastaavat kullakin alueella yrittäjät, jotka Rosk ’n Roll on valinnut kilpailutuksella. Jäteautojen kuljettajat työskentelevät kahdessa vuorossa ja ajavat jätteen kierrätettäväksi Porvooseen, Vantaalle tai Kotkaan.

– Ihminen on luonnostaan laiska ja odottaa, että joku muu vie pois tarpeettoman tavaran.

Koronaepidemian aikana erityisesti kartonkijätteen määrä on kasvanut. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että moni on kohentanut kotiaan ja tilannut uusia huonekaluja netistä. Sisustusbuumi näkyy myös ekopisteillä.

– Ihmiset tuovat sinne sänkyjä, pesukoneita, lankkuja… Ihminen on luonnostaan laiska ja odottaa, että joku muu vie pois tarpeettoman tavaran, vaikka se olisikin väärässä paikassa.

Lue myös: Yhteiskunnan ja planeetan palveluksessa

Vertaistuki siirtyi työpaikalta chattiin

Bäcklund klikkaa esiin kartan, joka on täynnä pieniä punaisia ja vihreitä kolmioita. Niillä on merkitty paikat, joista jotakin jätettä pitää päivän aikana hakea.

Jäteauton kuljettajilla on vastaava ohjelma autojensa tietokoneissa. Kun he ilmoittavat suoritetusta tyhjennyksestä ohjelman kautta, kyseinen kohde muuttuu punaisesta vihreäksi.

Mikäli kaikki sujuu kuten pitääkin, Bäcklund ei sekaannu prosessiin. Jos sitä vastoin esimerkiksi rikkinäisten autojen, sairastuneiden kuskien tai tekemättä jääneiden tyhjennysten vuoksi ilmaantuu ongelmia, hän alkaa selvittää tilannetta. Tavallisesti hän löytää ratkaisun ja tietää, keneen kannattaa olla yhteydessä missäkin asiassa.

Heijastintakki ja suojakengät Marina Bäcklundin eteisessä kertovat vierailijalle, missä Bäcklund on töissä.

– Asiakaspalvelu välittää yleensä kinkkiset tapaukset tai hyvin vihaiset asiakkaat minun hoidettavikseni. Jos asiakas ei ole vastaanottavaisella tuulella vaan huutaa kurkku suorana luuriin, pyydän saada palata asiaan myöhemmin.

Marina Bäcklund pyrkii säilyttämään ammatillisen roolinsa kaikissa tilanteissa. Joskus haukkuja on kuitenkin vaikea olla ottamatta henkilökohtaisesti. Ennen koronaa työkaverit saivat toisiltaan vertaistukea kasvotusten, nykyään tunteet puretaan työtiimin chattiin. Toisinaan Bäcklund pyytää apua Rosk n’ Rollin ajosuunnittelijalta.

Jos asiakas huutaa kurkku suorana, pyydän saada palata asiaan myöhemmin.

Bäcklund on työskennellyt Rosk ’n Rollissa vuodesta 2006. Alun perin hän kouluttautui kokiksi, mutta huomasi pian, että se ei ollut hänen juttunsa. Lisäksi vuorotyön tekeminen oli haastavaa lasten ollessa pieniä.

Hän on opiskellut Suomen ympäristöopisto Syklissä ja suorittanut näyttökokeita ympäristöhuollon ammattitutkintoa varten. Noin kymmenen vuoden kotiäitiys kuitenkin valmisteli häntä parhaiten ajojärjestelijän ammattiin.

– Sain neljä lasta nopeassa tahdissa ja kaksi lisää myöhemmin. Heidän hoitamisensa sekä bonuslasten, lapsenlasten ja kodin hoitaminen ovat opettaneet minulle järjestelykykyä ja antaneet hyvät hermot. Se on ollut kullanarvoista.

Marina Bäcklund valvoo Rosk n’ Rollin jätteiden hakua ja lisää ylimääräisiä tyhjennyksiä tarvittaessa. Hän on tiiviisti yhteydessä kuljettajiin ja yrittäjiin, kuten siivousauton kuljettaja Alexandra Björkmaniin (kuvassa oikealla).

Bäcklund paitsi ratkaisee akuutteja ongelmia myös suunnittelee väliaikaiset tyhjennysreitit viikonloppuja ja juhlapyhiä varten. Lisäksi hän aikatauluttaa säiliöiden ja keräyspisteiden pesun ja siivouksen. Lähtökohtina toiminnalle toimivat jätelaki, ympäristömääräykset ja kunnalliset jätteenkäsittelymääräykset.

– Esimerkiksi ennen aamukuutta ja kello 22 jälkeen on kiellettyä hakea jätteitä. Tiettyinä päivinä, kuten jouluaattona ja juhannusaattona, jäteautot eivät saa hoitaa tyhjennyksiä lainkaan.

Suurimmat vitsaukset ovat kylmyys ja liukkaus

Rosk’n Rollilla on noin 70 työntekijää ja toimistot Lohjalla ja Porvoossa. Maaliskuusta 2020 lähtien suurin osa työntekijöistä on tehnyt etätöitä. Etäily sopii Marina Bäcklundille hyvin. Jo ennen koronaa hän työskenteli kotoa kahtena päivänä viikossa ja tottui esimerkiksi videokokouksiin.

– Avokonttorissa on haastavaa hoitaa keskittymistä vaativia työtehtäviä, mutta kaipaan sosiaalista yhdessäoloa ja yhteisiä taukoja kollegoiden kanssa.

Ennen kuin lapset tulevat koulusta, Bäcklundin kissat Majsa ja Rocky pitävät hänelle seuraa. Kissojen nukkumapaikka on hänen työnurkkauksensa vieressä, makuuhuoneen ikkunan alla. Ikkunasta avautuu näkymä naapuritalon jätekatokselle.

– Jäteauton kuljettajilla on tapana tervehtiä, kun he ajavat pihalle. Jos unohdan katsoa ulos, kissat muistuttavat minua siitä, Bäcklund sanoo naurahtaen.

Monista kuljettajista on vuosien varrella tullut hänen hyviä tuttujaan, mikä helpottaa vuorovaikutusta kiiretilanteissa. Korona-aikana Bäcklund on ottanut tavaksi soittaa yrittäjille ja kuljettajille ihan vain tarkistaakseen, että ihmiset ja autot ovat kunnossa.

– Talviaikaan hiekoittamattomat tiet ja lumiset pihatiet tekevät työstä haasteellisen. Niihin asioihin voi vaikuttaa, mutta purevalle kylmyydelle emme mahda mitään. Silloin roskat jäätyvät astiaan, autoihin tulee vikoja ja kuskit palelevat.

– Työ on parhaimmillaan, kun vihainen soittaja sanoo puhelun lopussa kiitos.

Omalla toiminta-alueella asuminen on Bäcklundista sekä hyvä että huono asia.  Ajoittain on vaikeaa pitää työ ja vapaa-aika erillään.

– Eilen kuljin ekopisteemme ohi ja muistin erään asian, joka minun piti kertoa yhdelle kuljettajalle. Hoidan akuutit tehtävät heti ja kirjoitin muut ylös seuraavaa päivää varten. Suunnittelen aina päiväni, mutta suunnitelmat eivät melkein ikinä toteudu.   

Ajojärjestelijän työ on vapaata ja vaihtelevaa

Tähän mennessä kaikki tyhjennysreitit on koronasta huolimatta ajettu suunnitelmien mukaan. Mikäli yrittäjät eivät pysty ajamaan reittiään, Rosk ’n Roll järjestää kriisipalaverin. Marina Bäcklundin mukaan yrityksellä on suunnitelmia erilaisten erityistilanteiden varalle.

Rocky-kissa pitää Marina Bäcklundille seuraa päivisin. Kissat Rocky (kuvassa) ja Majsa muistuttavat tarvittaessa, että roska-auto on ajanut naapuritontille.

Ajojärjestelijän työ on vapaata ja vaihtelevaa. Marina Bäcklund nauttii siitä, että saa sovittaa kokonaisuuksia yhteen ja olla vuorovaikutuksessa erilaisten ihmisten kanssa.

– Työ on parhaimmillaan silloin, kun vihainen soittaja sanoo puhelun lopussa kiitos. Tuntuu hienolta käyttää ammattitaitoaan kollegoiden tai asiakkaiden auttamiseen. 

Monet Rosk n’ Rollin työntekijöistä ovat työskennelleet yrityksessä kymmeniä vuosia. Bäcklundin mielestä työympäristö on avoin ja työnantaja pitää hyvää huolta työntekijöistään.

– Olen JHL:n jäsenten luottamusmies työpaikallani, mutta hyvin harvoin tulee tilanteita, jotka vaativat minulta selvittämistä.  

Tavallisena päivänä Marina Bäcklund sammuttaa tietokoneensa neljän aikoihin. Silloin alkaa hänen toinen työnsä: ruoanlaitto ja perheestä huolehtiminen.